Hlavní obsah

Alpine láká na koncept ostrého hatchbacku. Představí se již brzy

Francouzská automobilka Alpine už 9. května odhalí koncept A290_β, který by měl v příštím roce dokonce zamířit do showroomů jako sériový model. Nové alfanumerické označení budou nést i všechny ostatní budoucí modely značky. Písmeno beta pak označuje prototyp.

Foto: Alpine

Teaser na Alpine A290_ β

Článek

Automobilka Renault potvrzuje, že to s transformací své sportovní značky Alpine myslí skutečně zcela vážně. Z firmy, která se specializuje pouze na jednu modelovou řadu, chce francouzský gigant stvořit jakousi konkurenci pro německé Porsche a první pohled na to, jak by to mohlo vypadat, se nám dostane už 9. května.

V tento den totiž světlo světa spatří koncepční ostrý hatchback A290_β, který se v příštím roce podívá do showroomů značky jako sériově vyráběný vůz. Bude se přitom jednat o nejdostupnější z trojice nových plánovaných modelů, další dva dorazí v průběhu příštích let. Takzvaný hot hatch by měl jezdit na elektřinu a těžit by měl z podvozku připravovaného Renaultu 5. Získá ovšem hromadu výkonu navíc, ostřejší vzhled a samozřejmě znak Alpine.

Alpine oznámila den odhalení společně s upoutávkou, kterou je pohled na záď vozu s logem firmy. A i když Francouzi zatím více neprozradili, známe alespoň nové označení. Číslo „2“ patrně znamená, že se bude jednat o nejmenší auto v nové modelové řadě, číslo „90“ potom fakt, že vůz je víceúčelové sportovní vozidlo. „Beta“ má zase ukazovat na prototyp.

Očekává se, že sériová Alpine A290 dorazí na silnice v příštím roce a bude poháněna elektromotorem o výkonu 218 koňských sil, který známe z modelu Renault Megane E-Tech Electric. Auto by se pak mělo prodávat převážně v Evropě, expanze na sever Ameriky nebo do Asie není pravděpodobná. Takové plány má Alpine až se dvěma dalšími modely, kterými jsou údajně jeden střední a jeden velký crossover. Jejich premiéra je plánována na rok 2026.

Alpine A110 přijíždí ve speciální edici na oslavu Rallye San Remo, k mání bude i v Česku

AutoMoto

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám