Hlavní obsah

Jizerskohorská perla: rozhledna Královka

Právo, Vlaďka Merhautová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypravily jsme se na Královku od Janova nad Nisou s partou maminek s kočárky. Výšlap je to pěkný a dá se v pohodě zvládnout. Nahoře vás odmění půvabné prostředí s posezením u kamenné věže, s občerstvením i restaurací v horské chatě s ubytováním. Především se však nabízí po zdolání 102 schodů nádherný kruhový výhled.

Foto: Lenka Hofmeisterová

Nejznámější jizerskohorská rozhledna Královka

Článek

Oko spočine nejen na okolní přírodě a vrcholcích, ale také na Krkonoších, Ještědu, Českém ráji a dokonce dohlédne i za hranice do Polska či Německa.

Tato dominanta Jizerských hor leží v jihozápadní části chráněné oblasti na vrchu Nekras ve výšce 859 metrů nad mořem. V turistických průvodcích najdete na Královku hlavně cestu z Bedřichova, kde se parkuje u tenisových kurtů a na vrchol vzdálený necelé dva kilometry vede turistická značka.

Foto: Lenka Hofmeisterová

Ke svému názvu přišla chybným překladem jména původního osadníka Josefa Königa, který si na vrchu Nekras v roce 1806 postavil dům.

Dnešní rozhledna měla dřevěnou předchůdkyni, která vznikla v září 1888 jako devatenáct metrů vysoká jednoduchá trámová konstrukce. Rychle se stala oblíbeným turistickým cílem. Jenže o osmnáct let později dřevěnou stavbu zpustošila vichřice. O necelých pět metrů vyšší kamenná nástupkyně byla otevřena téměř přesně za rok. Věže vznikly zásluhou janovské sekce Německého horského spolku pro Ještědské a Jizerské hory.

Foto: Lenka Hofmeisterová

Výhled z Královky

V roce 1933 sousedící pohostinství vyhořelo, ale už za dvanáct měsíců otevřela turistům náruč nová chata. Obě stavby vystřídaly po druhé světové válce několik majitelů. Jejich předposledním vlastníkem bylo pražské vydavatelství Práce, které v polovině 80. let minulého století provedlo generální opravu věže.

Foto: Lenka Hofmeisterová

Příjemná cesta do nedalekých Hrabětic otevírá výhledy na půvabnou přírodu.

Foto: Lenka Hofmeisterová

Na jejím počátku si turisté rádi fotí neobvykle ozdobený strom.

Královka

Nejznámější jizerskohorská rozhledna Královka (věž je otevřená každý den od 9 do 18 hodin) je ideálním startovním místem pro cykloturistiku, pěší túry, lze si zahrát mini fotbal, volejbal i provozovat zimní sporty - jízdu na běžkách (vede tudy Jizerská magistrála) a sjezdovkách, kterou nabízejí nedaleké lyžařské areály v Bedřichově, Hraběticích-Špičáku nebo v Tanvaldu-Severáku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám