Hlavní obsah

Alfa Romeo chystá speciální giulii, design má na starosti Zagato

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alfa Romeo a karosárna Zagato chystají připomínku slavné giulie TZ ze 60. let minulého století novým modelem. Má se představit za necelý rok s přeplňovaným šestiválcem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alfa Romeo (ilustrační foto)

Článek

Italská automobilka Alfa Romeo má s karosárnou Zagato dlouhou historii spolupráce a vypadá to, že pokračování na sebe nenechá dlouho čekat. Po internetu začal kolovat obrázek červeně svítící linky, který je upoutávkou na chystaný model s názvem Giulia SWB Zagato.

Ten má být připomínkou Alfy Romeo Giulia TZ, která byla v 60. letech závodně úspěšná. Odhalení nového vozu je v plánu na listopad 2023, výročí závodního debutu giulie TZ na okruhu v Monze. Tehdy tyto vozy dojely na druhém, třetím, čtvrtém a pátém místě.

Foto: Profimedia.cz, ČTK

Alfa Romeo Giulia TZ při závodě Tour de France v září 1964

Nový vůz však bude veskrze moderní, postavený podle dostupných informací na platformě Giorgio, na níž jezdí i běžná giulia. Má dostat 2,9l přeplňovaný šestiválec, který ve své nejsilnější verzi v giulii GTAm dává 540 koní.

Spekuluje se také o elektrickém pohonném ústrojí. To při použití platformy Giorgio nevypadá příliš reálně, koncern Stellantis, do nějž Alfa Romeo patří, však má hotový elektrický základ - používá ho pro Maserati GranTurismo Folgore.

Co do designu novinky samozřejmě nemáme jiná vodítka než onu svítící linku. Podle informací webu Autocar se však karosáři nechají inspirovat právě giulií TZ a tvar linky by mohl odkazovat na záď typu kammback, kterou by obrysová světla mohla takto obepínat.

Písmena SWB, která znamenají „short wheelbase“, by zase měla odkazovat na zkrácený rozvor náprav. Jak moc, je ale zatím otázkou. Stejně jako, zdali je chystaný vůz oním supersportem značky Alfa Romeo, o kterém se už nějakou dobu mluví.

Supersport od Alfy Romeo má brzy dostat zelenou

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám