Hlavní obsah

7500 hvězd nad hlavou: Nejkrásnější noční obloha je v americkém Bryce Canyonu

Vypadá jako černý samet pokrytý třpytivými démanty. A podle odhadů odborníků je těchto démantů asi 7500. Právě tolik hvězd člověk spatří pouhým okem na noční obloze v národním parku Bryce Canyon. Krásnější noční oblohu na planetě nenajdete. A není to jediný tahák tohoto malinko opomíjeného národního parku. Dny tady patří takzvaným „hoodoos“, skalním útvarům, o kterých indiáni hovoří jako o zkamenělých lidech…

Foto: ESO travel

Národním parkem Bryce canyon probíhal v roce 2002 i běžec s olympijskou pochodní na své cestě do Salt Lake City.

Článek

Když se zahledíte na noční oblohu ve velkém městě, uvidíte maximálně několik desítek nejjasnějších hvězd. Na místech dál od velkých světelných zdrojů můžete pouhým okem na obloze nad sebou pozorovat asi 2000 hvězd. V národním parku Bryce Canyon se vám jich nad hlavou třpytí zhruba 7500…

Základní informace o národním parku Bryce Canyon
Bryce Canyon není kaňonem v pravém slova smyslu. Není vyřezaný tekoucí vodou, nicméně voda byla aktivní složkou zejména při mrazovém zvětrávání. Park tvoří několik přírodních skalních amfiteátrů, se skalními branami, okny, mosty, sloupy, se skalními útvary, kterým místní říkají hoodoos… Park leží v Utahu, tak trochu stranou hlavního proudu turistů. Vznikl v roce 1928 a jeho malá rozloha (zhruba 150 km čtverečních) umožňuje poznat ty největší atrakce v jednom dni.
Foto: www.nps.gov/brca

Názvy skalních útvarů jsou občas dosti zvláštní. Na snímku vidíte Wall Street, v parku mají ale i Tower Bridge, Čínskou zeď nebo královnu Victorii.

Aby ne, je tady jedna z nejtemnějších obloh v celých Státech – i proto, že Bryce Canyon neleží v blízkosti žádného velkého města, které by do noci zářilo tisícem světel. Pravidelně se tady pořádají tematické hvězdářské večery, v červnu tady probíhá Astronomický festival, který přiláká tisíce návštěvníků, a jednou až dvakrát do měsíce vyrážejí od návštěvnického centra parku takzvané Úplňkové výpravy.

Vydejte se na Úplňkovou výpravu!

Full Moon Hikes ale mají pevná a poměrně striktní pravidla. „Účastníci s sebou nesmějí mít svítilny a zakázali jsme i focení s bleskem,“ říká průvodkyně, která skupinku provede na zhruba čtyři kilometry dlouhé trase. „A naopak důrazně doporučujeme kvalitní trekovou obuv.“ I kvůli terénu – účastníci těchto výprav sestoupají na dno „kaňonu“ a zase zpátky – není noční túra vhodná pro děti mladší šesti let.

Foto: www.nps.gov/brca

Tady je Thorovo kladivo v pozdním odpoledni.

Jinak je ale obrovským zážitkem. Bizarní skalní útvary vypadají jinak než ve dne, měsíc v úplňku vytváří občas až děsivé stíny, a když noční oblohu prořízne křik ptáka, málokdo se ubrání mrazení v zádech.

Pozor na povolení!
Jestliže se rozhodnete poznávat krásy amerických národních parků s cestovní kanceláří, zjistěte si, zda má povolení pro komerční vstup. „To zařizují cestovky, nicméně drahé povolení, jehož vyřízení je náročné na čas, nemají všechny. A tak se člověku může přihodit, že ho a s ním i celou skupinu nechá stát parková správa před branami parku a cestovní kanceláři zabaví autobus,“ upozorňuje Radek Adamec z cestovní kanceláře ESO travel. která jako jediná kancelář v Česku toto potvrzení pro významné národní parky má.
Foto: www.nps.gov/brca

Na snímku útvar zvaný Odd hoodoo. Spatřit ho můžete, když zaplatíte vstupné do parku. To činí 25 dolarů za automobil.

Ve dne je atmosféra Bryce Canyonu úplně jiná. Když sem vyrazíte v hlavní letní sezóně, bude se slunce opírat do skal a vykreslovat jejich barvy, od světle oranžové po temně rudou, které jsou připomínkou náročných geologických procesů, jež daly v průběhu miliónů let vzniknout celému parku.

V labyrintu skalních amfiteátrů se ztrácely i krávy

„Série skalních amfiteátrů se táhne od severu na jih v délce asi 30 kilometrů,“ vykládá průvodkyně. „Největším a nejnavštěvovanějším je potom amfiteátr Bryce, který se rozkládá na ploše 19 krát 5 kilometrů a který místy padá až do hloubky 240 metrů.“ Právě tady se na konci 19. století usadil mormonský osadník Ebenezer Bryce, podle kterého je celý národní park pojmenovaný.

Foto: www.nps.gov/brca

V zimě parkem vedou běžkařské trasy.

Nicméně je nutné podotknout, že tu s manželkou Mary nevydrželi příliš dlouho. Jeho stádo krav se mu neustále ztrácelo v labyrintu skalních bludišť na dně amfiteátru, a tak to nakonec Ebenezer vzdal a přestěhoval se jinam. Za své vzaly i snahy ostatních osadníků prokopat do oblasti kanál a přivést do krajiny vodu řeky Sevier. Dnes za to můžeme děkovat – Bryce Canyon zůstal zachovaný v celé své kráse.

Na běžkách napříč parkem

Parkem vede zhruba padesát kilometrů značených tras, v zimě tu udržují asi 16 kilometrů tras pro běžkování – proběhnout se na běžkách tady můžete po hraně kaňonu a cestou se, pokud vám to dech a fyzička dovolí, kochat nádhernými výhledy. „V létě si turisté mohou zvolit jednu z osmi hlavních stezek. Ta nejpopulárnější má třináct vyhlídek a zvládnout se dá v jednom dni,“ přibližují možnosti v návštěvnickém centru.

Foto: www.nps.gov/brca

A ještě jednou Thorovo kladivo. Mimochodem, indiáni kmene Paiute věřili, že jsou některé skalní útvary zkamenělí lidé.

„ Ale máme tu i 37 kilometrů dlouhou stezku, kterou doporučujeme rozdělit do dvou dnů. S přespáním v jednom z kempů.“ Jediné, na co člověk nesmí zapomenout, je zažádat o povolení pro kempování.

Inzertní sdělení: Vydejte se za poznáním USA

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů do celého světa:

Podívejte se s námi do Los Angeles, San Diega i San Franciska. Vezmeme vás i do světoznámých národních parků – čeká vás Monument Valley, Grand Canyon, Údolí smrti nebo Yosemite.

ESO travel má jako jediná cestovní kancelář v Česku komerční povolení pro vstup do klíčových národních parků. S námi neriskujete! A naopak si užijete 14 dní na americkém západě, na zájezdu, který bude jedním z největších zážitků vašeho života!

Poznejte s ESO travel jedno z nejpopulárnějších měst světa. Poznejte New York a všechny jeho symboly! Během čtyř dnů vystoupáte na Empire State Building, podíváte se k soše Svobody, projdete si Manhattan, přejdete Brooklynský most… A pak?

Pak s námi odletíte na Floridu a užijete si zdejší parádní pláže! Vybrat si můžete mezi Miami a Orlandem, městem zábavních parků. A nabízíme i možnost prodloužení pobytu!

Čtěte dále:

Přečtěte si o Severní Koreji, o Pittsburghu nebo o paláci Potála. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Láká vás...
... poznávání měst
4,7 %
... poznávání přírody
37,2 %
... plážová dovolená u moře
7 %
... kombinace pobytového a poznávacího zájezdu
51,1 %
Celkem hlasovalo 129 čtenářů.

Národní park Zion

Národní park Zion leží zhruba osmdesát kilometrů od parku Bryce Canyon a určitě není špatný nápad navštívit oba dva. Nicméně počítejte s tím, že Zion je oproti Bryce Canyonu výrazně větší. Jeho rozloha je 593 kilometrů čtverečních a jeho hlavní část, největší lákadlo pro turisty – kaňon Zion – má na délku 26 kilometrů a je až 762 metrů hluboký. V jednom místě ale dokonce jen šest metrů široký.

Název Zion pochází z hebrejštiny (Sion), znamená posvátné místo, ale není původní. Oblast dnešního národního parku se původně jmenovala Mukuntuweap, což v jazyce místních indiánů znamená „rovný, přímý kaňon“. Nicméně poté, co se oblast v roce 1909 stala národní památkou, usoudili někteří, že tenhle název je příliš dlouhý, složitý a pro turisty neatraktivní a změnili ho na již zmiňovaný Zion.

Kaňonem vede vyhlídková trasa, kterou můžete projet v místním vyhlídkovém autobuse. Pro vyznavače pěší turistiky park nabízí několik, poměrně snadných stezek, které podél velkého Zion kaňonu vedou.

V roce 1956 byla k parku připojena ještě oblast Kolob Canyons, která turity láká na Kolob Arch, jeden z největších přírodních oblouků na světě.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám