Hlavní obsah

Důkazy usvědčily Ukrajince jen z jedné vraždy

Novinky, Lenka Kadeřávková
PRAHA

Sedmadvacetiletý Ukrajinec Ivan Ivanovič Opatskij byl v pátek odsouzen za vraždu své manželky na dvanáct let, přesto mohl být spokojen. Žalobci se totiž nepodařilo přesvědčivě prokázat, že by měl na svědomí i další trestné činy, včetně druhého mordu a dvou loupeží. Pražský městský soud jej proto viny za tyto body obžaloby zprostil.

Foto: Josef Zajíc

Bez komentáře.

Článek

Opatskij původně usedl na lavici obžalovaných s podezřením z pěti trestných činů.

Na sklonku roku 1999 se měl nejprve společně s neznámými pachateli vloupat do příbramské prodejny zbraní, odkud odnesl střeleckou výbavu za více než dvě stě tisíc. V březnu 2001 se pak podle žalobce Martina Omelky podílel na loupežném přepadení ve firmě na Kladensku, kde čtveřice lidí tehdy odcizila téměř dva a půl miliónu korun. Muž byl dále obžalovaný, že v květnu loňského roku zavraždil skladníka pražské firmy z devátého obvodu, který mu stál v cestě hledání peněz. Tři měsíce poté měl zlikvidovat svoji manželku Irinu. Obě oběti skončily s prostřeleným hrudníkem. Pátý bod obžaloby se pak týkal nedovoleného držení zbraní.

Nešťastná náhoda, tvrdí o vraždě

"Existuje sice podezření, že obžalovaný tento čin spáchal, ale k jeho odsouzení není dostatek usvědčujících důkazů," zopakoval dnes soudce Dušan Paška celkem třikrát.

Za prokázaný skutek označil kromě vraždy manželky ještě nedovolené ozbrojování. Tyto činy ostatně ani Opatskij nepopíral. "Bylo to nešťastná náhoda," tvrdil nicméně o incidentu se svou ženou.

Soudce k případu zavražděného skladníka uvedl: "Obžalovaný je usvědčován výpovědí jediného svědka, ten je však naprosto nevěrohodný. Následně u něj sice byla nalezena vražedná zbraň, ale ta nebyla přímo jeho, ale putovní. Jsou to tedy všechno jenom domněnky."

Nebyly přímé důkazy

Žalobce Omelka již na počátku hlavního líčení přiznával, že přímá svědectví v celé kauze chybí. Sám dnes ve své závěrečné řeči navrhl, aby byl Opatskij odsouzen v případě mrtvého skladníka za loupež a nikoliv za vraždu.

"Není možné prokázat, že to byl přímo obžalovaný, kdo střílel. Ale lze tady asi posuzovat jeho čin jako loupež," řekl.

U dalších dvou skutků, loupeží, však trval na svém. "Na místě byla nalezena pachová stopa obžalovaného, což je sice důkaz nepřímý i podle judikátu Nejvyššího soudu, ten však není závazný," prohlásil a připomněl, že jednu z uloupených zbraní v příbramské prodejně Opatskij sám užíval.

Rozsudek není pravomocný

V rámci dvanáctiletého trestu si Opatskij odpyká i své dřívější odsouzení na rok a půl za nepřekažení trestného činu. Soud zároveň muže vyhostil z České republiky na dobu neurčitou. Opatskij se na místě proti rozsudku odvolal, žalobce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám