Hlavní obsah

Tipy na víkend: Večerníček na Žofíně, jablkobraní a Křivoklání

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

O víkendu se můžete podívat na české hrady a zámky, na kterých se koná hned několik akcí. Na Křivoklátě proběhne v duchu Lovecké sezóny Křivoklání, na Lokti připravili pohádku pro děti a na Opočně se slétnou sokolníci. V Nasavrkách mají Svatohubertské slavnosti a šťavnatá jablka můžete ochutnat v Třeboni na jablkobraní.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

O víkendu se můžete jet podívat na Křivoklát, kde bude probíhat Křivoklání.

Článek
Praha

Nejdelší sjezdovka v Praze

O víkendu si mohou lidé na Rašínově nábřeží v Praze prohlédnout v rámci festivalu Aprés Ski 2012 nejdelší sjezdovku. Dráhu dlouhou sto dvacet metrů pokryje sníh ze zimních stadiónů. Během zimní přehlídky se na sjezdovce předvedou akrobatičtí lyžaři a snowboardisté. Vstupné je zdarma.

Na programu je také první koulovačka, ale nebude sněhová, bude šlehačková. Návštěvníci si budou moct prohlédnout džunku Esperanzu, teakovou tradiční čínskou loď z roku 1979, která se chystá na plavbu po Evropě. Zároveň tu bude zdarma probíhat výuka na člunu (celý článek).

Den České televize

Na Žofíně potkáte v sobotu Křemílka, Vochomůrku, Večerníčka, Maxipsa Fíka, Boba a Bobka. Od 10 do 17 hodin se tu koná den České televize. Pro děti je připravená spousta her, písničky s Jaroslavem Uhlířem, soutěže a atrakce. Další podrobnosti najdete zde.

Výlet do historie domácí techniky

Na čem vařily naše prababičky, čím se holili dědečkové a jak se změnila pračka za sto let, se na vlastní oči mohou přesvědčit návštěvníci v Národním technickém muzeu. V Evropě ojedinělá expozice Technika v domácnosti byla otevřena na začátku října a mapuje vývoj domácích spotřebičů od poloviny 19. století až do současnosti v Národním technickém muzeu (celý článek).

Středočeský kraj

Křivoklání 

O víkendu se můžete podívat na Křivoklát, kde bude probíhat Křivoklání. Pro diváky zde bude připravené představení šermířů, hudebníků, divadelníků i ukázky dobových řemesel. Letošní ročník ponese titul Lovecká sezóna. Vstupné činí 150 Kč, rodinné 300 Kč. Podrobnější informace najdete zde.

Drahé kameny České republiky

V Berouně probíhá výstava drahých kamenů, zvláště těch zapomenutých, které se ještě nedávno nacházely i na našem území. Na Husově náměstí se tak můžete dozvědět podrobnosti o historii těžby v České republice. Výstava potrvá do 18. listopadu. Další podrobnosti najdete zde.

Jihočeský kraj

Jablkobraní

V sobotu se koná v Třeboni Jablkobraní. Program slavností jablek od 10 do 16 hodin na Masarykově náměstí slibuje vystoupení rockové kapely Kredencz a Swing bandu Tábor, ukázky třeboňských teakwondistů, výtvarné soutěže pro děti, výstavu ovoce, pomologickou a bylinkovou poradnu nebo řemeslný a jablečný trh. Návštěvníci se mimo jiné mohou naučit vyřezávat jablka. Na sobotu od 19:30 hodin připravil ochotnický spolek Tyl Nová Hospoda představení s názvem Ze života hmyzu v Divadle J. K. Tyla.

Plzeňský kraj

Turisté si připomenou slavnou Juránkovu chatu

Slavnou prvorepublikovou Juránkovu chatu si v sobotu připomenou čeští a němečtí turisté na Železnorudsku. Nejvýše položená horská chata v Čechách stávala na vrcholu Svarohu a byla považována za jeden ze symbolů a základů šumavské turistiky a skituristiky.

Společný výšlap k bývalé chatě se koná potřetí a součástí bude také pietní akt za obnovu turistických cílů zničených totalitními ideologiemi, řekl za pořadatele akce Radovan Holub z občanského sdružení Otevřená Šumava.

Trasa povede z Německa od chaty v sedle Malého Javoru přes Brennes, Scheiben na Svaroh a k bývalé Juránkově chatě. Odtud pak na vyhlídku na Černé jezero z Jezerní stěny, rozvodí, Čertovo jezero a na Špičák.

Karlovarský kraj

Za pohádkou na Loket

V sobotu můžete vzít děti na pohádkové představení na hrad Loket. Od 17 hodinu v Rytířském sále hrají ochotníci z Ostrova pohádku Honza v pekle doktorem. Vstupné činí 25 korun. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Virtuální výlet balónem nad Českým Švýcarskem

Imaginární let vás zavede nad pískovcové útvary severních Čech, prolétnete soutěskami Hřenska, poplujete nad stolovými horami, kopírujíc tok Labe. Chvíli vás čeká stoupání, mírný náklon, pokles. Vystoupáte z Krásné Lípy, od Domu Českého Švýcarska směrem na Pravčickou bránu, prolétnete se labským údolím, přes skalní města a skončíte v saském Bad Schandau, kde najdete podobné edukační středisko (celý článek).

Prohlídka hradu a pivovaru ve Velkém Březně

O víkendu se můžete vydat na zámek Velké Březno v severních Čechách. Tatínkům pak uděláte radost prohlídkou tamějšího pivovaru. Historie pivovaru má své kořeny již v 18. století. Během své existence zažil mnoho převratných změn. Návštěvníci se podívají na samotnou výrobu piva a dozví se také, že k výrobě jednoho půllitru je potřeba slad z 2000 ječmenných zrn. Pro jednotlivce je pivovar otevřen v sobotu od 14:30. Pro skupiny je nutná rezervace.

Liberecký kraj

Jizerskohorská perla: rozhledna Královka

O víkendu se můžete vypravit na Královku od Janova nad Nisou. Výšlap je to pěkný a dá se v pohodě zvládnout i s partou maminek s kočárky. Nahoře vás odmění půvabné prostředí s posezením u kamenné věže, s občerstvením i restaurací v horské chatě s ubytováním. Především se však nabízí po zdolání 102 schodů nádherný kruhový výhled (celý článek).

Královéhradecký kraj

Mezinárodní setkání sokolníků

Ve čtvrtek začíná na zámku Opočno 45. ročník mezinárodního setkání sokolníků. Akce potrvá až do soboty. Návštěvníci se mohou těšit na ranní nástupy účastníků a večerní výřady ulovené zvěře na nádvoří zámku, ukázky lovu s dravci, lovecké fanfáry. Vstup je zdarma. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Svatohubertské slavnosti

V sobotu se v Nasavrkách konají první Svatohubertské slavnosti. Od 14 do 18 hodin se návštěvníci mohou těšit na trubače, výstavu významných a raritních trofejí z okresu Chrudim, prezentaci sokolnictví, lesnictví a na projížďky koňským spřežením. Více najdete zde.

Vysočina

Výlov Štěpnického rybníka

V sobotu se můžete jet podívat na výlov Štěpnického rybníka u Telče. Akce začíná v 8 hodin Na Baště. Návštěvníci si na místě budou moct koupit živé i smažené ryby, v nabídce budou kapři i pstruzi. Další podrobnosti najdete zde.

Jihomoravský kraj

Zážitkový výlet do Šatova

České dráhy a Technické muzeum v Brně v sobotu 13. října zvou na zážitkový výlet do Šatova, který si lze zpříjemnit produkty vinařské společnosti Znovín Znojmo či spojit s vlastním cyklovýletem (celý článek).

Olomoucký kraj

Veletrh Flora představí v Olomouci hravý podzim

Špičkovou produkci domácích i zahraničních pěstitelů ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků představí podzimní zahradnický veletrh Flora, který se uskuteční od 11. do 14. října na stejnojmenném olomouckém výstavišti. Tradičně jej doprovodí zahradnické trhy a festival gastronomie a nápojů Olima (celý článek).

Zlínský kraj

Všesvatský jarmark láká návštěvníky do Rožnova

Pro návštěvníky Všesvatského jarmarku v Rožnově pod Radhoštěm je připraven dvoudenní program, v jehož průběhu vystoupí např. cimbálová muzika Valašské peklo a Javořina z Rožnova pod Radhoštěm, dále hudební skupina Jackye ze Zlína, nebo např. pěvecký sbor Juventus (celý článek).

Moravskoslezský kraj

Festival outdoorových filmů

Jubilejní ročník festivalu outdoorových filmů nabídne 100 soutěžních snímků. Od pátku se bude promítat na třech místech Ostravy - v kinech Vesmír a Luna, nově i v multiplexu Cinema City v obchodním centru Nová Karolina. Kromě premiérových filmů se objeví na plátnech i vítězné filmy z minulých ročníků. Součástí doprovodného programu budou i lyžařské a snowboardové závody na sněhu. Veškeré informace o filmovém festivalu najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám