Hlavní obsah

Nejlepší světové atrakce – značka: Zadarmo!

Zaplatit za vstup na rozhlednu několik eur, nebo si za ně radši dát voňavou pizzu? Tohle dilema na dovolené už ode dneška nemusíte řešit. Sestavili jsme totiž exkluzivní seznam míst, která patří mezi ta nejkrásnější a přitom jsou zcela zadarmo!

Foto: Jerzy Strzelecki

Mešita Hassan II. v Maroku má nejvyšší minaret na světě a samotná je pátá největší.

Článek

Zatímco někde vás „zkásnou“ i za vzduch, který dýcháte, na několik nejzajímavějších místech světa po vás nebudou chtít nic. Není tajemstvím, že velká multikulturní centra jako New York nebo Londýn poskytují cestovatelům s omezeným rozpočtem řadu zajímavých lokací, která nestojí nic. Jak jsou na tom ale exotické destinace? A co takhle národní parky, musí vždycky stát "majlant"?

Americké národní parky – vstup volný!

Dokonce i takové skvosty jakými jsou americké národní parky, můžete navštívit zadarmo. Chce to jen správné načasování – v průběhu roku je totiž vyhlášeno několik dní, kdy se téměř nikde neplatí vstupné. Navštívit zadarmo tak můžete Yellowstone, Death Valley, Denali, Mesa Verde, Grand Canyon, Yosemite, Arches nebo Sequoia NP. Detaily o těch nej parcích USA čtěte v článku Pět nejkrásnějších národních parků USA: Yellowstone, Sequoia, Yosemite a další.

Foto: ESO travel

Americký Utah je lákadlem pro všechny milovníky nespoutané přírody.

O tom, jak to vypadá v zimě v Yellowstonu, si můžete přečíst v článku Zamrzlé vodopády, gejzíry a žádní turisté. Prozkoumejte krásy Yellowstone v zimě

Národní parky USA: Dny s volným vstupem

  • 14. – 16. ledna – Víkend Martina Luthera Kinga
  • 21. – 29. dubna – Týden národních parků
  • 9. června – Get Outdoors Day
  • 29. září – Den národní krajiny
  • 10. – 12. listopadu – Víkend veteránů

Největší marocká mešita a turecký „bazar“

Jestli vás to táhne tam, kde namísto klasických tónin zní ty orientální, pak vězte, že i tady je možné navštívit unikátní lokality bez peněz. Sice se na každém kroku budete muset vyhýbat prodejcům všeho možného, budete muset odolávat žadonění dětí o propisky, ale Mešitu Hassana II. v Casablance v Maroku si budete moci prohlédnout gratis. Pátá největší mešita světa se skleněnou podlahou a nejvyšším minaretem světa je pro nemuslimy přístupná jen s průvodcem.

Průvodce by se hodil i na jednom z největších tržišť na světě, na Velkém trhu v Istanbulu. Tradice tohoto tržiště sahá až do roku 1461; dnes se rozprostírá v 58 ulicích a nakoupit tu můžete ve více než 4 tisících krámků.

Nevíte, co si z orientálních lákadel vybrat? Možná vám pomůže článek Osm nej, které v Maroku nesmíte vynechat

Foto: Russ Bowling

Bahai Lotus Temple je moderní chrám, jehož stěny připomínají lotosový květ.

Indická mozaika: Z přístavu do Lotusového chrámu

I v daleké Indii, kde se vedle obrovských a přelidněných měst tyčí vysoké hory a kde vedle špinavých řek najdete panensky krásnou přírodu, najdete řadu míst pro cestovatele bez peněz. Vaše indické dobrodružství může začít v Bombajském přístavu – právě tady se snoubí unikátní příroda, jakou je zelení porostlé souostroví v přístavu, a mohutná indická industrializace.

Místa téměř nepolíbená masovým turismem:

Vyznáváte dobrodružné cestování do míst, kam mnoho lidí před vámi nevkročilo? Pak s námi prozkoumejte utajené krásy světa v našich dalších článcích:

Pokud máte rádi netradiční pohledy, určitě se jich tu naskytne spousty. Vizi „bájné Indie“ pak jistojistě splní návštěva Lotosového chrámu v Delhi z roku 1986. Moderní stavba vychází z indické tradice a je vystavěna ve tvaru posvátného lotusu, takže i přes svůj současný nadhled působí velmi „indicky“.

Nejvíce turistů ale každoročně směřuje na indickou riviéru Goa, o které jsme podrobněji psali v článku Goa je riviérou Orientu, dovolenou zde tráví i indická smetánka

Čtěte dále:

Nedávno jsme psali také o mexickém Cozumelu, Ohňové zemi a Argentině nebo o nejluxusnějších vlacích současnosti. Přehled všech článků nadete na hlavní stránce rubriky

Inzertní sdělení: Tipy na poznávací zájezdy do USA

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů do USA:

Vítejte v hrdé zemi, která nebyla nikdy kolonizována, v zemi  světoznámých křesťanských památek i divokých kmenů žijících stejným způsobem tisíce let.

To nejlepší z USA během 20denní jízdy. Světové metropole New York, LA, San Francisko nebo Vegas budou soupeřit o vaši přízeň s Niagarou, NP Sequoia nebo Grand Canyonem!

Dokonalá trasa vás provede přes severovýchod USA, kde potkáte takové skvosty jako je legendární Niagara, New York nebo Washington. Poznejte místa, kde se tvořily dějiny USA.

Autor: Viola Kratochvílová & ESO travel

Anketa

Kolik jste ochotní zaplatit za vstup do slavné památky typu Kolosea, Eiffelovy věže nebo sochy Svobody?
V přepočtu do 150 korun
33,7 %
Mezi 150 až 300 korunami
52,2 %
300 až 500 korun
5,2 %
Klidně i více než 500 korun
8,9 %
Celkem hlasovalo 383 čtenářů.

Další atrakce, které nic nestojí

Smithsonian – největší světové museum a výzkumný komplex ve Washingtonu. Navštívit můžete muzeum vesmíru, americké historie nebo museum přírodní historie.

Americký Kapitol - centrum americké politiky ve Washingtonu, jehož návštěva je zdarma, vám kromě politické atmosféry odkryje i některé nádherné barokní a neoklasicistické stavby.

Brooklynský most – jeden z nejstarších visutých mostů v Americe najdete v New Yorku. Legendární most spojuje Manhattan a Brooklyn.

Harbour Bridge – slavný most v Sydney, na kterém byly při olympijských hrách v roce 2000 připevněny olympijské kruhy. Výstavba mostu začala v roce 1924 a trvala dlouhých osm let.

Kde zaplatíte i za vzduch

Jste-li cestovatel s utaženým opaskem, pak se zdaleka vyhněte třeba Le Grand Casinu v Monte Carlu, kde je zpoplatněno už nakouknutí do hlavních dveří. Stejně tak si rozhodně nesedejte v ulici Las Ramblas v Barceloně a ať vás ani nenapadne použít záchod v Norsku bez zaplacení.

Související články

Výběr článků

Načítám