Hlavní obsah

Národní technické muzeum v Praze nabízí výlet do historie domácí techniky

Právo, Petra Hanušková

Na čem vařily naše prababičky, čím se holili dědečkové a jak se změnila pračka za sto let, se na vlastní oči mohou přesvědčit návštěvníci v Národním technickém muzeu. V Evropě ojedinělá expozice Technika v domácnosti byla otevřena na začátku října a mapuje vývoj domácích spotřebičů od poloviny 19. století až do současnosti.

Foto: Petra Hanušková

Mnoho přístrojů na výstavě připomene některým návštěvníkům vlastní dětství.

Článek

Ledničky, sušičky, pračky a žehličky už dnes považujeme za zcela standardní vybavení každé české domácnosti. V devatenáctém století se ale k modernímu vybavení české hospodyňky jen tak lehce nedostaly.

To by ovšem nesměl existovat vášnivý sběratel Vojta Náprstek, který ze svých zahraničních cest v průběhu druhé poloviny devatenáctého století dovážel do Prahy nejnovější technické trendy.

Foto: Petra Hanušková

Šicí stroj a stará kamna

Technické novinky se pak staly základem sbírek Českého průmyslového muzea, které Náprstek založil a jejich výběr tvoří také část nové expozice Technika v domácnosti.

„Vojta Náprstek například jako první dovezl do zemí Koruny české šlapací šicí stroj. Když ale potom šicí stroj na přednáškách předváděl, nebyl schopen na něm nic ušít, tak musela nastoupit jeho maminka a ukázat hospodyňkám, jak vlastně tato novinka funguje,“ říká ředitel Národního technického muzea (NTM) Karel Ksandr.

Foto: Petra Hanušková
Foto: Petra Hanušková

To ale nebylo všechno, Vojta Náprstek dovezl i jiné vymoženosti, jako byl plynový vařič, sušák na prádlo, pračka nebo strojek na zmrzlinu.

Sbírka Vojty Náprstka ale tvoří jen část výstavy, další exponáty jsou vybrány z fondu originálních návrhů průmyslových výtvarníků Kovotechny a ElektroPragy Hlinsko a ze sbírek Průmyslového designu NTM.

„Jednotlivé celky nejsou řazeny chronologicky, tedy od nejstarších exponátů po ty nejmladší, jak bývá obvykle zvykem. Návštěvníci naopak vstupují do prostoru současných trendů, tedy do doby, kterou důvěrně znají a pak pokračují hlouběji do minulosti,“ vysvětluje jedna z kurátorek výstavy Johanna Pauly.

Foto: Petra Hanušková

Pro některé návštěvníky se tak procházka expozicí může stát připomínkou vlastní minulosti, většinu vystavovaných exponátů má mnoho z nás spojeno se zážitky z dětství i dospívání. Začíná se ve světě zcela moderního designu kuchyní a koupelen, pokračuje přes typické vybavení normalizačních domácností, začátky propagace spotřebičů formou reklamy, až po první elektrické pračky a šicí stroje, které pamatujeme ze zažloutlých fotek našich prababiček.

Výstava také ukazuje, jak se změnil způsob navrhování jednotlivých spotřebičů - práce s tužkou a maketami nahradilo modelování pomocí grafických programů.

Foto: Petra Hanušková

Zároveň se stálou expozicí Technika v domácnosti je v technickém muzeu také otevřena nová výstava Jak Fingerhut k Náprstkovi přišel, která mapuje sbírky Vojty Náprstka.

Návštěvníci se na ní seznámí se životem velkého sběratele. Mohou si prohlédnout zmíněný šicí stroj, který Náprstek osobně přivezl do Prahy, a také některé kuriózní technické vymoženosti, například mechanický loupač jablek. Obě expozice byly otevřeny v rámci 150. výročí Českého průmyslového muzea.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám