Hlavní obsah

Tipy na víkend: Město na kole, Casanova a veteráni na zámcích

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud o víkendu bude pěkné počasí, neváhejte a vydejte se na kolo. Na pražském Rašínově nábřeží se sejdou milovníci cyklistiky. Na Sychrově se otevírá výstava Technopolis, dozvíte se více o technických objevech a ještě si prohlédnete sraz veteránů. Zámek v Duchcově ovládne o víkendu Casanova.

Foto: Profimedia.cz

Milovníkům kol bude patřit o víkendu pražské Rašínovo nábřeží.

Článek
Praha

 Z Braníka parním vlakem do muzea ve Zlonicích

V sobotu vyrazí z pražského Braníka parní vlak do železničního muzea ve Zlonicích. Odjíždí v 8:38 a ve Zlonicích bude v 12:13. Cestou zastaví v Roztokách u Prahy, kde mohou pasažéři navštívit muzeum, dále je na programu zámek Nelahozeves a nesmíme zapomenout na Řipskou pouť v zastávce Ctiněves a na konečné parního vlaku muzeum ve Zlonicích (celý článek).

Město na kole

Rašínovo nábřeží od pátku do neděle bude patřit milovníkům kol. Těšit se můžete na exhibici na u-rampě, závod koloběžek, dětský závod na odstrkovadlech, akwakat jízdu na kole i vodě a mnoho dalšího. V pátek a neděli program bude probíhat mezi 13. až 18. hodinou, v sobotu začne už v 10 hodin. Další informace najdete zde.

Pivní škola

Staropramen pořádá v sobotu 21. dubna od 14 hodin v areálu pivovaru akci s názvem „Párty v nejlepší formě“. Na tu láká především porcí muziky (Vypsaná Fixa a Mňága a Žďorp), pestrou nabídkou piva, pivovarskou školou a řadou připravených dovednostních disciplín, na kterých si návštěvníci otestují svou formu. Více informací najdete zde.

Středočeský kraj

Do Českého krasu za krásami královského hradu

Turistický výlet s mnoha zážitky - taková je cesta na známý hrad Karlštejn a neméně známou lokalitu zvanou Velká Amerika (celý článek).

Krása papírového umění origami

Jarní sezónu berounského Muzea českého krasu ovládlo papírové umění origami. Tuto výstavu připravila Česká origami společnost, která představuje moderní origami v celé své šíři a přispěla k boření mýtů spojených právě s papírovými skládankami (celý článek).

Mníšek pod Brdy ukáže některé komnaty zdarma

V neděli máte jedinečnou možnost vidět první prohlídkovou trasu zámku Mníšku pod Brdy zdarma. Délka prohlídky je 35 minut. Pokoje jsou bohatě vybaveny. Je na co se dívat, pokochat oko i duši krásnými předměty (celý článek).

Jihočeský kraj

Výlet do historie Tábora

V sobotu se můžete ponořit do tragických táborských dějin. Sraz je ve 14 hodin na Pražském sídlišti (ulice Kpt. Jaroše u kruhového objezdu naproti zastávce Nemocnice), kde bývávalo táborské nacistické popraviště. Stanislav Zita povede exkurzi po pietním areálu. Připomene některé osudy ze 156 lidí, kteří tu zemřeli. Více najdete zde.

Plzeňský kraj

Jarní putování Pošumavím

Pouze několik kilometrů od Sušice, zaklíněná mezi rybníky, louky a lesy, leží malá a nenápadná vesnička, kde došlo nejen k záhadnému jevu, ale i k zázračnému uzdravení dítěte (celý článek).

Karlovarský kraj

Oslavy osvobození s akčními ukázkami a technikou

Oslavy konce druhé světové války a osvobození města budou letos v Chebu pestřejší. Město využilo nabídky Vojenské historické společnosti Ocelová pěst a program 21. a 22. dubna doplní o akční ukázky z historie, ukázky bojové techniky či dobový ples v duchu 40. let.

V sobotu se na chebském náměstí bude konat ukázka obsazení chebské radnice německými jednotkami a nájezd německé armády na chebské náměstí. Vzápětí je vystřídají Američané a ukázka kapitulace německých vojsk a předání města do československé správy. Perličkou bude večerní ples Slavíme svobodu '45. Odehraje se v dobové atmosféře včetně dobové hudby a programu. V neděli se pak v Chebu bude v premiéře promítat dokumentární film Miloše Pilaře Tajemství podzemní továrny v Chebu.

Ústecký kraj

Co dokáže Casanova, uvidíte na zámku v Duchcově

Co dokáže Casanova, to předvede poprvé Divadlo V Pytli Petra Stolaře z Hrobu. Giacomo Casanova, hraběcí společnost a zámecké služebnictvo budou i letos překvapovat na zámku v Duchcově. Návštěvníci uvidí v premiéře zbrusu nový a interaktivní program (celý článek).

S Pánem Čertem do Úštěka

"Je to peklo!" prohlašujeme každý den, kdy nás něco naštve. Ale peklo nemusí znamenat jen starosti a strasti, rozhodně ne to úštěcké v Muzeu čertů. On i český pekelník je tak trochu smolař, ale spravedlivý a poctivým neškodí, na rozdíl od lidí, kteří si pod kotly zatápějí sami (celý článek).

Liberecký kraj

Technopolis a veteráni na Sychrově

O víkendu zamíří vědátoři na zámek Sychrov. V 10 hodin se v bývalé zámecké konírně otevírá výstava Technopolis. V první části se seznámíte s vynálezy a vynálezci 2. poloviny 19. století. K vidění zde budou i modely letadel a vzducholodí, kuriózní patentní listy nejzajímavějších vynálezů této doby či fotografie všemožných přístrojů. Druhá polovina se věnuje příběhu 20. století.

O víkendu v areálu zámku budete moci obdivovat historické automobily a autobusy, z nichž jeden bude sloužit i k projížďkám. Návštěvníci se seznámí s příběhy vynálezců a objevitelů, jejichž objevy ovlivňují více či méně běžný život každého z nás. V zámku budou probíhat prohlídky na téma „Objevitelé a vynálezci“ a „Úžasné divadlo fyziky“ ve stanu na čestném dvoře.

V sobotu pak navíc uvidíte alchymisty na stanovištích v zámeckém parku. Ve stejný den se od 15:30 začne módní přehlídka historických kostýmů. Tématem této jarní přehlídky jsou svatební tradice a manželský život. Dozvíte se něco o původu bílých šatů pro nevěstu, které proslavily královna Viktorie a císařovna Eugenie. Více najdete zde.

Harrach vybudoval rozhlednu, silnice a přivezl lyže

Někdejší majitel rozsáhlých statků v severních Čechách, na Hradecku, v Dolním Rakousku a Uhrách - Jan Nepomuk František hrabě Harrach Krkonoše miloval a zasloužil se o jejich rozkvět (celý článek).

Královéhradecký kraj

Kostelecká pouť

O víkendu bude Palackého náměstí v Kostelci nad Orlicí patřit Kostelecké pouti. Návštěvníci se mohou těšit na různé atrakce a stánky s keramikou a dobrotami.

Den Země

V Podorlickém skanzenu Krňovice oslaví v sobotu Den Země. Program od 10 do 17 hodin slibuje pro děti soutěže, hry, jízdu na koňském povoze, ale také se dozví něco o programu ochrany a životního prostředí. Návštěvníci si budou moci projít celý skanzen. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Líšnický puchýř

V sobotu se můžete vydat na turistický pochod Líšnický Puchýř 2012 - XI. ročník: Mistrovskou krajinou hor. Připraveny jsou trasy 4-8-16-32 km pěšky i na kolech, 44-66 km asfalt-kola. Start je před sokolovnou Líšnice u Žamberka mezi 8. a 10. hodinou. Cíl bude na stejném místě do 19 hodin. Startovné činí 30 Kč. Každý účastník obdrží oplatku a čaj. U sokolovny bude připraveno posezení s možností občerstvení.

Za kovbojem do Žamberka

V sobotu úderem 13 hodiny projde Žamberkem velký průvod koní a kovbojů. Začínají před Divišovým divadlem, kde večer bude probíhat premiéra filmu Úplně první kovboj. Více najdete zde.

Vysočina

Jemnický Jaro Fest se skupinou roku Mandrage

Již tuto sobotu zpestří jemnickou kulturní scénu Jemnický Fest, tentokráte jeho jarní část. Na letošním Jemnickém Jaro Festu v sokolovně vystoupí hudební skupina roku 2011 Mandrage, Rybičky 48, Crash Road, Reflexy, 4K, Chosse a Martin Kubín (celý článek).

Den Země na čtyřech místech Vysočiny

Chaloupky uspořádají v termínu od 20. do 22. dubna hned čtyři akce k příležitosti mezinárodního Dne Země. Akce pro veřejnost se již tradičně uskuteční na pracovišti Chaloupek u Kněžic, v Balinském údolí u Velkého Meziříčí, v Horní Krupé a nově také v okolí Nového Města na Moravě ve Žďárských vrších (celý článek).

Jihomoravský kraj

Lednice sloužila Lichtensteinům jako chata

Lednický zámek po letech oprýskanosti konečně dostal novou omítku. Nejhezčí stavební památka jižní Moravy si ji zasloužila, společně s Valticemi tvoří výjimečný 300 kilometrů čtverečních architektonicko-krajinářský celek. Obrovský zámek sloužil majitelům jako letní sídlo. Taková trochu větší chata (celý článek).

Přechod Pálavy a ochutnávka vín

Od pátku do neděle se koná čtvrtý ročník jarního přechodu Pálavy z Mikulova do Pavlova. Součástí trasy je návštěva tří vinařství, kde lze ochutnat vždy po pěti vzorcích vína. Trasa začne ve sklepě na zámku v Mikulově. Po degustaci se postupuje po červené značce kolem Kočičí skály do vinařské vesničky Bavory a do druhého sklípku.

Po posilnění pěti vzorky vín bude cesta pokračovat na vrchol Stolové hory a následně Sirotčí hrádek, v jehož blízkosti bude připraveno občerstvení. Následně vyrazí znovu na Pálavu směrem do Pavlova, kde bude čekat poslední zastávka ve vybraném sklepě s dalšími vzorky vín. Další podrobnosti najdete zde.

Olomoucký kraj

Výstava hracích karet v uničovské Šatlavě

Hrací karty jsou nedílnou součástí lidské historie. Snad každý z nás nějaké ty čertovy obrázky doma má. Jsou vítaným společníkem v rodinném kruhu či při návštěvě přátel. O historii hracích karet, jejich původu a nebezpečí hazardu vypráví výstava "Hrací karty včera a dnes" v uničovské Šatlavě (celý článek).

Vítání ptačího zpěvu na Chomoutovském jezeře

Jaro je konečně po dlouhé zimě tady, tažní ptáci přilétají ze svých zimovišť a s nimi opět další ročník akce Vítání ptačího zpěvu na Chomoutovském jezeře. V České republice ji pořádá Česká společnost ornitologická ve spolupráci s dalšími organizacemi i jednotlivci a to již osmnáctým rokem (celý článek).

Zlínský kraj

Buchlov má novinku: speciální prohlídky pro děti

Hrad Buchlov, který je jednou z nejoblíbenějších památek ve Zlínském kraji, připravil novinku pro nejmenší návštěvníky. Rodiče s dětmi i školní výlety mohou využít nový prohlídkový okruh, který je seznámí s historií Buchlova hravou formou. První prohlídky se uskuteční o nadcházejícím víkendu (celý článek).

Vizovice hostí výstavu památek UNESCO

Sedm desítek barevných fotografií památek UNESCO, které do Vizovic doputovaly z Karlštejna, bude k vidění na zdejší výstavě do konce dubna. Co dále správa zámku Vizovice na letní sezónu nabízí? Kromě návštěvy dvou prohlídkových tras se můžete zaposlouchat do koncertů vážné hudby. Zámek chystá výstavu hraček, romantická Letní dostaveníčka, v provozu bude letní kino (celý článek).

Den Země

Ve Starém Městě v sobotu oslaví Den Země. V areálu Kovosteelu je připraven karneval, soutěž o rekord ve sběru použitých baterií, koncert, cimbálová kapela, otevření Kovozoo a mnoho dalšího. Akce začíná ve 13 hodin. Jako vstupné poslouží starý vysloužilý spotřebič. Podrobný program najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Osoblažsko je kraj lákající k turistickým objevům

Dnešní doba nabízí mnoho možností cestování a poznávání. Je však více možností a ten, kdo chce objevovat neobjevené a nepoznané, může podobné zážitky nalézt u nás doma. V tomto směru určitě nezklame takzvaný osoblažský výběžek, nejvýchodnější část Bruntálského okresu. Na rozdíl od hornaté oblasti Jeseníků je Osoblažsko nížina protkaná rovinami polí, hustými lesy občas zpestřené mírnou pahorkatinou. Nedaleko zámku v Dívčím Hradě najdete oboru Helena s chovem dančí a mufloní zvěře (celý článek).

Vycházka za ostravskou vilovou architekturou

Mnozí obyvatelé a návštěvníci Ostravy si zvykli navštěvovat pravidelné komentované prohlídky města. Ta nejbližší se uskuteční ve dnech 21. a 22. dubna vždy ve 14:30 a zaměří se na vilovou architekturu Moravské Ostravy (celý článek).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám