Hlavní obsah

Na Kačinu dorazil v loňském roce rekordní počet návštěvníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé v dějinách přišlo na prohlídku zámku Kačina na Kutnohorsku více než sto tisíc návštěvníků za jedinou sezonu. Přestože byl loňský rok plný restrikcí kvůli pandemii, správci tamní památky a pobočky Národního zemědělského muzea napočítali téměř 102 tisíce lidí.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Kačina

Článek

Jedná se o návštěvnický rekord. „Snažili jsme se najít funkční model, jak neuzavřít kačinský areál zcela, ale naopak mít pro individuální návštěvu otevřeno v co největším možném a bezpečném rozsahu,“ uvedl ředitel Národního zemědělského muzea Kačina Pavel Douša, podle něhož vsadili na tematické víkendové akce, nové expozice a výstavy i aktivity v rozsáhlém zámeckém parku.

To všechno mělo úspěch. Lidé se tady nehromadili v obrovských davech, ale rozptýlili se do mnoha menších akcí. Vzniklo hned několik nových venkovních expozic a her, například Za tajemstvím zámeckého parku, Ze života hmyzu či nejnovější hra Stíny Kačiny, která hráče seznámí s osudem zámeckého areálu za druhé světové války.

Pro děti vznikly interaktivní koutky, zprovozněna byla také půjčovna kostýmů, konaly se tady i příměstské tábory.

Láká filmaře

Zámek si oblíbili i filmaři a to, že se zdejší areál objeví ve filmech, může mnohé návštěvníky také nalákat. Kromě vánoční pohádky se tady vloni točil například seriál HBO Oslo, filmy Bismarck, Nebezpečné známosti, The Cello a Last life.

„Populární jsou na kačinském zámku i svatby a od loňského roku nabízí muzeum možnost ubytování v nově zrekonstruovaných apartmánech přímo v areálu,“ dodal ředitel Douša. Tržby ze vstupného tak díky všem akcím dosáhly téměř 2,8 milionu korun.

První letošní víkendovou akcí v zámeckém areálu bude v sobotu 9. dubna událost s názvem Kačina dokořán. Návštěvníci budou mít příležitost nahlédnout i do míst, kam se při běžných prohlídkách nepodívají, a zúčastnit se speciálních tematických prohlídek.

Broumovské kostely národní památkou

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám