Hlavní obsah

Slunečníky vykouzlí příjemný stín. Nabízejí různé velikosti, materiál i LED osvětlení

Právo, Dana Jakešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sednout si na sluníčko a jen tak se vyhřívat. Na to se po letošní dlouhé zimě těšil snad každý. Jenže nyní, kdy již slunce ukazuje svoji sílu naplno, už to tak lákavé není. To pak člověk ocení spíš příjemný stín pod slunečníkem.

Foto: Mountfield

Slunečník Crystal od německého výrobce Sun Garden je robustní a stabilní. Střecha má úctyhodný průměr 375 cm. Cirkulaci vzduchu zajišťuje ventilační systém umístěný ve vrcholu slunečníku. Střechu lze vertikálně naklápět a otáčet kolem svislé osy o 360°.

Článek

Ideální je přirozený stín, třeba pod korunou rozložitého stromu. Jenže takovou možnost každý nemá. Nezbývá nic jiného než si pomoct jinak. Třeba si pořídit na zahradu plátěný altánek, na terasu či balkon markýzu.

Nejjednodušší variantou je ale bezpochyby slunečník. A nemějte obavy, slunečník v žádném případě nepředstavuje řešení z nouze!

Na trhu je v současné době k dostání několik typů, z různých materiálů, různých tvarů a velikostí a v nejrůznějších barvách. Z čeho tedy můžete vybírat?

Konstrukce

Klasikou jsou slunečníky se středovou tyčí, dnes již celkem automaticky s funkcí naklánění. Na výběr jsou s menším průměrem, vhodné i na balkon, stejně tak ale velké s průměrem 3, či dokonce 4 metry. Ty oceníte na velké terase nebo u bazénu.

Foto: Bonami

Stylový černý slunečník Hartman Delux o průměru 350 cm ozdobí každou zahradu. V parných letních dnech, jak slunce mění svou polohu, oceníte, když budete slunečník postupně naklánět tak, abyste byli neustále ve stínu. Cena 16 699 Kč.

Trendem posledních let jsou slunečníky s boční tyčí (někdy nazývané také jako konzolové), která nikde nepřekáží. Pohodlně tak pod ně umístíte i stůl s židlemi nebo lehátka.

I u těchto slunečníků je často možné nastavit sklon tak, abyste měli stín přesně tam, kde ho potřebujete. Otevírají se většinou kličkou.

Tvar

Slunečníky již dávno nejsou jen kruhové. V nabídce najdete rovněž čtvercové slunečníky, které poskytnou maximální stín. Hodí se dobře i do asymetrických prostor.

Na užší, podlouhlý prostor bude dobrou volbou slunečník obdélníkový. A pohodlně s nimi zastíníte i část bazénu.

Slunečník může sloužit i jako stolek nebo večerní dekorativní osvětlení

Tipy a trendy

Materiály a design

Moderní slunečníky jsou vyrobené z látek, které jsou barevně stálé a nevyblednou. Textilie jsou rovněž impregnované, takže pod nimi můžete posedět, i když začne pršet.

Foto: Hornbach

Zajímavým řešením zastínění je mobilní markýza ZLS 3,95 x 3 m. Cena 17 370 Kč.

Široké možnosti budete mít při výběru i s ohledem na design. Vedle přírodních barev jsou k dostání i další barevné odstíny, různé vzory, potisky. Některé slunečníky mají dokonce integrované LED osvětlení, které večer vykouzlí na zahradě či terase jedinečnou atmosféru.

Stojan

Nezbytným doplňkem jakéhokoliv slunečníku je stojan. Ten vybírejte podle velikosti slunečníku tak, aby zajistil dostatečnou oporu, i když začne foukat vítr.

Pro malý slunečník postačí plastový stojan vyplněný pískem či vodou. Velké slunečníky s boční tyčí už vyžadují stojan kovový, zatížený např. betonovými dlaždicemi nebo kamennými deskami.

Anketa

Myslíte, že se lépe ovládá slunečník se středovou, nebo s boční tyčí?
Se středovou
16,1 %
S boční
53,2 %
Oba se ovládají stejně
7 %
Nemám ponětí, neumím to porovnat
23,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 186 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Slunečníky vykouzlí přívětivý stín

Komfortní zahradní nábytek a kvalitní slunečník. Dvojice, bez níž se v létě těžko obejdete. Relax ve stínu, bez prudkého slunce, i za mírného deště prodlouží...

Výběr článků

Načítám