Hlavní obsah

Alpine se chystá na slavný závod do vrchu Pikes Peak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alpine se poprvé ukáže na slavném závodě do vrchu Pikes Peak, který se jede v červnu letošního roku. Závodní A110 GT4 Evo má upravenou aerodynamiku přímo pro tento závod.

Foto: Alpine

Poodhalení závodní Alpine A110 GT4 Evo pro závod do vrchu Pikes Peak

Článek

Francouzská značka Alpine má bohatou historii v rallye, ovšem závodu do vrchu Pikes Peak v americkém Coloradu se dosud neúčastnila. To se letos změní, a to se speciální verzí závoďáku A110 GT4 Evo, který automobilka poodhalila temnou skicou.

Za volantem vozu, který není standardní A110 GT4, bude sedět Raphaël Astier, loňský šampion poháru FIA R-GT. Na vývoji vozu spolupracovala firma Signatech, která se zabývá přípravou závodních aut, a úpravy jsou zejména v aerodynamice. I silueta ukazuje velké křídlo a ploutev na zádi.

Pohon zůstává na zadní nápravě, která ve „standardním“ GT4 přenáší na asfalt 334-365 koní v závislosti na pravidlech seriálu, v němž jezdí. V útrobách je přeplňovaný čtyřválec o objemu 1,8 litru a šestistupňová sekvenční převodovka.

Alpine představuje A110 R. Radikální verze je lehká a bez kompromisů

AutoMoto

Astier už Pikes Peak jel čtyřikrát a ve třídě Time Attack 1, kde pojede i alpine, kdysi stanovil rekordní čas 9:23,721. Absolutní rekord drží Volkswagen s elektrickým I.D. R s časem 7:57,148.

„Jsem velmi hrdý na to, že mě vybrali pro tento program. Těším se, že přinesu veškeré své zkušenosti a znalosti do první účasti Alpine v závodě Pikes Peak,“ komentoval svou účast Astier.

Letošní Pikes Peak bude zajímavý i kvůli jiným značkám. Ford plánuje dovézt elektrický SuperVan 4, který dává díky čtyřem elektromotorům téměř dva tisíce koní a na stovku zrychlí do dvou sekund. BMW ohlásilo, že se možná zúčastní s modelem XM Red Label, ovšem zatím není potvrzeno, že bude opravdu závodit.

Modernizované Lamborghini Urus stanovilo rekord na Pikes Peaku, je nejrychlejším SUV

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám