Hlavní obsah

Pět důvodů, proč navštívit slovinskou Izolu

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na severu vysoké hory, na jihu kilometry pobřeží. Slovinsko je různorodá země, která si postupně získává i české turisty a už neplatí za pouhou tranzitní destinaci při cestě do Chorvatska. Přímořské městečko Izola je jedním ze slovinských letovisek, které návštěvníky uhrane svým italským rázem, historií i plážemi.

Foto: VisitIzola

Izola vypadá italsky, oblast totiž bývala součástí Benátské republiky.

Článek

1. Výhledy hrají prim

S úzkými věžičkami a zvonicemi vypadá Izola jako typické severoitalské město. Aby také ne, pobřežní oblast Istrie byla od 9. století ovládána Benátskou republikou. Turisté se v městečku mohou kochat malebnou architekturou, najdou tu ale také množství vyhlídkových bodů. Jedním z nich je 39 metrů vysoká zvonice kostela sv. Mavra, z níž je nejlepší pohled na historické centrum.

Další vyhlídky jsou také v okolí městečka, tou zdaleka nejoblíbenější je Izolska Višta, z níž shlédnete na celé panorama i s mořem a dalekými alpskými vrcholky. Při skutečně dobré viditelnosti lze dohlédnout až na nejvyšší slovinskou horu Triglav. Výhled na hory si lze vychutnat také z Višty Svetilnik, nedaleké pláže s majákem. Tím však výčet zdaleka nekončí.

Foto: VisitIzola

Na město se naskýtá množství výhledů.

2. Krásné pláže i památky

Izola je považována za jedno z nejrychleji se rozvíjejících letovisek ve Slovinsku. Pochopitelně za to mohou vyhlášené pláže. Na pěti kilometrech pobřeží jich najdete hned pět, z nichž ta nejrušnější je San Simon. Mají tu však i klidnější, včetně jediné slovinské pláže uzpůsobené pro vozíčkáře, anebo také jedné pro psy.

Když se vám válení už zají, vyrazte po památkách. Historické centrum Izoly není nijak rozlehlé, určitě ale nevynechejte palác Besenghi degli Ughi nebo Městský palác. Archeologické nálezy si můžete prohlédnout v muzeu Parenzana, najdete v něm také zmenšeninu někdejší železniční trati vedoucí ze střední Evropy do Istrie.

3. Okolí lze projekt na kole

V případě, že máte rádi aktivní dovolenou a pohyb nevynecháte ani u moře, můžete se přesouvat třeba na kole. V jaké symbióze dokáže existovat město a příroda, zjistíte na Višta Parenzana, dalším vyhlídkovém bodu v blízkosti města. Cyklisté se mohou také vydat na takzvanou Cestu zdraví a přátelství vedoucí mezi ovocnými sady a vinohrady až do přírodní rezervace Strunjan. Lokální dobroty z farem můžete ochutnat na vyhlášené tržnici Ruba sz moje njive.

Foto: Profimedia.cz

Izola není obklopena jen mořem, ale i ovocnými sady a vinicemi.

Jen pár kilometrů za městem najdete už nefalšovaný venkov. Třeba v podobě istrijské vesničky Korte, která je obklopena vinicemi a olivovými háji. V ní můžete ochutnat tradiční lokální pokrmy.

4. Rezervace s unikátními útesy

Kdo chce uniknout z města, může na kole dojet až do zmíněného Strunjanu, což je přírodní rezervace na pobřeží Jaderského moře, vyhlášená už téměř před 30 lety. Najdete v ní vysoké útesy tvořené sedimenty pískovce nebo slínu. Na naučné stezce se dozvíte zajímavosti o lokalitě — na jednom ze zdejších mysů Ronek se vyskytuje i několik endemických druhů rostlin.

Foto: Profimedia.cz

Navštívit můžete také přírodní rezervaci Strunjan s unikátními útesy.

Mys je navíc největším útesem svého druhu na celém pobřeží Jadranu. Vyhlídka Mesečeva Višta nabídne pohled na přírodní koupaliště Měsíční záliv. Při západu slunce je to nefalšovaná romantika.

5. Do dalších měst je blízko

Pokud se vám nebude chtít poznávat jen samotnou Izolu, máte to do dalších měst velmi blízko. Vyrazit můžete třeba do oblíbeného Piranu, který má hned několik půbabných přezdívek. Jednak se mu říká slovinské Benátky, ale jde prý také o nejhezčí slovinské město. Vzhledem k jeho pověsti je v něm však o poznání více rušno než v Izole.

Dalšími možnostmi jsou například Portorož nebo Koper. Do něj se můžete vydat nejen autem, ale třeba zrovna na kole po pobřežní cyklostezce. Cestou nevynechejte další z vyhlídek, kterou je Obalna Višta, zastávku si můžete udělat v pozůstatcích římského přístavu nebo u potopené lodi Rex.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám