Hlavní obsah

Nádherná Aljaška: Tam, kde po obloze maluje polární záře a spíš potkáte medvěda než člověka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Putovali tudy američtí zlatokopové za zlatým snem. Dnes na Aljašku lidé vyrážejí plnit si své cestovatelské sny. A divoká příroda neztratila nic ze své krásy, kterou člověka ohromovala už před stovkou let. I dnes jsou to přírodní živly, které tady mají navrch. Vítejte na Aljašce, v největším a nejstudenějším ze všech Spojených států amerických. Ve státě, kde je větší pravděpodobnost, že potkáte medvěda než dalšího cestovatele.

Foto: Gregory "Slobirdr" Smith, Flickr.com, licence BY-SA 2.0

Aljaška – to je krásná divočina, ve které spíše zažijete setkání s medvědem než s jiným dobrodruhem.

Článek

Nemusíte být zrovna milovníkem Jacka Londona, aby vás Aljaška fascinovala. Je to krajina, kde štíty hor rozrývají divoké řeky a kde vládnou medvědi a vlci. Prezentuje naprostou čistotu a nedotčenost a zároveň neúprosnost přírody. Aljaška a její kanadský soused Yukon ukrývají ve svých údolích a korytech řek mnohá tajemství a vzkazy lidských osudů.

Po pevnině nebo na palubě lodi

Vydat se sem na vlastní pěst je odvážné – jedinou dobrou radou je pokora vůči nezměrné síle přírody – ta je v těchto končinách jediným soudcem. Právě ona rozhodne nejen o tom, kam se vydáte, ale i kdy se vrátíte.

Foto: ESO travel

Na Aljašce, která je největším ze Spojených států, leží i Mt. McKinley.

Naštěstí jsou ale i jiné možnosti, jak poznat tenhle vzdálený kraj světa. Cestovní kanceláře nabízejí výpravy za americkými a kanadskými velehorami, ledovci nebo ke starým rýžovištím zlata „s plným servisem“. Téměř třítýdenní zájezd pořídíte za cenu okolo sta tisíc korun. Druhou alternativou je vyrazit za poznáním Aljašky po moři – nabízí se plavba luxusní lodí spojená třeba s fotografickým workshopem Jiřího Kolbaby a následným pobytem ve Vancouveru a Whistleru.

Největším bohatstvím jsou národní parky

Mezi nejkrásnější místa Aljašky a Yukonu patří bezpochyby zdejší národní parky. Ke vstupu do NP Denali ale potřebujete speciální licenci, o kterou je v sezóně velký zájem. Do každé oblasti parku je totiž povolen vstup jen určitému počtu lidí. Díky tomu si tu ale budete opravdu připadat jako v divočině, i když ne tak nebezpečné. Můžete se tu projet na psím spřežení, pozorovat medvědy, losy, vlky anebo sjíždět na raftu řeku Nenana. To vše v kulisách tundry s divokými skalisky a zasněženými vrcholy velehor.

Foto: www.nps.gov

Když budete mít štěstí, můžete během pobytu na Aljašce na vlastní oči spatřit i polární záři.

Nic menšího nedalo parku Denali své jméno než nejvyšší hora Severní Ameriky, Mount McKinley, označovaná i jako Denali. Hora vysoká 6194 m leží v samém srdci parku a z určitého úhlu pohledu by se dala považovat i za nejvyšší horu světa. O něco menší, ale stále trhající rekordy, je severoamerická specialita – medvěd kodiak. Ten žije pouze na jednom americkém ostrově – na Kodiaku.

Aljaška – to rozhodně není synonymum pro ledovou pustinu. Jen jeden ze čtyř živlů – voda – tady nachystal neuvěřitelné množství zajímavostí a jedinečných věcí. Každý rok můžete sledovat lososy, jak táhnou proti proudu řeky do vnitrozemí naklást jikry, nebo vyšplhat na jeden z mnoha ledovců. Fjordy chráněné oblasti Misty Fjords se všemi mlžnými zákoutími zase nejlépe prozkoumáte při plavbě lodí.

Foto: ESO travel

Na Aljašce a v kanadském Yukonu kdysi propukla zlatá horečka, dnes tu zažívají spíše cestovatelskou.

Z paluby lodi je nejkrásnější i Hubbardův ledovec, který „stéká“ z pevniny do ledových vod, kde se s ohromným rachotem odlomí. Mimochodem, z kotle, kde vznikl, až na pobřeží to ledovci trvá 400 let.

Mám horečku zlatou…

Zlato. Právě to sem na konci 19. století přilákalo desítky tisíc zlatokopů a změnilo zdejší „krajinu nikoho“ ve výnosná rýžoviště. V kanadském teritoriu Yukon je dokladem této mohutné migrace městečko Dawson na řece Klondike a na Králičím potoce, ve kterém bylo nalezeno obrovské množství zlata. Kromě zlatonosných polí, kde turisté i dnes pokoušejí své štěstí při rýžování zlata, je tu k vidění i kdysi největší rypadlo na těžbu zlata na světě.

Foto: ESO travel

Na Aljašku můžete vyrazit i na palubě luxusní lodi – v srpnu vyplouvá loď Celebrity Infinity s cestovatelem Jiřím Kolbabou na palubě.

Vydáte-li se na Aljašku nebo do Yukonu, udělejte to koncem léta. Vyhnete se tak nepříjemným náletům komárů a ještě stihnete teplé počasí. Cestovat sem později na podzim je také možné, ale má to už svá rizika – ve vyšších polohách se můžete setkat se sněhem a s ranními mrazíky. Ať už se rozhodnete jakkoli, vždycky můžete počítat s velkou ochotou a pomocí zdejších lidí. Tam, kde příroda vládne tvrdou rukou, je každý připraven pomoci druhému v nouzi.

Foto: www.nps.gov

Nejlepším obdobím pro návštěvu Aljašky je srpen a začátek září, kdy počasí přeje poznávání.

Inzertní sdělení: Vydejte se s námi na exkluzivní poznávací zájezdy!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Prožijte na palubě luxusní lodi Celebrity Infinity dvanáct dní uprostřed nádherné aljašské přírody! Společnost vám bude dělat jeden z nejpopulárnějších českých cestovatelů a fotografů Jiří Kolbaba. Podělí se s vámi o své zážitky, ale i o fotografické zkušenosti.

Vyplouváme v polovině srpna z Vancouveru a po několika dnech na palubě vás vezmeme i na nejvyšší lanovku planety do kanadského Whistleru. Chcete plout s námi? Pak si pospěšte s rezervací – počet míst je omezený.

Dawson City, Klondike, Yukon, Whitehorse nebo národní park Denali. Poznejte nejkrásnější místa Aljašky a Yukonu. Uvidíte nejvyšší horu Severní Ameriky, Mount McKinley, vyzkoušíte si rýžování zlata, budete mít možnost vyrazit k Severnímu polárnímu kruhu.

V roce 2015 vyrážíme za nádhernou severskou přírodou jen ve dvou termínech – a jeden z nich už je vyprodaný. Tak neváhejte!

Čtěte dále, aktuálně vyšlo:

Přečtěte si také o nejvyšší lanovce planety, o extrémních místech, kde žijí lidé nebo o vašich šancích na letní románek v USA. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Viola Kratochvílová & Tomáš Cikán

Plavba podél břehů Aljašky

Vyplujete z Vancouveru a během týdne na palubě luxusní lodi budete mít možnost poznat všechny největší taháky pobřeží Aljašky. Národní park Glacier Bay s impozantním Hubbardovým ledovcem, hlavní město Aljašky Juneau, kam nevede žádná příjezdová cesta, osadu Ketchikan, kde žijí potomci Tlingitů, magické Misty Fjords, které ukrývají obrovské nerostné bohatství…

Divoká krása aljašské přírody je pak trochu v kontrastu s luxusním zázemím lodi Celebrity Infinity, která na Aljašku vyplouvá. Posedět tady můžete v luxusní vinotéce, užít si wellness služby v luxusním lázeňském centru, navštívit divadelní představení, vyrazit do kina… Vrcholem luxusu je kajuta ve stylu Penthouse o rozloze 233 metrů čtverečních (100 metrů zabírá jen terasa) s mramorovou koupelnou a pokojem pro komorníka.

Během srpnové plavby bude na palubě Celebrity Infinity i známý český cestovatel a fotograf Jiří Kolbaba, který tu bude se skupinou Čechů – jako průvodce, ale i jako člověk, který povede fotografický workshop.

Praktické informace - Aljaška a Yucon

Na mapách světa to skoro nepoznáte, ale Aljaška je největším státem USA – je veliká skoro jako třetina celých Spojených států. Na jejím území narazíte na tundry, husté lesy, krásné, rozeklané pobřeží i sopečné ostrovy.

Část země leží za severním polárním kruhem, takže zdejší noci jsou v zimě doslova nekonečné a v létě se zase tmy nedočkáte. Pokud sem ale cestujete v srpnu nebo na začátku září, jak to doporučuje řada zkušených cestovatelů, místní tma vás dostane. Je totiž úplná, neprostupná. Žádná světla velkoměst – jen zvuky divočiny anebo úplné a hluboké ticho. A ty hvězdy!

Na Aljašku a do Yukonu, což je kanadské teritorium na východní hranici Aljašky, se jezdí hlavně za nádhernou přírodou a zvířaty, která tu žijí. Potkat se tu můžete s medvědem grizzly či kodiakem, s vlky, liškami, prostě vším, co byste jinde hledali jen v zoo.

Další krásnou kapitolou cestování těmito severskými zeměmi jsou ledovce a jejich variace v podobě permafrostu, ledovcových jezer, splazů, údolí nebo dokonce mrazových pouští. Nejkrásnější jsou z mořské hladiny a užít si pohled na jejich namodralou krásu můžete v případě, že zvolíte plavbu podél břehů Aljašky.

Zlatá horečka jen pro otrlé

Rýžování zlata na Klondiku nebyla žádná legrace. Abyste vůbec dorazili do městečka poblíž rýžovišť, museli jste překonat Pobřežní hory průsmykem Chilkoot. A to ne jednou, ale mnohokrát, abyste si donesli všechny potřebné zásoby. Ze začátku cesty bylo možné využívat tažná zvířata, později se ale přecházelo přes ledové pole, kde zlatokopové vytesali 1500 schodů. Úzkou cestou mohla jít jen řada mužů za sebou.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám