Hlavní obsah

Kontroly pohonných hmot dopadly nejlépe v historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U všech paliv, která Česká obchodní inspekce v prvním pololetí roku 2022 testovala, se zlepšila průměrná kvalita. Nejvíce to bylo u LPG. Přesto musela celkem u téměř 20 tisíc litrů nafty a LPG zakázat prodej.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kvalita pohonných hmot v Česku se v prvním pololetí letošního roku zlepšila na dosud nejlepší úroveň od začátku sledování Českou obchodní inspekcí (ČOI). Jako nevyhovující bylo vyhodnoceno půl procenta odebraných vzorků, zatímco loni v prvním pololetí 1,2 %. ČOI, která jakost paliv kontroluje od druhého pololetí roku 2001, to oznámila v tiskové zprávě.

Od začátku roku do konce června odebrala ČOI celkem 1308 vzorků benzinu, motorové nafty, zkapalněného ropného plynu (LPG) a stlačeného zemního plynu (CNG).

Nevyhovujících vzorků bylo šest, po zaokrouhlení 0,5 % ze všech. Loni v prvním pololetí nevyhovělo 1,2 % vzorků a v roce 2019 to bylo 0,8 %.

Mají auta na CNG ještě smysl? Náklady na palivo se blíží benzínu, ale stále jsou nižší

AutoMoto

„Nepatrné zlepšení jakosti bylo zaznamenáno u odebraných a kontrolovaných vzorků motorové nafty, z jednoho procenta na 0,7 procenta,“ uvedl k výsledkům za letošní první pololetí mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. U motorové nafty inspekce zkoumala přes 600 vzorků, téměř polovinu ze všech prověřovaných pohonných hmot.

Na stejné úrovni jako loni zůstala kvalita automobilových benzinů a CNG. V případě benzinu nevyhovělo 0,2 % vzorků a u stlačeného zemního plynu byly všechny vzorky v pořádku.

10 tipů, jak ušetřit za benzin či naftu

AutoMoto

Velké meziroční zlepšení inspekce zaznamenala u LPG. Jako nevyhovující bylo označeno 0,7 % vzorků, zatímco loni od ledna do konce června neprošlo prověrkou 4,5 % vzorků zkapalněného ropného plynu.

Inspekce zkoumala také podíl biosložky v motorové naftě a benzinu. Žádné překročení přípustné horní hranice etanolu ani metylesterů mastných kyselin nezjistila.

Odebrané vzorky pohonných hmot dle druhů (leden-červen 2022)
Druh palivaPočet odebraných vzorkůPočet nevyhovujících vzorků (v %)
Motorové benziny5221 (0,2 %)
Motorové nafty6164 (0,7 %)
LPG1501 (0,7 %)
CNG200 (0,0 %)
Celkem13086 (0,5 %)

Ve dvou případech uložila ČOI v letošním prvním pololetí zákaz prodeje pohonných hmot, které nesplňovaly požadavky na jakost a složení. Šlo celkem o 19 827 litrů paliv v hodnotě 768 tisíc korun. Největší podíl z tohoto množství připadlo na naftu, které bylo nevyhovující 14 007 litrů, zbytek tvořilo 5820 litrů LPG.

Vzorky FAME (fatty acid methyl ester, metylestery mastných kyselin, tedy bionafta) a ethanolu E85 vzhledem k vývoji na trhu s pohonnými hmotami nebyly v 1. pololetí v roce 2022 odebrány.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám