Hlavní obsah

Nejvyšší lanovka planety: Brázdí nebe půl kilometru nad zemí. Kde leží?

Odborníci o ní mluví s úctou a nebojí se použít výraz „technický zázrak“ a turisté jsou nadšení. Tedy až na ty trpící závratí. Ti si jedenáctiminutovou jízdu v kabince rádi odpustí. Proč? Protože Peak2Peak Gondola v kanadském Whistleru drží status nejvyšší lanovky planety. V nejvyšším bodě ji od zemského povrchu dělí, pro někoho děsivých, 436 metrů výšky.

Foto: de.wikipedia.org, Mogodore, CC BY-SA 3.0

Výhled z téhle lanovky bere dech. A aby ne – místy jste téměř půl kilometru nad zemským povrchem.

Článek

Spojuje kanadské vrcholy Whistler a BlackComb a kromě titulu „nejvyšší lanovka planety“ se může pochlubit ještě jedním rekordem. Totiž – od jednoho sloupu ke druhému je to přes údolí 3,03 kilometru. Pekelná vzdálenost, která v kombinaci s hloubkou pod kabinkou nedělá slabším povahám dobře po těle. Mimochodem, třetí rekord drží vstupní a výstupní terminál – oba jsou největšími lanovkovými terminály na planetě.

Tenhle několikanásobný rekordman oslavil v prosinci 2014 teprve šesté narozeniny. První lyžařský resort sice ve Whistleru vznikl už v roce 1965, pod horou BlackComb v roce 1980, ale ke spojení obou resortů došlo až v roce 1997. A dalších 11 let pak trvalo, než byla idea o propojení obou vrcholů dotažená do zdárného konce.

Foto: whistlerblackcomb.com

Lanovka, která spojuje dva vrcholy, je technický zázrak a má perfektní zabezpečení.

Drahá, technicky náročná, ale krásná

S myšlenkou o propojení obou vrcholů si kanadští investoři pohrávali už v devadesátých letech, překážkou ale byly vysoké náklady a technická náročnost celé akce. Whistler se ale pro rok 2010 stal dějištěm části zimní olympiády a i díky tomu se nakonec potřebných jednapadesát miliónů kanadských dolarů na stavbu našlo.

Lanovka s největší kapacitou
Prvenstvím mezi visutými lanovkami v kategorii „největší kabina“ se může chlubit lanovka Vanoise-Express ve francouzských Alpách. Její provoz byl slavnostně zahájen v roce 2004, má dvoupodlažní kabiny a do každé z nich se vejde dvě stě pasažérů a „průvodčí“. A místy tahle lanovka „letí“ až tři sta metrů nad terénem.

A nenechte se zmýlit – ač lanovka stojí v kanadském Whistleru, většina důležitých částí vznikla v Evropě, konkrétně ve Švýcarsku a Rakousku. Nosné kabely a lana (z nichž každé váží 90 tun) i oba terminály a technologické zázemí lanovky vytvořili inženýři v Evropě a do Kanady pak vše dopravila během dvouměsíční cesty nákladní loď. Čtyři tisíce kubíků betonu, který byl potřeba na stavbu základů, pak do hor vynesly vrtulníky.

Foto: whistlerblackcomb.com

Lanovka, která spojuje dva vrcholy, je technický zázrak a má perfektní zabezpečení.

Původně se počítalo s tím, že se lanovka otevře už v roce 2006, došlo ale k velkým průtahům, a tak byl základní kámen slavnostně položen až v září 2007, hotovo bylo v prosinci 2008.

Ochránci přírody se cítí podvedení

Unikátní stavba lanovky si ale nevysloužila jen slova obdivu a uznání. Její tvůrci se totiž původně dušovali, že stavba nepoškodí přírodu pod lanovkou, že díky unikátnímu řešení, kdy jsou od sebe sloupy lanovky vzdálené přes tři kilometry, příroda v údolí neutrpí ani tu nejmenší újmu. Nakonec ale kvůli instalaci tažných lan museli dělníci vykácet celý pás lesa pod lanovkou a pruh bez stromů, z výšky velmi dobře viditelný, je připomínkou toho, jak tvůrci nedodrželi slovo.

Ve Venezuele vystoupáte téměř do 5000 metrů
Ve Venezuele vás systém lanovek vyveze z města Merida k andskému šítu Pico Espejo do nadmořské výšky 4766 metrů. Což je vůbec nejvyšší místo, kam se můžete lanovkou dostat. Lanovka přitom zdolá převýšení 3191 metrů. Nejvyšší městskou lanovkou je potom lanovka v bolivijském La Paz, která toto město spojuje s nedalekým El Alta. Aby lidé nemuseli složitě objíždět skalní masiv, vystoupá tato městská lanovka do nadmořské výšky 4150 metrů.

Cesta v jedné z osmadvaceti kabinek je veliký zážitek. V moderním terminálu se člověk spolu s dalšími 27 cestujícími nalodí a pak už si jen vychutnává „let“ nad krajinou. Ten trvá zhruba 11 minut, a pokud je krásné počasí, výhled bere dech. Kabinky bez problémů ustojí vítr o rychlosti 80 kilometrů v hodině, jezdí se tedy i za silnějších poryvů.

Stříbrná kabinka má prosklenou podlahu

Lidé, kteří mají strach z výšek, by rozhodně neměli nastupovat do jedné ze dvou stříbrných kabinek, které na trase „jezdí“. Ty totiž mají prosklené dno, jízda nad terénem je tak ještě intenzívnější. Není se ale čeho bát. Lanovka má nadstandardní jištění – od tvrzeného skla až po radarový systém, který umí varovat letadla, která by se dostala příliš blízko.

Foto: whistlerblackcomb.com

Dvě z osmadvaceti kabinek mají prosklené dno. Poznáte je snadno, klasické jsou červené, s proskleným dnem jsou stříbrné.

Peak2Peak Gondola také láká adrenalinové šílence. Během slavnostního otevření se z nejvyššího bodu nad krajinou vrhl skokan s padákem. Oficiálně a s povolením. V únoru 2014 ho pak napodobil pětadvacetiletý mladík, který taktéž vyskočil z lanovky v nejvyšším bodě a s padákem bezpečně přistál v údolí. Svůj skok si navíc natočil na kameru a umístil ho na Youtube.

Nicméně od komunity „Base jumperů“ si on i jeho „kolegyně“, která s ním byla v kabince a která mu pomohla vypáčit dveře a způsobit tak škodu za zhruba deset tisíc amerických dolarů, vysloužili jen posměch a pohrdání. A to právě proto, že při svém počínání poškodili vybavení unikátní lanovky.

Inzertní sdělení: Vydejte se s námi do Severní Ameriky!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Prožijte více než dva týdny na poznávacím zájezdu v Kanadě. Navštivte slavné Niagarské vodopády, projděte se Ottawou, poznejte Quebec...

Vezmeme vás i do dech beroucích národních parků Banff, Yoho nebo Jasper. Velké finále pak obstará olympijský Vancouver.

Kanada vás neláká? Vydejte se do Spojených států! Připravili jsme pro vás téměř třítýdenní program, během kterého navštívíte ty největší turistické „pecky”.

Navštívíte New York, Washington, Philadelphii, ale i Los Angeles, Grand Canyon, Las Vegas nebo San Francisco. Nejlepší dovolená vašeho života - nepropásněte ji!

Čtěte dále:

Přečtěte si také článek o Severní Koreji, o paláci Potála nebo o krásách Keni. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Jakým způsobem zařizujete dovolenou?
Vždy nechávám vše na cestovní kanceláři
7,7 %
Občas jezdím s cestovkou, občas sám
39,6 %
Vždy si všechno zařizuji sám
52,7 %
Celkem hlasovalo 91 čtenářů.

Peak2Peak v číslech

  • trasa lanovky měří zhruba 4,4 kilometru a lanovka ji zdolává 11 minut
  • k dispozici je 28 kabinek, dvě z nich mají prosklené dno
  • maximální hloubka pod lanovkou je 436 metrů
  • vzdálenost mezi sloupy je 3,03 km
  • kapacita lanovky je 4100 lidí za hodinu
  • rychlost je zhruba 27 kilometrů za hodinu
  • celková délka nosných lan je 27 kilometrů
  • výškový rozdíl mezi dvěma terminály je pouhých 36 metrů

Nejnavštěvovanější lyžařský resort v Severní Americe!

Resort Whistler Blackcomb hostil v roce 2010 část lyžařských soutěží v rámci olympiády ve Vancouveru. Roky předtím tu tedy probíhaly rozsáhlé rekonstrukce a úpravy, aby byl důstojným dějištěm olympiády a aby i po olympiádě poskytoval nadstandardní zázemí.

Dnes je v tomto lyžařském areálu pod dvěma horskými vrcholy zhruba dvě stě sjezdovek, dvě desítky snow parků, více než čtyřicítka vleků a lanovek, tři ledovce a více než tři hektary volného terénu. V údolí napadnou každý rok během zimy asi čtyři metry sněhu, na vrcholcích pak i jedenáct metrů.

Turistů sem v hlavní zimní sezoně dorazí kolem dvou milionů – díky tomu je areál Whistler Blackcomb nejnavštěvovanějším lyžařským areálem v celé Severní Americe.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám