Hlavní obsah

Nejbezpečnější země v Evropě? Portugalsko s Řeckem svádějí bitvu o turisty

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obě mají moře, pláže i množství památek. Obě také budou čelit ekonomickým problémům, pokud se jim nepodaří přesvědčit turisty, aby přijeli na návštěvu. Řecko a Portugalsko se kvůli tomu chtějí profilovat jako nejbezpečnější evropské země, kterým se podařilo dostat epidemii pod kontrolu a žádné výrazné riziko v nich nehrozí, píše server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Portugalský premiér António Costa věří, že země zůstává stejně přitažlivou jako jindy. Na atraktivitě jí má dodat i nově spuštěná kampaň, jež vyzdvihuje bezpečnost. „Všechny důvody k návštěvě zůstávají platné, turisté jsou u nás vítáni,“ řekl ministerský předseda CNN.

Portugalsko má v rámci Evropy relativně nízký počet úmrtí — v méně než 11milionovém národě zemřelo s koronavirem 1520 lidí. A právě dobré výsledky by měly hrát zemi do karet a přilákat turisty. „Patříme k zemím, které testovaly nejvíce a vědí, kde se virus šířil,“ uvedl Costa a doplnil, že díky tomu úřady vědí, kde v Portugalsku je nejvíce bezpečno. A to může být pro turisty rozhodující faktor, proč tu či onu destinaci navštívit.

Hotely musí splňovat kritéria

Stejný pohled na věc má ale řecký ministerský předseda Kyriakos Mitsotakis, který uvedl, že také tato populární dovolenková destinace aspiruje na to stát se nejbezpečnějším státem. „Nezáleží mi na tom, aby se z Řecka stala nejlepší evropská destinace, jde mi to, aby byla tou nejbezpečnější,“ řekl premiér.

Bez negativního testu ani o krok dál. Madeira ho turistům nabídne zdarma

Cestování

Obě země mimo jiné představily certifikaci pro hotely, kterou obdrží jen ta ubytovací zařízení, která splňují množství přísných kritérií, zejména hygienických. „Vytvořili jsme protokol mezi zdravotnickými institucemi a hotely, abychom návštěvníkům garantovali, že přicházejí do bezpečného a čistého prostředí. Certifikaci obdrželo už asi 14 tisíc podniků,“ uvedl Costa.

Řecko chce kromě jiného nalákat na pláže, které zejí prázdnotou, což je na tuto dobu velmi neobvyklé. Běžně se totiž mnohé pláže umisťují v žebříčcích těch nejlepších ve světě nebo v Evropě.

Země navíc od prvního července otevírá i mezinárodní letiště na svých ostrovech a lidé ze zemí, které mají dobrou epidemiologickou situaci, budou moci dorazit bez nutnosti testu či karantény. Týká se to i Česka. Oproti tomu Portugalsko je spolu se Švédskem zemí, která je na vládním semaforu stále červená.

Řecko doufá, že dobrá epidemiologická situace mu bude hrát do karet a sezonu se podaří alespoň z části zachránit.

Nejbezpečnější evropskou pláž mají v Řecku. Bodovalo i Portugalsko

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám