Hlavní obsah

Slunečné ráje s mrazením v zádech: Kam se ze slavných pláží vydat za duchy

I duchové a kostlivci mohou být zajímavými společníky na dovolené. Nehnout se celý týden od pláže a bazénu, to sice také jde, ale neškodí si relaxaci trochu zpestřit. Výlety do strašidelných domů a k adrenalin zvedajícím atrakcím jsou stále populárnější. Na několik z nich se podíváme blíž. Dozvíme se díky tomu, kde mají masku z lidské kůže.

Foto: www.bigstockphoto.com

Že krásné pláže a duchové nejdou dohromady? Vyvedeme vás z omylu!

Článek

V Americe najdeme spoustu míst, kde bizarní domy hrůzy nabízejí odpudivou podívanou bez hranic. My jsme vybrali lokality, kde se při výletu do domu hrůzy pobaví celá rodina a s nikým to hrůzou nepraští o zem.

V Americe se straší podle autora myšáka Mickeye

Průčelí jako z Bílého domu, palladiánský architektonický styl, na první pohled hezký, vážně vypadající dům. Haunted Mansion v americkém Anaheimu patří mezi nejslavnější strašidelné domy na světě. Aby ne, vždyť patří do světoznámého komplexu kalifornského Disneylandu.

Foto: disneyland.disney.go.com

Popelčin zámek je hlavním symbolem kalifornského Disneylandu.

Původně měl strašidelný dům v Disneylandu korespondovat s duchem ostatních atrakcí a mít spíše humorný ráz disneyovských kreslených pořadů. Jenže vedení došlo k názoru, že trochu zpestří tamní nabídku. Ukázalo se, že šlo o dobrý tah. Haunted Mansion i přes to, že se mezi jejími zdmi rozléhají přidušené hlasy a skřípění dveří, láká a baví spoustu návštěvníků. K vidění jsou i světélkující duchové a oživlé mrtvoly.

Když se odsud vydáme směrem na západ, pak po půlhodince jízdy autem narazíme na zcela jiné výjevy – proslulé kalifornské pláže jako například Sunset Beach a na nich zábavu jiného typu.

První ze všech Disneylandů
Ten největší z resortů zřízených Waltem Disneyem (autorem myšáka Mickeye a zakladatelem celého zábavního impéria) najdeme ve floridském Orlandu. Jako první ovšem vznikl ten v kalifornském Anaheimu. Své brány otevřel už v roce 1955. Walt Disney přišel na myšlenku vybudovat ho, když přemýšlel, jak zabavit dcery Diane a Sharon. Anaheimský tematický park dodnes patří k největším na světě a získal si velký věhlas. Dokonce takový, že jeho návštěvu v roce 1959 naplánovali Američané na státnickou návštěvu generálního tajemníka komunistické strany Sovětského svazu Nikity Chruščova. Ten ovšem odmítl.

Mimochodem, strašidelné domy mají své místo také na Floridě, dalším slunečném ráji USA. Návštěvníci sem míří kvůli teplotám celoročně se pohybujícím nad dvacítkou Celsiovy stupnice, ale mají rádi i trochu vzrušení. Toho se během podzimního svátku Halloween dočkají na několika desítkách velkých akcí po celém městě, ale také celoročně v areálu Disney World Resortu. I tamní Haunted House nabízí unikátní pouť mezi průhlednými duchy a světélkujícími divoženkami.

Foto: ESO travel

Od duchů na pláž. Na Floridě jich je spousta, třeba Miami Beach.

Do thajské Pattaye za zábavou

Kalifornie a Florida jsou symboly plážové dovolené v USA, thajská Pattaya zase znamená totéž pro východní Asii. Patří k nejnavštěvovanějším plážím na světě a nevypadá to, že by v brzké době měla z této exkluzivní společnosti vypadnout. Pattaya si drží pověst letoviska, kde se nikdo nenudí. Proslula především díky zábavnímu programu a kulturním akcím, z nichž se mnohé konají přímo na plážích.

Všechno to začalo během vietnamské války. Americká armáda tu měla silné zázemí a vojáci vyráželi za „“rozptýlením“ do centra Pattayi. S rozšířením turistického ruchu se však lechtivá zábava dostávala do ústraní a začaly převládat hudební produkce, festivaly, vystoupení, rostly také restaurace s kvalitním lokálním jídlem.

Foto: ESO travel

Jedno z půvabných zákoutí Thajska.

Vznikaly také bizarní atrakce jako třeba pattayská pobočka celosvětově rozšířeného řetězce Ripleyho domů kuriozit. V thajském letovisku nabízí dosti bizarní soubor exponátů, z některých trochu mrazí v zádech. Třeba z masek z lidské kůže.

Vedle masek mají v Ripleyho muzeu také předměty týkající se života čtyřokého muže nebo nekonečné bludiště. Kde končí strašení a začíná rozesmávání, to se tady příliš nepozná, obojí zde přináší návštěvníkům hodně zábavných chvil.

Přečtěte si články o USA:

Duchové z čínského Zakázaného města už odletěli

Mezi svého druhu strašidelné domy můžeme řadit i stavby v pekingském Zakázaném městě. Vždyť také některé stály osamocené pět stovek let, aniž by se k nim přiblížil někdo jiný než císař a jeho nejvěrnější. Jde tedy vlastně o takové malé město duchů. Dlouho zelo prázdnotou, ovšem právě i díky tomu se zachovalo v perfektním stavu do našich časů. V Pekingu mají takových míst víc.

Jiná pekingská atrakce, kostel Chaonei na předměstí Pekingu zvaném Chaoyang, vyvolává ještě silnější dojmy. Už jen tím, jak je opuštěná a ponechaná napospas vegetaci. Zvláštní poetiku impozantní náboženské stavby umocňuje příběh, který se k ní váže.

Foto: xiaoxiao (Pixabay.com)

Muzeum v Zakázaném městě.

Britský kněz, který ho tu kdysi dávno nechal vystavět, beze stopy zmizel před dokončením kostela. Našel se jen čerstvě vykopaný tunel vedoucí z krypty mimo areál. Víc nic.

Ať už se mnich poděl kamkoliv, jisté je to, že jeho osud, stejně jako jiné lehce mrazivé příběhy či exkurze po strašidelných domech představují neotřelé zpestření výletů na vzdálená místa po celém světě. Už jste nějaké z nich navštívili?

Inzertní sdělení: Vydejte se do světa za poznáním!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů do celého světa:

Týden na plážích Floridy jako stylové vyvrcholení cesty po USA! Není to ideální zakončení zájezdu, který začíná na plážích v Los Angeles a pokračuje přes Grand Canyon nebo Las Vegas a další národní parky a ikonická města až na slunečný jihovýchod Spojených států.

Zakázané město máte povolené! Můžete se podívat na největší atrakce Číny včetně Velké čínské zdi, chrámu Nebes či náměstí Nebeského klidu. A impozantní Terakotová armáda, subtropické krasové oblasti nebo jedno z nejmodernějších měst světa Šanghaj? I to s námi poznáte!

Čtěte dále:

Přečtěte si o noční obloze nad Bryce Canyonem, dále o hotelových pokojích z ledu nebo z čokolády anebo o nejvyšší lanovce na světě.Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky Exotika a Amerika.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Navštívili jste někdy dům hrůzy?
ano a bylo to super
22,9 %
ano a zklamalo mě to
20 %
ne, hrůzy mám dost doma
45,7 %
nepamatuji si
11,4 %
Celkem hlasovalo 35 čtenářů.

Nejlepší zábavní parky světa

Strašidelné domy bývají součástí velkých zábavních parků, mezi nimiž mají výlučné postavení ty z rodiny Walt Disney Parks and Resorts. Každý rok je navštíví více než 120 milionů lidí a patří mezi ty největší a nejpopulárnější na celém světě.

Jak jsou na tom vlastně jednotlivé parky v oblibě u návštěvníků? Cestovatelský web TripAdvisor loni zveřejnil výsledky hodnocení uživatelů z celého světa. Nadpoloviční většinu v top 10 podle očekávání tvoří parky ve Spojených státech amerických.

Nejlepší zábavní parky podle hodnocení turistů:

1. Discovery Cove, Orlando, USA

2. Europa Park, Rust, Německo

3. Universal’s Islands of Adventure, Orlando, USA

4. Magic Kingdom, Orlando, USA

5. Disney's Hollywood Studios, Orlando, USA

6. Beto Carrero, Penha, Brazílie

7. Disneyland Park, Anaheim, USA

8. Universal Studios Singapore, Sentosa, Singapur

9. Port Adventura Park, Salou, Španělsko

10. Disney’s Animal Kingdom, Orlando, USA

O zábavních parcích jsme již psali v samostatném článku:

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám