Hlavní obsah

Plánovaná dovolená na Tahiti se rodině proměnila v noční můru

V nepříjemný zážitek se proměnila plánovaná dovolená jedné britské rodiny. Ta 17. prosince odcestovala na tichomořský ostrov Tahiti, jenž je součástí Francouzské Polynésie. Naneštěstí to bylo v době, kdy se Francie rozhodla omezit Britům vstup na své území. Rodina tak skončila na šest dní v karanténě a poté byla deportována zpět domů.

Foto: Profimedia.cz

Vodní bungalovy na Tahiti (ilustrační foto)

Článek

Steve a Charlotte Goodeovi museli dovolenou na Tahiti kvůli covidu dvakrát odložit, své vysněné destinaci nakonec vyrazili vstříc 17. prosince. Pobyt za 15 tisíc liber, v přepočtu 445 tisíc korun, se ale nakonec přesto ani trochu nezdařil. Francie totiž kvůli obavám z šíření mutace omikron zakázala Britům vstup na své území – a do něj se počítá mimo jiné i Francouzská Polynésie či africký ostrov Réunion.

Goodeovi, kteří cestovali se svou půlroční dcerou, si však tento fakt neuvědomili. Měli za to, že se zákaz vstupu týká pouze samotné Francie, a nikoli jejích zámořských území, informuje server Independent.

Pár dní strávila britská rodina v Los Angeles a na Tahiti dorazila dva dny poté, co začal zákaz platit, tedy 20. prosince. Letecká společnost Goodeovy na nic neupozornila, Britové tak do poslední chvíle netušili, že z jejich vysněné dovolené sejde. Víza si totiž rovněž zařídili, aniž by je francouzské úřady informovaly o změně pravidel.

Všude špína a plíseň. Češku nemile překvapil hotel v Egyptě

Evropa

„Bylo to pro nás naprosté překvapení,“ popsal okamžiky po přistání na Tahiti Steve Goode pro Daily mail. „Učinili jsme všechny nezbytné kroky. Měli jsme víza, negativní PCR testy, všechny nezbytné dokumenty, které nám umožnily cestovat, aerolinky nás pustily na palubu,“ uvedl Brit.

Karanténu si úřady rozmyslely

Poté, co rodina prošla pasovou kontrolou, byla na šest hodin zadržena na letišti, podle všeho v místnosti bez klimatizace a bez jídla. „Bylo to naprosto příšerné. Vzhledem k tomu, že máme dítě, mysleli jsme, že se nám dostane nějakého ústupku,“ zkonstatoval Goode. „Když jsme ale požádali o jídlo, řekli nám ne. S námi bylo zadrženo i pár dalších Britů a dopadli stejně.“

Goodeovi měli ve Francouzské Polynésii zůstat do 12. ledna. Místo toho strávili několik dní v karanténě. „Museli jsme podepsat nějaký dokument ve francouzštině, který nám odmítli přeložit do angličtiny. Působilo to dost diktátorsky. Nejvíce nás však překvapily podmínky, ve kterých jsme museli setrvat. Nemohli jsme opustit místnost a na ulici hlídkovali policisté,“ popsal muž situaci.

Neobydlený chorvatský ostrůvek vypadá z výšky jako otisk prstu

Cestování

Tahitské úřady rodině původně nabídly možnost strávit v hotelu desetidenní karanténu. To si však nakonec rozmyslely, údajně na základě rozháraných vztahů mezi Francií a Velkou Británii. „Mluvili jsme s několika imigračními úředníky, kteří nám upřímně řekli, že vzájemné vztahy nejsou dobré. Nejvyšší komisař neustále opakoval, ať nás pošlou domů,“ uvedl Brit.

Rodina byla nakonec po šesti dnech deportována, uvádí server Independent. Z plánované dovolené jí proto zbyly maximálně oči pro pláč.

Stránky tahitské turistické centrály uvádějí, že pro cestování mezi Británii a Francií je vyžadován pádný důvod a že zákaz vstupu se vztahuje i na zámořská území, a to nehledě na očkování. Mezi pádné důvody se nepočítá nejen turistika, ale ani práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám