Hlavní obsah

Všechno, co musíte vědět o Japonsku. Kimono, origami, sumo, Go!

Japonsko – daleká země, jejíž umění a zvyky pronikají do evropské civilizace pozvolna a s tajemnou nonšalancí. Notoricky známe některá japonská slova, víte ale, co se za nimi skutečně skrývá? Odhalte s námi kouzlo Japonska a přečtěte si také o tom, jak v Japonsku slaví rozkvět sakur, jak vypadá tradiční divadlo Nó nebo kde se tká pravé hedvábí.

Foto: ESO travel

Posvátná hora Fuji, kolem které sviští šinkanzen. Klasické japonské spojení tradic a moderních technologií.

Článek

Jestli toužíte objevovat Japonsko na vlastní kůži, začněte shánět letenky teď. Nebude to trvat dlouho a v Japonsku rozkvetou první sakury. Na přelomu března a dubna tak vypukne dokonalé šílenství jménem Hanami.

Happening spočívá v posezení s přáteli pod rozkvetlou sakurou – obdoba našeho prvního máje je v Japonsku zcela masová, a tak se obsypané sakury obsypávají Japonci, kteří touží po jaru. Sakura je asijský druh třešně a v japonské kultuře má nezastupitelnou roli – Hanami se pořádají už od 3. století!

Foto: Aron Kremer

Japonský zvyk Hanami uctívá rozkvétající sakury – po celé zemi se lidé shlukují pod stromy a baví se.

Láska k přírodě je obecně japonskou specialitou a je zřejmě důsledkem zdejšího tradičního náboženství – šintoismu. Šintoismus hlásá uctívání přírody, která je božstvem sama o sobě. Například hora Fuji, vysoká sopka se zasněženým vrcholkem, jež se tyčí nedaleko od Tokia, je božstvem a výstup na ni je chápán jako obřad. V tomto kontextu pak musíme chápat i slavné japonské zahrady, jejichž součástí jsou bonsaje.

Umění miniaturizace stromů a jejich pěstování v miskách je původně čínský zvyk, který ale dávní Japonci zdokonalili a postupně se v něm stali mistry. Pěstovat bonsaje lze i u nás, jde ale o velmi náročnou a dlouhodobou činnost. O něco jednodušší je připravit si japonské suši, ideálně z rýže nikiši, omáčky sušinoko a mořské řasy nori. Náplň rýžových válečků je různá – od uzeného lososa po avokádo.

Jediný, kdo si těchto dobrot při večírcích neužije, jsou gejši. Gejša, symbol dokonalosti a krásy, na večírcích totiž jíst nesmí a celý její život je řízen mnoha dalšími pravidly. Tuto exotickou „součást“ japonské kultury lze vidět jen v luxusní společnosti – za společnost gejši se platí sta tisíce dolarů. Gejša ale není prostitutka, je spíše umělkyně, která ve společnosti tančí nebo zpívá.

Asie v dalších článcích

Kimono, které gejši nosí, je z pravého hedvábí, je velmi drahé a je považováno za umělecké dílo. Kimona se vyrábějí v jedné velikosti a nepotřebná délka se skládá pod pás vzadu, takže na oblékání musí mít gejši pomocníky. Hedvábí se původně začalo vyrábět v Číně, v Japonsku ale dodnes najdeme horské vesničky, které se od pradávna zabývají pěstováním bource morušového.

Foto: ookami_dou

Japonské gejšy jsou umělkyně – tyhle hrají na tradiční japonské nástroje Samisen, Yokin a Kokin.

Jde o vesnice Širakawa-gó a Gokajama, které kromě vysokých hor chrání i UNESCO. Právě tady najdete tradiční lidovou architekturu Japonska – domy s velmi šikmou střechou. Sníh z ní snadno padal a na půdě zároveň vznikl ideální prostor pro pěstování hedvábí.

Z hedvábí se vyrábí i oblečení zápasníků sumo. Ti nosí břišní pás, na zádech zavázaný do uzlu a podobně jako gejši i oni nosí speciální účes. Turnajů sumo se za celý rok pořádá pouze šest, lístky je proto velmi těžké sehnat.

O nic jednodušší nebude sehnat vstupenky na tradiční japonské divadlo . Pochází ze 14. století a pomocí tance, zpěvu a stylizovaného pohybu vyjadřuje básnické vize. Hrát smí pouze muži v maskách a jedinou kulisou je malovaná borovice.

To v modernějším japonském umění – komiksu manga, se meze téměř nekladou. V jednotném stylu velkých očí a prapodivných účesů vznikají černobílé komiksy, které se čtou zprava doleva a pokrývají prý 40 % všech tištěných publikací v Japonsku.

Foto: Peggy Greb

Slovo bonsaj znamená doslova strom v misce a umění miniaturizace stromků dovedli Japonci k dokonalosti.

Z nich si pak můžete poskládat třeba tradiční origami, umění skládání z papíru pocházející z 9. století. Původně sloužilo k náboženským obřadům, pak se však rozšířilo a stalo se uznávaným uměním. Podobný rozmach v posledních letech zažívají lampióny štěstí, původem z Japonska a Číny. V 1. století n.l. se ale lampionů využívalo pro signalizaci blížícího se nebezpečí.

Stejně jako ostatní japonské tradice, i vypouštění lampionů má velmi silný symbolický podtext. Tyto principy dodržuje také odpradávna většina japonských chrámů a svatyní už v architektonických prvcích. Jedním takovým je např. brána Torii u Itsukušimské svatyně z 6. století. Jasně červená brána stojí uprostřed moře a jen ti návštěvníci, kteří propluli bránou, směli vstoupit na půdu ostrova se svatyní.

Foto: 663highland

Vesničky Širakawa-gó a Gokajama jsou jedny z nejstarších v Japonsku.

Obrovskou pokladnicí japonské kultury je pak město Kjóto, které jako jedno z mála japonských měst nebylo za 2. světové války bombardováno. Více se o něm dočtete v článku Do Japonska za nákupem levné elektroniky nebo třeba za starobylými chrámy, který vám představí dávné hrady samurajů, zlatý pavilon Kinkakudži nebo 1600 buddhistických chrámů a 400 šintoistických svatyní.

Inzertní sdělení: Tipy na poznávací zájezdy do Číny a Japonska

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Japonska nebo Číny:

Navštivte zemi vycházejícího slunce, světovou velmoc, která si bedlivě střeží své tradice, zemi, která je vzorem pro celý svět.

Ostrov s nekonečným předměstím, na kterém se tyčí nesčetné množství obrovských mrakodrapů. Mísí se zde dochovaná tradice a moderní, rozvíjející se život.

Historické památky Xi’anu a Pekingu, přírodní divy Guilinu, moderní tváře Šanghaje a Hongkongu. Maximum Číny za pouhé dva týdny.

Čtěte dále, aktuálně vyšlo:

Psali jsme i o Indii, nejkrásnějším vulkánu planety nebo aktivní dovolené v Mexiku. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Viola Kratochvílová & ESO travel

Anketa

Na jak dlouho jezdíte na klasickou pobytovou dovolenou?
Maximálně na týden
14,8 %
Obvykle na deset dní
30,8 %
Na dva týdny
10,7 %
Na dobu delší než dva týdny
5,5 %
Nejezdím na pobytové dovolené
38,2 %
Celkem hlasovalo 542 čtenářů.

Poznejte Japonsko... jinak!

Japonsko patří spíše mezi méně běžné destinace a na začátku května ho můžete i netradičním způsobem poznávat – poté co si už v dubnu vyřídíte všechny nutné a důležité formality. Vaším průvodcem se pak může stát Jiří Kolbaba, známý český cestovatel a fotograf, který právě do Japonska vyrazí se skupinou cestovatelů v rámci organizovaného zájezdu. Láká vás poznat Japonsko právě po jeho boku nebo odkoukat něco z jeho fotografického umění? Mrkněte do tabulky pod článkem a zjistěte víc!

Japonské hry

Tamagoči

O elektornické potvoře Tamagoči asi slyšel každý. Když byla v roce 1997 uvedena na trh, stala se okamžitě hitem. Děti po ní prahly a rodiče ji nenáviděli. Starat se o elektronické zvířátko, které za týden umře, protože mu nezhasnete na noc, bylo dosti depresivní, ale také návykové. Ve srovnání s jinou japonskou hrou – Go – to ale nic není.

Go

Japonská hra Go je totiž v očích Japonců povýšena na hru, která představuje pohled na svět. Jde o deskovou hru pocházející z Číny (jako mnoho dnes převážně japonských tradic), kde vznikla asi 2000 let př.n.l. Zachovala se ale hlavně díky Japonsku. Hráče Go najdete na mnoha starých japonských kresbách a hrát ji lze samozřejmě i závodně.

Japonský čajový obřad

V Japonsku nehledejte čaj v pytlíku – tady je příprava čaje složitý obřad, který smí vykonávat jen opravdoví mistři. Každé gesto, pohyb nebo slovo může ovlivnit kvalitu obřadu a vše proto musí probíhat v přesném pořadí. Celý rituál zahrnuje pokyny nejen pro přípravu čaje, ale i pro jeho podávání a pití. Za tradiční japonský čaj je považován čaj zelený, který je prakticky jediný zde pěstovaný čaj.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám