Hlavní obsah

Téměř polovina Čechů kvůli drahým palivům omezuje jízdy autem, zjistil výzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysoké ceny paliva jsou problémem pro většinu českých motoristů. U 46 % lidí je to tak vážné, že omezili cesty autem, dalších 22 % takový krok zvažuje. Vyplývá to z výzkumu společnosti Raiffeisen Leasing.

Foto: Novinky

Palivoměr (ilustrační foto)

Článek

Průzkum, který probíhal v červenci letošního roku - tehdy byly ceny za posledních pár měsíců nejvýš, od té doby poklesly na průměru o více než 4 koruny - a o němž firma nyní informovala, se tázal 525 respondentů v různě velkých českých městech.

Jízdy autem omezují nejvíce lidé ve velkých městech nad 100 tisíc obyvatel; ve stejné skupině 30 % lidí říká, že na kratší trasy využívá jiný dopravní prostředek. 22 % lidí celkově zvažuje dvě úsporná opatření - kromě jízdy autem jen na delší trasy také opravu vozu směrem ke snížení jeho spotřeby.

10 tipů, jak ušetřit za benzin či naftu

AutoMoto

Čtvrtina lidí podle výzkumu zvažuje do budoucna pořídit hybrid nebo elektromobil. Že o takovém řešení přemýšlejí častěji obyvatelé Prahy, je nasnadě, ovšem také je v kurzu pro občany malých měst do 20 tisíc obyvatel.

Sdílení vozidla či nákladů na provoz vozidla naopak moc oblíbené není, a to ať už v rodině, s přáteli nebo formou spolujízdy. Pro 2/3 respondentů taková možnost nepřichází v úvahu - ovšem výjimkou jsou lidé do 26 let, kde toto dělá nebo zvažuje polovina dotázaných.

Anketa

Omezujete jízdy autem kvůli drahému palivu?
Ano, výrazně
26,1 %
Trochu ano
38,2 %
Teď už ne, ale v červnu a červenci, kdy byla paliva nejdražší, jsem omezoval/a
1,8 %
Vůbec ne
33,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1462 čtenářů.

Srpnový výzkum Generali Investments s 1028 respondenty také zjistil, že omezené jízdy autem jsou častým způsobem, jak se Češi snaží bránit před dopady inflace. Informoval o něm web iDnes. 68 % lidí snižuje svou spotřebu energie a vody, 2/3 lidí šetří na nákupech potravin a třetina omezuje své koníčky.

Kontroly pohonných hmot dopadly nejlépe v historii

AutoMoto

Podle průzkumu společnosti Kantar, který v červnu publikoval web České televize, také přes 40 % dotazovaných šetřilo na nákupu oblečení či na útratách za dovolenou a cestování. Tehdy však, podobně jako v červenci, byly ceny paliv o několik korun na litr vyšší než dnes.

Srpnová průměrná cena pohonných hmot (dohromady benzínu a nafty) byla dle společnosti CCS, která poskytuje tankovací karty, 43,56 koruny za litr. Není však velký problém najít cenu benzínu těsně pod čtyřicetikorunovou hranicí; nafta bývá dražší. V červenci byl průměr 47,73 Kč, v červnu 47,33 Kč a v květnu 46,07 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám