Hlavní obsah

Z nuly na 100 km/h pod jednu sekundu. Rekordní čas zajel studentský elektromobil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tým ze Švýcarského federálního technologického institutu v Curychu a studentů z Univerzity v Luzernu vytvořil nový rekord zrychlení elektromobilu. Jejich ručně vyrobený závodní vůz s názvem Mythen zrychlil z 0 na 100 km/h za pouhých 0,956 sekundy.

Článek

Guinnessova kniha rekordů potvrdila, že monopost Mythen překonal předchozí světový akcelerační rekord pro elektromobily a nastavil neuvěřitelně vysokou laťku. Předchozí rekord držel tým s názvem Foerderverein GreenTeam Uni Stuttgart e.V., který 23. září 2022 uvedl elektromobil, který dosáhl rychlosti 100 km/h z klidu za 1,461 sekundy.

Všichni studenti jsou součástí klubu Academic Motorsports Club Zurich (AMZ). Celý vůz váží pouhých 140 kg díky rozsáhlému použití karbonu a hliníku. Každé kolo má vlastní motor pro celkový systémový výkon asi 243 kW.

To může znít jako nízké číslo, ale je to poměr výkonu a hmotnosti, kterému nemohou konkurovat ani ty nejvýkonnější hypersporty. Takového času navíc dosáhli jen díky použití systému, který doslova přisává auto k zemi, aby zajistil potřebnou trakci.

Nejrychlejší auto své doby mělo při rekordním pokusu šroubovák v olejové nádrži, zjistili při renovaci

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám