Hlavní obsah

Ostré hondy přetrvají do elektromobilní éry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Éra přechodu na ryze elektrický pohon pro Hondu nebude znamenat konec projektu Type R. Není to totiž jen o pohonu, ale o celkové filozofii a řidičských zážitcích.

Foto: Honda

Honda Civic Type R

Článek

„Bez Type R není Honda,“ řekl britskému webu Autocar šéfinženýr projektu Type R Hideki Kakinuma. Tím jasně odpověděl na otázku, co se bude dít, až čím dál přísnější emisní předpisy neumožní automobilce Honda postavit ostrý civic se spalovacím motorem.

Připustil, že ve světě snahy o uhlíkovou neutralitu a emisních předpisů je „velmi obtížné v takových mantinelech přemýšlet o sportovním modelu“, ale tyto překážky jsou podle něj jen „nové výzvy, jak přinést našim zákazníkům radost z řízení“.

Foto: Honda

Honda Civic Type R

Podobnou cestou se vydal také Volkswagen, který verze GTI a R svých aut nehodlá opustit. Ohlásil však, že verze R budou do roku 2030 plně elektrické. Honda na elektrifikaci nespoléhá.

„Uhlíková neutralita nemusí být zaměřena na pohonné ústrojí. Může být možnost jí dosáhnout, i když řídíte auto se spalovacím motorem,“ řekl Kakinuma. Možnost, že bude ještě nějaký další civic Type R bez elektrifikace, podle něj není nulová. Je nízká, to ano, ale není to vyloučené.

„Type R ale není jen o pohonu. Je to určitá filozofie, princip radosti z řízení, a to má spoustu aspektů. Pokud takové nadšení lze zajistit s nějakým pohonným ústrojím, které je uhlíkově neutrální nebo do jisté míry elektrifikované - anebo to je nějaká úplně jiná technologie -, také by si to dokázalo ospravedlnit označení Type R,“ dodal.

Honda ukazuje závodní verzi nového Civicu Type-R

AutoMoto

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám