Hlavní obsah

Trans muž porazil systém. „Nemusím se teď stresovat, když vytáhnu občanku“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nevzdal se a svůj boj dotáhl do konce. Neodradilo ho zamítavé stanovisko úřadů ani neúspěch u soudů. Nakonec dokázal přesvědčit Ústavní soud, že povinná kastrace při úřední změně pohlaví už není v roce 2024 nutná ani žádoucí. Své vítězství vidí i jako naději pro další lidi, kteří sdílí podobný osud.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Trans muž, tedy člověk, který se narodil jako žena, ale cítí se být mužem, nechce vystoupit z anonymity.

I ve verdiktu Ústavního soudu, který mu dal v úterý za pravdu, není jeho plné jméno uvedeno. Novinkám však řekl, co ho vedlo k tomu, že se v roce 2019 pustil do možná na první pohled prohrané bitvy se systémem.

Usiloval totiž o to, aby byl úředně veden jako muž bez toho, že by musel podstoupit chirurgický zákrok, který zákon při úřední změně pohlaví vyžadoval.

Ústavní soud vyhověl trans muži, pohlaví lze změnit i bez operace

Domácí

„Kdykoli musím vytáhnout občanku, jsem ve stresu, nevím, jestli nezjistí, že jsem trans a jak na to budou lidi reagovat. Někdy si lidé všimnou uvedeného pohlaví, někdy spíš pětky v rodném čísle,“ popsal svou situaci.

„Nechci se muset do konce života obávat vytahovat doklady, jestli někdo nebude řešit, že údaje neodpovídají mé identitě, a jak na to budou reagovat. Jít kvůli tomu na nevratnou operaci, kterou nechci, mi přijde nesmyslné,“ dodal.

Někdy musel s pravdou ven, i když si nesouladu dokladů s jeho vizáží, neboť působí mužsky, mluví o sobě jako o muži a nosí mužské oblečení, nikdo nevšiml.

„Bylo to třeba, když v bance při zakládání účtu do počítače zaškrtli muž, protože tak mě automaticky zařadili, ale napsali rodné číslo, které mě identifikuje jako ženu a systém to nechtěl vzít jako nekompatibilní údaje, ale nevěděli, kde je problém,“ vzpomněl si na nepříjemnou situaci.

Jít k soudu se mi nijak zvlášť nechtělo, ale byla to možnost, jak ke změně přispět a dožít se jí
trans muž

„Dalším příkladem může být to, že nejen doktoři ve svém systému mají uvedená rodná čísla. Občas se tak stane, že jsou lidé zmatení, že pod mým rodným číslem našli nějakou ženu a někde je teda problém. Musím pak nečekaně vysvětlovat svou situaci, aby to nevypadalo, že mám nějaké falešné doklady,“ přidal další nepříjemnost.

Že nechce kastraci podstoupit, si uvědomil už asi před 10 lety, ale doufal, že se mezitím situace změní.

„To se nestalo, a mezitím na mapě Evropy postupně přibývaly země, které tuto podmínku odstraňovaly. Jít k soudu se mi nijak zvlášť nechtělo, ale byla to možnost, jak ke změně přispět a dožít se jí,“ vysvětlil svou motivaci.

Sexuolog: Je to moderní přístup

Rozhodnutí pléna Ústavního soudu uvítal i queer psychoterapeut a lektor Adam Šimek.

„Je to zásadním krokem k respektování lidských práv a důstojnosti trans lidí, kteří usilují o sociální tranzici a přijetí ve společnosti, což se s neodpovídajícími doklady a povinně neutrálními jmény naplňuje v každodenním životě opravdu komplikovaně,“ konstatoval.

„Odstranění této bariéry umožní trans lidem žít plnohodnotnější život bez nepřiměřených zásahů do jejich soukromí a tělesné integrity. Operace mají být volbou, ne podmínkou,“ dodal terapeut.

Operační zákroky trans lidí by měly být prováděny pouze na základě jejich svobodné vůle a jejich přání. Věřím, že to povede k usnadnění života mnoha lidem a ke zlepšení kvality péče o trans lidi
sexuolog Pavel Turčan

Podobně to viděl i sexuolog Pavel Turčan. „Rozhodnutí o zrušení podmínky kastrací vítám s radostí, je plně v souladu s novými vědeckými poznatky a moderním přístupem k trans problematice,“ uvedl.

„Operační zákroky trans lidí by měly být prováděny pouze na základě jejich svobodné vůle a jejich přání. Věřím, že to povede k usnadnění života mnoha lidem a ke zlepšení kvality péče o trans lidi,“ doplnil Turčan.

Česko napodobilo další evropské země

Podle Lucie Jarkovské z Národního institutu SYRI a Masarykovy univerzity už v roce 2017 rozhodl Evropský soud pro lidská práva, že nucené kastrace trans osob jsou v rozporu s lidskými právy.

Po tomto rozhodnutí pak řada evropských států změnila svou legislativu a zrušila kastraci jako podmínku úřední změny pohlaví

„Zatímco pro některé z trans osob je důležitá i operativní změna pohlaví a odstranění příslušných orgánů, jiní to takto nevnímají. Operativní zásah pociťují jako zásah do tělesné integrity. Operace také představuje zdravotní riziko, které nechtějí podstupovat jen proto, že to tak část společnosti vnímá jako logické,“ řekla Jarkovská.

Ta také připomenula, že zákonodárci budou muset myslet i na další změny.

„V návaznosti na rozhodnutí Ústavního soudu bude potřeba doladit další zákonné normy a pravidla. Například, aby úředně uznaný muž neztratil možnost bezplatné gynekologické péče,“ dodala Jarkovská.

Pravidla pro úřední změnu pohlaví tříští koalici

Domácí

Výběr článků

Načítám