Hlavní obsah

Nejstarší anglická nálevna po 1229 letech zavírá

Přečkala války, mor i ekonomické krize. Hřebík do rakve jí však zatloukla pandemie koronaviru. Britská hospoda Ye Olde Fighting Cocks, která je považována za tu nejstarší v Anglii, zavírá. Nepřetržitě fungovala dlouhých 1229 let, tedy od roku 793. Neměla by však zůstat zavřená nadobro.

Foto: Profimedia.cz

Hospoda byla nepřetržitě otevřená 1229 let.

Článek

Provozovatel nálevny Christo Tofalli serveru BBC řekl, že je uzavřením podniku zdrcen. Podle svých slov zkusil všechno možné, ale pandemie mu ekonomicky příliš nepomohla. Hospoda by se měla v budoucnu otevřít s novým vedením, ve kterém už však Tofalli figurovat nebude. „Všichni hledáme tu nejlepší cestu, hospoda se otevře s novými majiteli a já doufám, že zachovají něco z jejího ducha,“ uvedl Tofalli.

Společnost Mitchells and Butlers, která nálevnu vlastní, uvedla, že nemá v plánu ji nechat zavřenou nadobro. Aktuálně vede hovory se zájemci a podnik by se měl někdy v budoucnosti opět zpřístupnit.

Lidé mu vyjadřují podporu

Podle Tofalliho byla pandemie covidu-19 více zničující než války a morové rány. „Poslední dva roky byly pro pohostinství bezprecedentní a porazily nás všechny, kteří jsme se snažili zajistit budoucnost hospody,“ doplnil již bývalý provozní.

„Tahle nálevna pro mě byla mnohem víc než jen práce, jsem poctěn, že jsem mohl sehrát byť jen malou roli v její historii,“ okomentoval Tofalli, který hospůdku vedl po celou dekádu.

Krátce po oznámení o uzavření přišlo hospodskému množství zpráv vyjadřujících podporu. Nejen od obyvatelů města, ale i lidí z celého světa. „Nikdy jsem nic takového nezažil. Ty vzkazy mluví samy za sebe o tom, co jsme tady dokázali.“

Ye Olde Fighting Cocks se nachází ve městě St Albans nedaleko Londýna a je vedena jako nejstarší anglická nálevna i v Guinnessově knize rekordů. Někteří toto prvenství ovšem rozporují.

Nejhorší londýnská atrakce za miliony liber bude po půl roce srovnána se zemí

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám