Hlavní obsah

Nejrychlejší auto své doby mělo při rekordním pokusu šroubovák v olejové nádrži, zjistili při renovaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během restaurátorských prací na voze Sunbeam, který poprvé překonal hranici 200 mil za hodinu, našli mechanici dobový šroubovák, který před téměř 100 lety náhodou spadl do olejové nádrže.

Foto: Národní motoristické muzeum v Beaulieu

Při renovaci rekordního vozu našli šroubovák v olejové nádrži.

Článek

Již v březnu Národní muzeum motorismu v anglickém Beaulieu oznámilo, že se pouští do restaurování prvního vozu, který kdy překonal rychlost 200 mph, 322 km/h, Sunbeam 1000 hp. Právě probíhající projekt objevil také velmi rychle šroubovák.

Nářadí s dřevěnou rukojetí bylo skryto, protože mechanikovi vypadlo z ruky nebo z kapsy na nečekané místo. Tým nenašel šroubovák pod sedadlem nebo za karoserií, ale v olejové nádrži.

Restaurátoři předpokládají, že nástroj spadl do nádrže plnicím hrdlem, zatímco mechanik kontroloval hladinu oleje. Pokud si všimli, že nástroj spadl do olejové nádrže, nemohli s tím mnoho udělat.

Donald Campbell se narodil před 100 lety. Pokořil rekordy na souši a vodě, pro rychlost i zemřel

AutoMoto

„Vyčistili jsme nádrž, kde olej ztuhl, pomocí horké vody a saponátu a po protřepání nádrží se starý šroubovák nakonec vyklopil,“ řekl Ian Stanfield, hlavní inženýr muzea.

Naštěstí šroubovák nepokazil práci ani jednoho ze dvou 22,5litrových motorů sunbeamu o výkonu 324 kW.

Foto: Profimedia.cz

Sunbeam 1000hp z roku 1927

„Vždy se s ním ujelo jen 50 mil, aby překonal světový rekord, a toto je typ nástrojů, které mechanici používali, když to stavěli,“ řekl Stanfield s tím, že „je to jako časová kapsle, která je součástí neuvěřitelné historie vozu“.

Sunbeam 1000hp, také známý jako „The Slug“, získal svůj pozemní rychlostní rekord 200 mph v roce 1927 a restaurátorský tým se snaží, aby byl zpět v provozuschopném stavu do roku 2027 na oslavu 100. výročí svého rekordu.

Mercedes-AMG One zlomil rekord silničních aut na italské Monze

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám