Hlavní obsah

Na skok v Hongkongu, Šanghaji a Pekingu: Poznejte čínská velkoměsta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uličky plné cyklistů a lákavých vůní okolních jídelen, neustálý povyk prodavačů suvenýrů a každou chvílí zběsilá rikša. Pokud si potrpíte na rušnou dovolenou plnou nových lidí, jídel a zážitků, podívejte se s námi do tří čínských velkoměst – Pekingu, Šanghaje a Hongkongu. Nejen že tahle města nikdy nespí, tady totiž vlastně ani nezapadá slunce – v noci ho vystřídá neonová záře.

Článek

Pokračujeme v seriálu o čínských zajímavostech. Minule jsme se zabývali 5 nej z Číny, dnes vám přinášíme pohled do důležitých a architektonicky velmi zajímavých velkoměst. Překrásná příroda, hory, řeky, tichá rýžová políčka.

Čína je světovým unikátem v množství různorodých krajin, které můžete v jedné zemi najít. Někdy je ale potřeba si od všeho toho klidu a míru odpočinout a nabít se novou energií v pulsujícím velkoměstě. Dlouhá čínská historie a současný moderní úprk technologií pak už udělá své – unikátní souznění staletých tradic a posledních výkřiků módy, to jsou velkoměsta na čínském pobřeží. A kam se dnes podíváme? V hledáčku je Peking, Šanghaj a Hongkong.

Peking

Kdybyste se v místech, kde se nyní rozkládá Peking, ocitli před třemi tisíci lety, už v té době byste tu našli staré pekingské babičky. Za dobu své existence se ale tohle město změnilo k nepoznání a staré babičky by se tu rozhodně ztratily – nejen, že moderní budovy jsou si často velmi podobné, Peking je město tak obřích rozměrů, že vláda musela v roce 2005 přistoupit na výrazné omezení výstavby. I tak je ale návštěva Pekingu časově náročná – přesunout se z jednoho místa na druhé vás bude stát spousty času.

Hútong – čínské bydlení jako pro panenky
Malé domečky v malých uličkách – oproti zbytku Pekingu nebo Šanghaje to tu vypadá jako bydlení pro panenky. Jenže kdysi takhle vypadala celá slavná velkoměsta – jde totiž o tradiční obydlí Číňanů – domek má uprostřed nádvoříčko, kolem kterého jsou obytné prostory. Nejvíce těchto domků, starých asi 150 let, v Pekingu najdete kolem Bubnové věže a na jižním břehu jezera Qiánhai.

A taky peněz – Peking, Šanghaj i Hongkong patří k nejdražším městům světa. Když ale víte kam jít, ušetříte za jídlo i ubytování. Levně se například bydlí v okolí hútongů – tradičních nízkých domků v klikatých uličkách. Bydlení tady je o to příjemnější, že do úzkých uliček se nedostanou auta, a tak si tu naplno užijete obyčejných Číňanů a jejich celodenního koloritu – malé krámky podél domků, posedávající dědečkové a neustále pobíhající děti.

Unikátní stavby v Pekingu
Bird's Nest Stadium neboli Beijing National Stadium je originální olympijský stadion v ČíněBeijing National Aquatics Center je barevná vodní kostka, která má funkci plaveckého stadionuNational Centre for the Performing Arts, často přezdívané „vejce“ je fantastický architektonický skvost uprostřed pekingského jezera.

Abyste ale mohli vůbec říct, že jste viděli Peking, musíte navštívit především rozsáhlý komplex palácových budov, kam po 500 let nesměl nikdo než císařská družina, Zakázané město. Dostanete se k němu přes Bránu nebeského klidu z 15. století. Další důležitou zastávkou jsou letní paláce – starý i nový. Oběma jsou společné krásné zahrady, starý palác jsou spíše ruiny, ale zato z 12. století. Nový palác pak leží na břehu jezera Kunmíng Hú.

Šanghaj

Původně malou rybářskou vesničkou byla kdysi dávno i Šanghaj, dnes vyspělé ekonomické centrum Číny. Zbytek země má k Šanghaji podobný vztah jako Češi k Pražanům – o Šanghajcích se stejně tak říká, že jsou namyšlení. Mají ale na co – město na soutoku Dlouhé řeky a Huangpu Jiang ukrývá pár historických skvostů a zároveň řadu moderních architektonických klenotů.

Unikátní stavby Šanghaje
Jin Mao je mrakodrap postavený v tradičním čínském stylu a měří 420 m, takže je nevyšší budovou Číny a 4. nejvyšší na světě.Perla orientu je televizní věž se specifickými barevnými koulemi.Finanční světové centrum je elegantní a mrakodrap, na jehož vršku můžete navštívit observatoř.

Pokud se vám podaří najít ten správný autobus a vystoupit z něho na známém nábřeží Bund, čeká vás procházka kolem památkově chráněných výškových budov bank, obchodních společností a hotelů z počátku 20. století. Specialitou číslo dvě je samo cestování po Šanghaji – zdejší metro má dvacet linek, můžete se ale projet i supermoderním magnetickým vlakem Transrapid neboli Maglev – magneticky levitujícím vlakem.

Jakkoli futuristicky ale návštěva Šanghaje zní (a také tak trochu je), najdete tu i řadu buddhistických chrámů nebo překrásných zahrad. Vynechat tak nesmíte chrám Longhua se sedmipatrovou pagodou, chrám jadeitového Buddhy se vzácnými plastikami nebo zahrady Yuyuan ze 16. století. Pak stačí usednout do jedné z čajoven a vychutnávat si cizokrajné klima Jihočínského moře.

Hongkong

O hodně víc „západně“ si budete připadat v Hongkongu. Donedávna britská provincie, jejíž poetické čínské jméno by se dalo přeložit jako Voňavý přístav, si zapamatujete navždy nejen pro zdejší koloniální atmosféru. Záliv s panoramatem mrakodrapů, za kterými se tyčí hora Victoria Peak, ale také okolní ostrůvky a zátoky s nádhernými plážemi, to je vážně originál. Tou nejznámější pláží je Repulse Bay, na ostrůvku Lamma, kam nesmí ani auta, zase najdete ty nejkrásnější.

Co ale v Hongkongu nesmíte minout, je rybářská osada Stanley s křivolakými uličkami a tržištěm plným chutí a vůní; náladu starou stovky let si také vychutnáte v bývalé portugalské kolonii Macao naproti zálivu. Tržiště se v Hongkongu stane zkrátka vaším druhým domovem – navštívit tu můžete noční trh, nefritový trh nebo dokonce ptačí trh!

Co nevynechat v Hongkongu
Přehlédnout se snad ani nedá dvojice mrakodrapů Lippo centre. Tahle dvojčata jsou 186 metrů vysoká a někdy se jim také říká „Koala tree“, protože vypadají jako stromy obsypané těmito medvídky. V zahradách Aw Boon Haw můžete žasnout nad barevnými pagodami či jeskyněmi, do historie nahlédnete v pevnosti Monte ze 17. století nebo v chrámech A-Ma a Wong Tai Sin.

A nezapomeňte – když nebudete vědět, kde vám hlava stojí, zaběhněte rychle do nejbližšího parku. Parky ve všech čínských velkoměstech jsou totiž oázami klidu, kde vás uklidní pohled na bujnou zeleň a kde na březích jezírek zpívají vodní ptáci. Milí Číňané v přírodních restauracích a čajovnách vám pak už sami naservírují ten správný čaj přesně pro vás.

Co dalšího si v těchto velkoměstech nenechat ujít?
Bubnová věž v Pekingu Typická poschoďová červená stavba vás upoutá na první pohled. Když pak po strmých schodech vystoupáte nahoru, čeká vás kromě krásného výhledu několik bubeníků, kteří každou půlhodinu bubnují na obrovské bubny.
Victoria Peak nad HongkongemZnáte ten obrázek z pohlednic Hongkongu? Tak přesně ten si můžete vyfotit z vrcholku Victoria Peak, asi 500 m vysokého kopce nad městem. Neuvěřitelný pohled na záliv se záplavou mrakodrapů je naprosto fascinující.
Let levitujícím vlakem v ŠanghajiZ letiště do centra Šanghaje se můžete dostat taxíkem, ale napadlo vás, že můžete také levitovat vlakem? Rychlost a hladkost, s jakou se supermoderní magneticky levitující vlak prožene do centra města, je úžasná.

Čtěte dále:

Zajímáte se o Čínu, čínskou kulturu a světoznámé památky? Přečtete si další články, které jsme o ní napsali:

Kromě toho můžete prostřednictvím článků poznat ostrov Kos, Alžírsko, Falklandy, Santorini nebo Kamerun. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na dovolenou v Číně a okolí

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Číny a okolí:

Čínská metropole nabízí kromě dech beroucích výhledů z vysokých pater mrakodrapů také množství filipínských či korejských restaurací, ale i řadu krásných, slunečných pláží.

Historické památky Xi’anu a Pekingu, přírodní divy Guilinu, moderní tváře Šanghaje a Hongkongu. Maximum Číny za pouhé dva týdny.

Projdete se po Velké zdi, prohlédnete si kdysi nejbohatší město světa Xi’an se slavnou terakotovou armádou, pulsující Šanghaj, romantické Suzhou.

Autor: Viola Kratochvílová & ESO travel

Anketa

Které z těchto čínských měst vás nejvíc láká?
Peking
8,9 %
Hongkong
22,4 %
Šanghaj
11,9 %
Všechna stejně
48,7 %
Žádné
8,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 429 čtenářů.

Praktické informace - čínská velkoměsta

Peking – Hlavní město Čínské lidové republiky se 17 milióny obyvatel je po Šanghaji druhé nejlidnatější místo Číny. Jméno Peking znamená doslova „Severní hlavní město“ a i přes blízkost moře je tu podnebí spíše kontinentální. V zimě mrzne a občas napadne i sníh, od března se oteplí, ale často je větrno a přicházejí písečné bouře. Nejlepší období pro návštěvu Pekingu je v pozdním srpnu a září. Největším současným problémem města je nedaleko ležící poušť Gobi, která se neustále rozpíná a přibližuje.

Šanghaj – S více než 19 milióny obyvatel je Šanghaj nejlidnatější město Číny, zároveň předběhla Rotterdam a je největším přístavem světa. Jméno Šanghaj doslova znamená „nad mořem“ nebo „směřující k moři“. Zdejší klima je subtropické, v létě tu může být i 35°C. Nejvhodnějším obdobím k návštěvě je sklonek jara a počátek podzimu. Největším problémem současné Šanghaje je smog a znečištěné ovzduší. Šanghaj je na 4. místě mezi městy s nejhorším vzduchem na světě.

Hongkong – „Voňavý přístav“ neboli Hongkong patří mezi nejhustěji osídlené oblasti světa. 7 milionů obyvatel mluví mandarínskou čínštinou, anglicky a kantonsky a na rozdíl od většiny čínského území se v Hongkongu stále používají tradiční znaky. Hongkong má jednu z nejliberálnějších ekonomik světa a je tak velmi důležitým střediskem bankovnictví a obchodu. Panuje tu subtropické podnebí a pro návštěvu je tak nejlepší období od října do dubna, kdy se všechno zelená a kvete. Největším současným problémem Hongkongu je nezvladatelná produkce odpadků - Hongkong je největším producentů odpadu světa.

Čínská hromadná doprava – obrňte se!

Hlavně klid! A taky dost času. To jsou dva předpoklady pro jízdu autobusem či metrem ve všech čínských velkoměstech. Na množství lidí se zvyknout dá, horší je to s čínskými nápisy a s naprostou absencí oněch nepsaných pravidel, která zajistí, že vás další cestující třeba pustí k východu, chcete-li vystoupit. V autobuse platíte přímo u řidiče, vstupy do metra v Šanghaji jsou označený kulatým, modrým „D“. Často je nejlepší využít taxi, které je sice trošku dražší, ale zato mnohonásobně pohodlnější. Typická cesta po centru vás vyjde na 30-60 juanů.

Související témata:

Související články

Osm nej, které v Maroku nesmíte vynechat

Čtěte dál a poradíme vám, jak si dovolenou v této zemí užít na maximum. Maroko nabízí to nejlepší ze severu Afriky. Můžete tady poznávat dávné památky, zapotit...

Výběr článků

Načítám