Hlavní obsah

Portugalsko nebo jih Anglie. Prodlužte si léto výletem po evropských městech

Novinky, mšv

Léto a čas dovolených se chýlí ke konci. Pokud si chcete ještě dopřát trochu oddechu, vyrazte na prodloužený víkend po Evropě. Slunce si obzvlášť v jižněji položených destinacích užijete ještě dostatečně, nabízí se Řím, španělská Malaga, ještě ne tolik okoukané Portugalsko nebo třeba i jih Anglie, který ukrývá množství malebných zákoutí.

Foto: Profimedia.cz

Anglický Bournemouth lze využít jako výchozí bod pro další výlety.

Článek

Řím

Věčné město, jak se Římu přezdívá, je turistická klasika, kterou by ale žádný milovník památek neměl minout. Hlavní sezona se navíc chýlí ke konci, což znamená, že i turistů by mělo být o něco méně, abyste se nemuseli v uličkách a u hlavních pamětihodností tlačit s davy. Koncem srpna jsou teploty ještě dost vysoké, ale na přelomu září a října jsou mnohem snesitelnější, navíc stále často svítí slunce.

Památky a muzea, kterých je v Římě nespočet, ale samozřejmě nejsou zdaleka jediným lákadlem italského hlavního města. Vynechat nelze ani místní gastronomickou scénu, která rozhodně není jen o pizze. Mnohem typičtějším pokrmem jsou špagety s omáčkou amatriciana, která sice vznikla docela daleko od Říma, ve městě se ale stala naprostou klasikou. A nutností je také ochutnat zmrzlinu, která by se dala jíst na kila. V centru lze na gelaterie narazit na každém rohu – a dlouhé fronty indikují, kde je zmrzlina skutečně dobrá.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Andělský hrad byl původně mauzoleem císaře Hadriána.

Řím je z Česka velmi dobře dostupný, létá do něj hned několik společností, včetně nízkonákladových, takže letenky lze pořídit velmi levně. Ve městě si však dávejte pozor, vzrůstá v něm množství zákazů. Nejnověji se třeba nesmí sedět na Španělských schodech.

Portugalsko

Sázkou na jisté slunce je začátkem podzimu také Portugalsko. Pokud tam pojedete poprvé, zřejmě vás budou lákat spíše tradiční cíle jako Lisabon nebo Porto. Ani to není krok vedle. Pitoreskní centrum Lisabonu uchvátí svými charakteristickými tramvajemi, ale i neotřelou gastronomickou scénou. Uniknout městskému ruchu můžete v nedaleké Sintře známé svými pestrobarevnými paláci.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Tramvaje jsou oblíbeným dopravním prostředkem i suvenýrem.

Pokud ale náhodou zatoužíte poznat v Portugalsku zcela jiná zákoutí, i to můžete o prodlouženém volnu stihnout. Kýžený klid můžete nalézt třeba ve střední části státu, kde se nacházejí břidlicové vesničky obklopené eukalyptovými háji – říká se o nich, že jsou jedním z nejlépe ukrytých tajemství země. Navštívit tato odlehlá místa je trochu jako cestovat do minulosti, domky ještě pamatují dobu, kdy elektřina a voda zdaleka nebyly součástí každodenního života.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Vesničky postavené z břidlice nadchnou romantiky a milovníky klidu. Na snímku Talasnal.

V zapadlých vesničkách nasajete do žil možná poslední teplé sluneční paprsky tohoto roku a užijete si navíc nefalšovanou osamělou romantiku. Včetně hvězdného nebe.

Jižní Anglie

Zapomeňte na typický anglický déšť. Jih Velké Británie umí ještě v září překvapit velmi přívětivým počasím a také krajinou, která je od severnějších částí země velmi odlišná. Koupit si levnou letenku do Londýna, na tom dnes už není nic složitého. Z hlavního města pak můžete vlakem vyrazit třeba do Brightonu, zřejmě nejznámějšího letoviska Spojeného království.

Pokocháte se místním proslulým molem a pláží s ruským kolem. Nedaleko města se nachází také slavné křídové útesy zvané Sedm sester, příbuzné bílých útesů doverských.

Přímá linka z Prahy směřuje také do města Bournemouth, dalšího velkého letoviska, tentokrát v hrabství Dorset. V jeho relativní blízkosti leží malebný ostrov Wight s nádhernými plážemi s bílým pískem. Málokoho by napadlo, že tak exoticky působící krajina se nachází právě ve Velké Británii.

Foto: Profimedia.cz

Anglie je domovem mnoha romantických zřícenin. V Dorsetu najdete hrad Corfe.

Krokem vedle by nebyla ani návštěva vedlejších hrabství Devon či Cornwall. Na to už by ale bylo potřeba přece jen více času. Čím dále však postupujete po jižním pobřeží směrem na západ, tím více se krajina mění v exotickou destinaci. Na plážích Cornwallu byste měli na první pohled skoro problém rozeznat, zda jste ještě v Anglii nebo třeba na Kanárských ostrovech.

Malaga

Rodiště Pabla Picassa a jedno z největších měst ve španělské Andalusii. To je horká Malaga, kde si na přelomu prázdnin i během začínajícího podzimu užijete slunce opravdu do sytosti. I tam z Prahy míří přímá letecká linka, dostupnost je tedy velmi dobrá. Během víkendu si pohodlně stihnete projít nevelké město, pokochat se výhledy, památkami, několika muzei, v restauraci pak nesmíte vynechat tapas a víno nesoucí jméno po městě – malaga.

Pokud si půjčíte auto, můžete si z Malagy udělat výlet do nějaké další destinace. Přímo se nabízí zajet si třeba na Gibraltar. Cesta zabere zhruba dvě hodinky a na jednodenní návštěvu je britská enkláva ideální. Prohlédnete si slavnou skálu a její opičí obyvatele, vápencové jeskyně nebo maják Europa Point na jižním cípu.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Nepřehlédnutelnou stavbou ve městě je aréna na býčí zápasy. Ty se v ní stále konají.

Zadar

Spousta Čechů tráví v Chorvatsku tradiční letní dovolenou, na kterou vyráží autem. Dnes se ale už do země na pobřeží Jadranu lze vydat pohodlně i letecky. Třeba do Zadaru, který je na prodloužený víkend úplně ideální. Najdete v něm množství historických památek, z nichž mnohé pamatují ještě římskou a byzantskou říši. Stejně tak má město i svou moderní tvář, kterou zosobňují třeba neotřelé umělecké instalace, jako jsou Mořské varhany nebo Pozdrav slunci.

Foto: Petr Veselý, Právo

Kostel sv. Donáta je nejlépe dochovanou stavbou předrománské architektury.

Ke krátké návštěvě lákají i ostrovy v okolí Zadaru, ať už je to Pag, Ugljan nebo Pašman. Nebo kterýkoliv další. Během víkendu si tak užijete klasickou městskou turistiku, ale třeba i poflakování na pláži, a navíc u moře, které je za léto pořádně vyhřáté.

Reklama

Výběr článků

Načítám