Hlavní obsah

Tesla představila produkční cybertruck, šokuje designem i čísly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká automobilka Tesla představila podrobnosti ohledně svého elektrického pick-upu Cybertruck. První nový model za čtyři roky zatím Tesla předala prvním deseti řidičům, zaměstnancům automobilky. Cena základní verze vozu začíná na 60 990 USD, 1,4 milionu korun. U nákladnější verze automobilka slibuje dojezd až zhruba 550 kilometrů. Nový vůz se zatím v České republice ani jinde v EU prodávat nebude.

Tesla CybertruckVideo: Tesla

 
Článek

Nový model elektrického vozu je podle agentury Reuters zásadní pro to, aby si Tesla udržela pověst inovativní automobilky, i pro generování příjmů v budoucnosti. Podle šéfa automobilky Elona Muska by v roce 2025 mohl objem roční produkce dosáhnout 250 000 vozů.

Původně americká automobilka slibovala první dodávky v roce 2021; výroba však začala až letos v červenci. Zákazníci si stále nemohou vozidlo objednat, Tesla přijímá pouze rezervační zálohy. Musk dříve tvrdil, že zálohu vložilo 200 000 lidí.

Před prezentací Musk zmírňoval očekávání některých investorů a mluvil o možných problémech s navyšováním výroby cybertrucku, který je podle jeho slov „radikálním produktem“. O novém pick-upu začal Musk mluvit již v roce 2019.

„Je to nejvíce jedinečná věc na silnicích,“ uvedl na čtvrteční prezentaci Musk. Dodal, že karoserie vozidla je vyrobena ze slitiny z nerezové oceli, kterou vyvinula Tesla.

Podle informací na stránkách výrobce by nejlevnější verze picku-upu měla stát 60 990 dolarů. Ta však bude dostupná až v roce 2025. V příštím roce by se k zákazníkům měly dostat dvě dražší verze za 79 990 a 99 990 dolarů. Stránka uvádí, že se jedná o odhad ceny.

U nákladnější verze All-Wheel Drive za 79 990 dolarů automobilka slibuje dojezd až 550 kilometrů. Vůz má být schopen převézt více než tunu nákladu a táhnout náklad o hmotnosti zhruba pěti tun.

Tesla se cybertruckem vstupuje podle agentury AP na segment automobilového trhu v USA, který generuje největší zisky. Činí tak se zpožděním vůči hlavním konkurentům, automobilkám Ford a General Motors, které již představily své pick-upy s elektrickým pohonem.

Do Česka ani dalších evropských zemí se Tesla Cybertruck v nejbližší době podle dostupných informací dovážet nebude kvůli nutnému absolvování přísných crash testů a homologaci. Několik nadšenců do elektromobilů se ale rozhodlo, že Teslu Cybertruck představí českým fanouškům, a do země ji na ukázku doveze z USA. Náklady na projekt se snaží získat v rámci crowdfundingové kampaně.

Výkonná verze Performance pro Teslu Model 3 dorazí v první polovině roku 2024, má být speciální

AutoMoto

Odepsané vozy Tesla podstupují na Ukrajině reinkarnaci

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám