Hlavní obsah

Neobydlený chorvatský ostrůvek vypadá z výšky jako otisk prstu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chorvatské pobřeží skýtá množství malebných ostrovů. Jedním z nejzajímavějších je neobydlený Bavljenac, jehož pozoruhodnost vynikne zejména při pohledu z ptačí perspektivy. Díky členitým kamenným zdem totiž vypadá jako obří otisk prstu.

Foto: Profimedia.cz

Ostrůvek se nachází nedaleko Šibeniku.

Článek

Pozoruhodný oválný ostrůvek, který má plochu pouhých 0,14 kilometru čtverečních, se nachází v blízkosti města Šibenik. Kamenné zídky zde v minulosti postavili zemědělci a podobné najdete i jinde v Chorvatsku. Používaly se k ohraničení vinic, sadů a polí a také k ochraně před větrem a dalšími přírodními vlivy.

Na ostrově Bavljenac (někdy též Baljenac) tvoří zdi dohromady neuvěřitelných 23 kilometrů, uvádí server Daily Mail. Pozoruhodné je to především z důvodu, že zemědělci na sebe kameny skládali ručně. Dnes už jsou jedinou připomínkou sadů a vinic, které tu kdysi stávaly. Od roku 2018 jde navíc o součást nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

„Zdi jsou svědkem doby, kdy byly těžká práce, houževnatost a odolnost klíčem ke zkrocení drsné, ale oslnivé pobřežní krajiny Jadranu,“ okomentovala stavby na ostrůvku místní turistická centrála. „Bavljenac, sluncem políbený ostrov, který byl kdysi poset vinicemi a citrusovými a fíkovými háji, je poctou našemu kulturnímu bohatství a čeká na znovuobjevení.“

Zájemci se mohou k ostrůvku vydat na lodi. Není však možné na něm zakotvit, protože tam není žádné molo. Nejhezčí pohled na Bavljenac se ale stejně naskýtá při pohledu z ptačí perspektivy, kdy vynikne labyrint zemědělských zídek.

UNESCO i Michelin. Chorvatský Šibenik a jeho okolí stojí za zastávku

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám