Hlavní obsah

Nejstarší americký národní park slaví 150. výročí od založení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gejzíry tryskající do výše desítek metrů, bublající bahenní sopky, barvami hrající horké prameny. A také hluboké rozeklané kaňony, vodopády i vysoká pohoří. To vše a ještě mnohem více je k vidění v Yellowstonském národním parku, který byl vyhlášen jako první v USA před 150 lety, 1. března 1872.

Foto: Profimedia.cz

Yellowstone patří mezi nejnavštěvovanější americké parky.

Článek

Na území této oblasti, která byla v roce 1976 vyhlášena biosférickou rezervací a o dva roky později se stala součástí světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO, se podle údajů této organizace nachází polovina všech známých geotermálních jevů na světě, více než 10 tisíc. A také největší množství gejzírů, přes 300, což jsou dvě třetiny jejich celkového množství ve světě.

Četné geotermální úkazy v parku má na svědomí sopečná činnost, jež byla v prostoru Yellowstonu aktivní už od třetihor. Ještě v ledových dobách se tu vypínal obrovský stratovulkán, který explodoval a po povrchu se rozlilo více než 100 kilometrů krychlových lávy. Tím pod sopkou vznikla dutina, do které se sesuly její zbytky, a vznikla velká oválná prohlubeň.

Foto: Profimedia.cz

Park se pyšní množstvím gejzírů a horkých pramenů.

V hloubce několika málo kilometrů pod zemí je i dnes žhavý magmatický krb. Prasklinami v nadloží prostupují k povrchu plyny a horninami stoupá teplo (v hloubce okolo 800 metrů dosahují horniny teploty 200 stupňů Celsia). Prosakující dešťová voda pohlcuje plyny, prohřívá se, rozpouští okolní horniny a mění se v páru. Ve vyústění puklin na zemi tryskají gejzíry, vývěry horské vody.

Ohromí svou barevností

Z yellowstonských gejzírů jsou nejznámější Castle a Old Faithful (Starý Věrný). Ten svému jménu ostudu nedělá. Od svého objevení v roce 1870 se pravidelně v 67minutových intervalech předvádí nedočkavým turistům a tryská do výše 40 metrů. Impozantní výhledy poskytuje návštěvníkům parku i Grand Canyon of the Yellowstone. Z několika vyhlídkových bodů mohou pozorovat dva velké vodopády i prudké stěny údolí klesající do hloubky 450 metrů. Srázy ohromí svou neskutečnou barevností: od žluté až k okrové.

Pozoruhodně zbarvená jsou i jezírka v Yellowstonu, a to díky výskytu termálních bakterií. S měnící se hloubkou se mění i teplota a druh bakterie, která způsobuje určité zabarvení. Jezírko tak může být uprostřed tmavě modré, o něco výše tyrkysové, pak zelené a u povrchu žluté. A vodopádů je v parku více než sto.

Nejnavštěvovanější národní park USA láká nekonečnými lesy

Cestování

Až do 19. století bylo území parku známé pouze Indiánům z větvě Šošonů a až na přelomu 18. a 19. století se objevily první zmínky o řece Yellowstone. Patrně prvním bílým mužem, který spatřil oblast na horním toku řeky, kde se nachází národní park, se stal v roce 1808 John Colter. Poté se oblast stala mekkou lovců a dobrodruhů, mezi nimiž figuroval i pověstný Jim Bridger.

Foto: Profimedia.cz

Návštěvníky okouzluje také množství barev, kterými park oplývá.

Všichni byli fascinováni úchvatnými scenériemi, a tak se v roce 1871 do míst vypravila státní expedice. Provázeli ji fotograf William Henry Jackson a malíř Thomas Moran, kteří krásy tohoto kusu země zachytili ve fotografiích a malbách. Umělecká díla měla velký vliv na rozhodnutí o zřízení národního parku.

Podle zákona, který schválil americký Kongres a podepsal prezident Ulysses Grant, byla tato oblast na území Skalnatých hor o rozloze asi devíti tisíc čtverečních kilometrů, jejíž převážná část je na severozápadě státu Wyoming a zasahuje i do Montany a Idaha, „vyjmuta z možnosti osídlení, obsazení nebo prodeje”. Byla také vyčleněna „pro prospěch a požitek lidí”.

Většinu plochy pokrývají lesy

Po vzniku národního parku na něj dohlížela americká armáda, v roce 1917 se jeho provozu ujala Správa národního parku, která vznikla o rok dříve. Stovky staveb, které byly na území parku postaveny, jsou chráněny pro jejich architektonický a historický význam a více než tisíc archeologických nalezišť prověřili badatelé.

Yellowstonský park leží poměrně vysoko, prakticky všude přesahuje hranici dvou tisíc metrů. Na jeho území se nachází řada ekosystémů a dominantním z nich je subalpinský les. Lesy pokrývají 88 procent jeho plochy, a jsou to především jehličnany. Park, který není oplocen, ročně navštíví přes tři miliony návštěvníků.

Foto: Profimedia.cz

Park nese jméno podle stejnojmenné řeky.

A obývá jej také pestrá fauna. Žijí tu stovky druhů savců, ptáků, ryb a plazů, včetně řady ohrožených druhů. Informační cedule v parku varují před medvědy, bizony nebo pumami. Prohánějí se tu kojoti, vlci, tlustorohé ovce, drobní hlodavci i pelikáni, spatřit lze i losy, kamzíky, jeleny, vydry nebo americký národní symbol — orla bělohlavého. Součástí většiny zdejších lesů a pastvin jsou rovněž unikátní rostlinné druhy.

I do parku naplno pronikla komercializace s hotely, rychlým občerstvením a okružními cestami. Kromě pěší turistiky je tu možno i kempovat, jezdit na lodičkách či rybařit, v zimě se prohánět s průvodci na sněžných skútrech. Zdejší lesy každoročně postihují požáry a při velkém požáru v roce 1988 shořela téměř třetina celého parku.

V USA se nyní nachází celkem 63 národních parků, na jejichž území lze najít nejrůznější přírodní vzácnosti. K nejznámějším patří Grand Canyon, Bryce Canyon, Arches, Joshua Tree, Petrified Forest, Glacier National Park, Denali na Aljašce, Death Valley, Yosemite, Zion a další. Nejvíc parků je ve státě Kalifornia — devět, následuje Aljaška s osmi parky a Utah s pěti. Národní parky se nacházejí i na územích, náležejících USA - na Panenských ostrovech či v Americké Samoi.

FOTO: Obří impaktní kráter je ozdobou arizonské pouště

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám