Hlavní obsah

Odepsané vozy Tesla podstupují na Ukrajině reinkarnaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automechanik Max z Vancouveru dostal na svůj mobil matoucí zprávu: Betty Whiteová je na Ukrajině a potřebuje pomoc. To bylo divné, protože v lednu skonala na kanadské dálnici. Když Max naposledy viděl Betty Whiteovou, jak přezdíval svému elektrickému vozu Tesla Model Y Performance, byli na tom oba dost špatně po bouračce ve vysoké rychlosti, uvedl na svém webu časopis Wired, který popsal reinkarnaci bouraných elektromobilů na válkou sužované Ukrajině.

Foto: David Zalubowski, ČTK/AP

Logo firmy Tesla

Článek

„Žádný autoservis by neohrozil opraváře tak poškozeným vozem,“ tvrdí Max, jehož pojišťovna souhlasila s odesláním odepsané Betty na vrakoviště. O několik měsíců později Maxova aplikace hlásila, že Betty potřebuje aktualizovat software, a zakrátko upřesnila, že Betty je právě v opravě v Umani, ukrajinském městě na půli cesty mezi Kyjevem a frontovou linií. „Myslel jsem, že to musí být chyba,“ řekl Max.

Chyba to nebyla. Betty se mu podařilo vystopovat na ukrajinském webu prodávajícím auta. Vypadala jako nová, možná ještě lépe. Betty 2.0 prodal jakýsi Mychajlo, který tvrdil, že auto utrpělo „menší šrámy“ v Kanadě, ale bylo opraveno originálními díly od Tesly. Cena 55 000 dolarů (asi 1,23 milionu Kč) byla přibližně stejná jako za nový vůz ve Spojených státech.

Mezikontinentální zmrtvýchvstání Maxovy Betty bylo působivé, ale ne neobvyklé. Auta odepsaná v Severní Americe už dlouho končí ve východoevropských opravnách ochotných napravit škody, kterých se američtí a kanadští mechanici nechtějí ani dotknout.

Teslu trápí stávkující odboráři ve Švédsku, nové vozy kvůli nim nemohou do provozu

AutoMoto

V roce 2021 byla Ukrajina podle dostupných údajů mezi třemi hlavními destinacemi pro ojetá americká osobní vozidla odeslaná do zahraničí, hned za Nigérií a Spojenými arabskými emiráty. Ukrajinští dovozci a opraváři vraků jsou známí svou vynalézavostí. Někteří učinili z oprav odepsaných elektrických vozidel svou specialitu, která pomohla zvýšit počet elektrických vozidel na ukrajinských silnicích i za pokračující války s Ruskem.

Přestože na Ukrajině prodává nová elektrická vozidla jen málo automobilek, jejich podíl mezi nově registrovanými vozy, devět procent, je přibližně stejný jako ve Spojených státech a téměř dvojnásobný oproti Polsku nebo České republice.

Většina repasovaných elektrických vozidel na Ukrajině pochází ze Severní Ameriky. Mnoho z nich se dovezlo značně poškozených. Důvodem může být i skutečnost, že podle údajů pojišťoven se zánovní elektrická vozidla s nízkým počtem ujetých kilometrů v posledních letech odepisovala rychleji než jejich protějšky se spalovacím motorem. Americké a kanadské opravny a pojišťovny je považují za nebezpečnější a obtížněji opravitelné.

Ivan Malachovskyj se nebojí případů, jako je ten s Maxovou Betty. Jeho firma vznikla před pěti lety v Dnipru na východě Ukrajiny a opraví měsíčně kolem 100 vozidel Tesla, z toho asi pětinu ze zahraničí. V současnosti majitel sám slouží v ukrajinské armádě, ale řídí své zaměstnance na dálku.

„Máme problémy ve svých životech a dokážeme je vyřešit, ať jde o baterii, anebo invazi. Elektrická auta, baterie pro elektromobily, to není problém,“ říká Malachovskyj.

Někdy Malachovskyj a jeho kolegové rozeberou neopravitelné velké baterie z elektrických aut a použijí je k pohonu elektrických skútrů, nebo dokonce vojenských dronů. Malachovskyj tvrdí, že většina vozů Tesla na ukrajinských silnicích už byla nabourána v Severní Americe.

Válka posílila ukrajinské podnikání s kříšením elektrických aut. Zdražila totiž pohonné hmoty, čímž učinila elektrické vozy atraktivnějšími. Ukrajina má také veřejnou nabíjecí síť s přibližně 11 000 nabíječkami, jak uvádí Volodymyr Ivanov ze společnosti Nissan Motor Ukrajina. To je více, než má americký stát New York, a dvakrát více než sousední Polsko.

Američan zůstal zavřený v tesle s vybitou baterií. Nevěděl, že dveře mají i normální kliku

AutoMoto

Ukrajinská vláda po roce 2018 zrušila většinu daní a cel na dovoz ojetých elektrických vozidel. Ve Spojených státech bývají elektromobily drahé a vlastní je hlavně lidé s vysokými příjmy. Severoamerické vraky, ukrajinské pobídky pro elektromobily a relativně nízké ceny elektřiny vytvořily v zemi jiný obrázek.

„Jeden vtip praví, že všichni chudáci jezdí v elektromobilech a všichni boháči v benzinových autech,“ říká Malachovskyj. Tesla je podle něj oblíbená i proto, že její údržba je velmi levná.

„Jde o relativně nedávný vývoj,“ říká Hans Eric Melin z britské poradenské společnosti Circular Energy Storage, která sleduje mezinárodní toky použitých elektrických vozidel a baterií. Před několika lety začal bedlivě sledovat ukrajinský trh poté, co si všiml, že na internetu se v ukrajinštině nabízí více vozů Nissan Leaf než v angličtině. V té době byl tento průkopník mezi elektrickými vozidly v podstatě jediným vozem, který jezdil dost dlouho na to, aby se rozvinul trh s ojetinami.

Postupem času se ukrajinská elektrická flotila rozrostla a zahrnula celou škálu elektrických vozidel prodávaných ve světě. Melin odhadoval, že boom elektrických vozidel na Ukrajině ukončí válka. „Naprosto jsem se zmýlil,“ připustil.

Od předloňského července do letošního léta se flotila ukrajinských elektrických vozidel zdvojnásobila na 64 312 aut, alespoň podle údajů shromážděných ukrajinskou výzkumnou skupinou Automotive Market Research Institute.

Nejprodávanější auto v Evropě? O korunu se přetahuje Dacia a Tesla

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám