Hlavní obsah

Ruské aerolinky Aeroflot jsou nejdochvilnější na světě

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejdochvilnější leteckou společností uplynulého roku je Aeroflot. Ruský dopravce předčil japonské All Nippon Airways, které spadly na druhé místo, třetí jsou Delta Air Lines. Vyplynulo to z dat analytické společnosti Cirium, která každoročně žebříček nejdochvilnějších aerolinií a letišť sestavuje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Každodenně se uskuteční více než 100 tisíc letů, které společnost ve své analýze zohledňuje — a to jak v rámci velkých aerolinek, tak i malých lokálních. Dochvilnost je pak charakterizována tak, že letadlo dorazí k nástupní bráně do 15 minut od plánovaného příletu.

Největší ruská společnost Aeroflot z analýzy vyšla se skóre 86,7 procenta. Japonské All Nippon Airways získaly jen o něco méně, a to 86,6 procenta. Delta Air Lines mají 85,7 procenta. Z evropských aerolinek v první desítce zabodovaly společnosti Alitalia, Air France a Scandinavien Airlines.

Za emise vysazování stromů? Aerolinky řeší, co s uhlíkovou stopou

Zahraniční

Nejvíce dochvilnou nízkonákladovou leteckou společností jsou japonské aerolinky Star Flyer, které vypravily na čas 91,4 procenta svých letů. Japonsko má i další dvě příčky, první evropskou společností je na čtvrtém místě španělská Iberia Express.

Jedničkou mezi letišti

Rusko si připsalo prvenství i co se týče letišť. Moskevské Šeremeťjevo vypravilo 95,01 procenta letů na čas. Následují čínská letiště Kuang-čou Paj-jün, Šanghaj Pchu-tung či Kchun-ming Čchang-šuej. Teprve deváté místo má mimočínské letiště, a to Haneda International v Tokiu. První desítku uzavírá letiště v Salt Lake City v USA.

„Při sestavování našeho žebříčku provádíme detailní analýzu. Jsme potěšeni, že můžeme nejdochvilnější aerolinkou vyhlásit právě Aeroflot. Pokud se podíváme na několik posledních let jejího provozu, povšimneme si, že má ve svém oboru větší kontrolu než většina ostatních společností, což jí pomáhá s ernomně efektivním provozem,“ vysvětlil šéf společnosti Cirium Jeremy Bowen.

Doplnil, že lidé si při cestování často volí právě i podle dochvilnosti dané společnosti. Ceny letenek nebo dostupnost letů podle něj nejsou vším.

Nejvíce dochvilné aerolinky roku 2019
1. Aeroflot
2. All Nippon Airways
3. Delta Air Lines
4. Azul Brazilian Airlines
5. Japan Airlines
6. Alitalia
7. Air France
8. Emirates
9. Korean Air
10. SAS
Zdroj: Cirium

Reklama

Související články

Nejbezpečnějšími aerolinkami jsou Qantas

Australský letecký dopravce Qantas je opětovně tím nejbezpečnějším na světě. Vyplynulo to z analýzy portálu AirlineRatings.com, který se zabývá monitoringem...

Výběr článků

Načítám