Hlavní obsah

Květináč XXL oživí terasu

Právo, Adéla Mclintock

Pověstnou třešničku na dortu dá terase pěkně osázený květináč mamutích rozměrů, který rostliny vynese blíž k našim očím, abychom si jejich krásu mohli užívat plnými doušky.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Stejné a přece jiné! Barevně takřka splývají. Rozdíl je v tom, že rdesno své výhony vysílá dolů a do stran, kdežto vrbina míří strmě vzhůru.

Článek

Vybrat správný květináč a zabydlet ho rostlinami je první krok. Kam jej ale postavíme? Po osázení totiž výrazně nabere na váze a nebude už tak snadné s ním hýbat.

Nakonec se postaráme o to, aby se v něm rostlinám dobře žilo a svou spokojeností nakazily každého, kdo si na terasu přijde odpočinout.

Vůdčí prvek

Objemná nádoba dominuje odpočívadlu. Zvolíme-li dobře materiál a barvu, doladí atmosféru v okolí celého domu. Břichatý sud přispívá k venkovské idylce, kdežto u moderní stavby a v zahradě se střízlivým geometrickým uspořádáním se blýskne kov či hladká glazura v podobě krychlí a válců.

Úzké vysoké nádoby pěkně vyplní prázdné rohy i proluky mezi křesly.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Třešnička na dortu. Rozměrný květináč s atraktivním osázením dává letnímu pokoji na terase šmrnc a barvy.

Velmi oblíbený a na údržbu nenáročný je umělý ratan, který se stejně jako neutrální terakota hodí kamkoli.

Stylově působí, když květináč opakuje barvu zahradního nábytku nebo domovní fasády. Naopak s rostlinami se může barevně hašteřit, a tím jim umožnit lépe vyniknout.

Výplň v barvě zlata a purpuru

Květináč můžeme osázet i jinak, než jsme zvyklí, a místo tradičních balkonových rostlin zvolit trvalky a keře. Co byste řekli na trio o dvou kontrastních barvách, které zkrášlí terasu na slunci či v lehkém stínu?

První jeho členkou je ruj vlasatá (Cotinus coggygria) Golden Spirit. Jde o keř sršící energií nazlátlých listů, mezi nimiž se od června objevují bledorůžové obláčky květů. Vyžene-li příliš dlouhé větve, prostě je koncem zimy sestřihneme.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Keř se zlaťáky. Ruj vlasatou (Cotinus coggygria) Golden Spirit zdobí zlatavé, téměř kulaté listy.

Sousední vrbina (Lysimachia ciliata) Firecracker si žlutou barvu vypůjčila od ruje a vymalovala jimi své letní květy, které mezi temným listovím září jako prskavky ve tmě. Až 80 cm vysoká trvalka se čile rozrůstá podzemními výběžky.

Na návštěvě v zahradě s hrnečkovým stromem

Zahrada

Po pár letech si z květináče můžeme sázecí lopatkou opatrně vyzvednout oddělky a obohatit jimi květinový záhon.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Trvalka snů. Vrbina (Lysimachia ciliata) Firecracker je odolná, krásná od jara do podzimu a rychle roste. A ty barvy!

Poslední z trojice, rdesno (Persicaria microcephala) Red Dragon, svým spolubydlícím decentně zahaluje kotníky. Na každém listu má vytetované stříbřité véčko, což mu přidává na exotičnosti.

Velmi rychle přirůstá a během léta se mění ve splývavý listopád s bílými kvítky. Před zimou ho spolu s vrbinou ostříháme na ježka, aby nestálo nic v cestě brzkému březnovému rašení.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Listy jako umění. Rdesno (Persicaria microcephala) Red Dragon se chlubí velkými listy se zajímavou kresbou.

Dobré tipy
Základem je kvalitní substrát s kompostem a bez rašeliny. Rostliny sázíme do stejné hloubky, na jakou jsou zvyklé ze zahradnictví. Pod okrajem nádoby necháme minimálně 3 cm volné, aby přes něj při zálivce nepřetékala voda.
Po výsadbě rozprostřeme okolo rostlin kamennou drť, která je udrží v čistotě a současně zpomalí vysoušení substrátu. Výhodou květináče velikosti XXL je to, že dokáže zadržet větší množství vody, proto i v létě obvykle stačí jedna vydatná zálivka týdně. Zaléváme tak dlouho, dokud přebytečná voda nezačne protékat odtokovým otvorem. Ten nesmí na dně nádoby chybět!
Pěstujeme-li rostliny, které přetrvají do dalších let, dbáme na jejich správnou výživu i na to, aby byl květináč spolehlivě mrazuvzdorný.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Rozkvetlá galerie plná něžných příběhů

Knihovna ani kredenc po babičce nebo třeba skříň, která dřív sloužila jako šatní, nemusí do výslužby na sběrný dvůr. Důvod jim dají rostliny ve vázách...

Jarní svěžest lapená ve váze

V záhonu vyhřátém květnovým sluníčkem se sešla jarní smetánka v bělostných róbách. Stejně svěže a honosně působí i ve váze.

Výběr článků

Načítám