Hlavní obsah

Největší skleník světa uhrane rozmanitými rostlinami

Novinky, mšv

Singapur patří k nejpokrokovějším metropolím světa. Kromě velmi moderního letiště se může chlubit třeba i skleníkem, jenž je zapsán v Guinnessově knize rekordů jako ten dosud největší na planetě. Návštěvníky uhrane oslnivou plejádou rostlin, které jsou rozděleny do několika částí podle svého původu.

Foto: Profimedia.cz

Dva ohromné skleníky nesou název Flower Dome (vlevo) a Cloud Forest (vpravo).

Článek

Ohromný skleník Flower Dome se nachází v oblasti Marina Bay a je považován za oázu klidu v jinak rušné metropoli. Návštěvníci v něm mohou, kromě samotné konstrukce, obdivovat přes milion rostlin z různých světadílů.

Nová budova singapurského letiště Changi je úchvatnou zahradou s obřím vodopádem

Tipy a trendy

Celkem devět částí vezme návštěvníky na pomyslnou cestu kolem světa. Pod prostornou skleněnou klenbou naleznou třeba zahradu s africkými baobaby nebo sukulenty, v jiné části mohou obdivovat středomořskou flóru či olivový háj. A například Nizozemsko připomene pestrobarevné tulipánové pole, jemuž vévodí další ze symbolů země, větrný mlýn.

Do mlžné džungle

Skleník Flower Dome zabírá rozlohu o 1,28 hektaru (12 800 metrů čtverečních) a jeho autorem je britská společnost WilkinsonEyre, která navrhla například i obloukový most v anglickém Gatesheadu. V Guinnessově knize rekordů je skleník zapsán od roku 2012.

Vedle skleníku se nachází další, který je sice menší (0,8 hektaru), ale uvnitř je stejně fascinující. Jmenuje se Cloud Forest a evokuje mystickou džungli zahalenou v mlze. Dominuje mu vyhlídka porostlá vegetací a doplněná o působivé vodopády.

Oba skleníky jsou součástí singapurské zahrady Gardens by the Bay. Vstup do nich vyjde dospělého na 28 dolarů (630 korun) a doporučená doba návštěvy je pro každý z nich hodina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám