Hlavní obsah

Broumovské kostely národní památkou

Status národní kulturní památky získá od července soubor kostelů na Broumovsku včetně kaple Panny Marie Sněžné na vrchu Hvězda. Zařazení sakrálních staveb z první poloviny 18. století do režimu nejpřísnější ochrany završilo snahu majitele památek, římskokatolické farnosti děkanství Broumov, Police nad Metují i Královéhradeckého kraje.

Foto: Profimedia.cz

Kaple Panny Marie Sněžné na vrchu Hvězda je jednou z památek, která získá status národní památky.

Článek

Ojedinělost 18 kostelů na Broumovsku, z nichž devět se dočkalo nejvyššího stupně péče, spočívá v zasazení do kopcovité krajiny. Architekti otec a syn Kryštof a Kilián Ignác Dientzenhoferové doplnili stavby řadou soch, plastik a kalvárií rozesetých po celém regionu.

„Kraj bude toto architektonické dílo zařazené vládou ČR mezi národní kulturní památky podporovat. V regionu máme hned dvě perly barokního stavitelství – hospital Kuks a soubor broumovských kostelů,“ prohlásila náměstkyně královéhradeckého hejtmana Martina Berdychová (Východočeši).

Pojaly celé vesnice

Díla vznikla z podnětu řádu benediktinů, jimž Broumovsko od 13. století patřilo. Dientzenhoferové se dokázali mistrně vyrovnat s požadavky zadavatelů a postavit jednoduché typy venkovských kostelů schopných pojmout celé vesnice leckdy s patnácti sty obyvateli. Lidí však na Broumovsku po poslední válce ubylo a svatostánky se vyprázdnily.

Takové sepjetí lidských staveb s krajinou nemá v Česku ani ve světě obdoby.
Martina Berdychová, náměstkyně hejtmana

„Každý kostel je originál zakomponovaný do krajiny. Dientzenhoferové postavili dominanty na mírných návrších v těžištích obcí. Vytvořili optické vazby mezi jednotlivými lokalitami směrem k areálu broumovského kláštera, který byl urbanistickým, duchovním a kulturním centrem regionu. Takové sepjetí lidských staveb s krajinou nemá v Česku ani ve světě obdoby,“ míní Berdychová.

Bývalý kaolinový důl na Českobudějovicku má lákat turisty

Cestování

Status národní kulturní památky otevírá broumovské farnosti dveře k evropským penězům na nezbytnou opravu sakrálního souboru. Státu zároveň zajistí předkupní právo v případě prodeje některého z kostelů.

„Od roku 2007 se podařilo získat okolo jednoho sta milionů korun. Kompletní oprava kostelů, z nichž žádný není v dezolátním stavu, vyžaduje zhruba 400milionovou investici,“ přiblížil děkan broumovské farnosti Martin Lanži. „Žádost na nezbytné rekonstrukce chceme připravit ještě letos,“ upřesnil.

Získat evropské peníze podle ředitele Národního památkového ústavu v Josefově u Jaroměře Jiřího Balského vyžaduje záruku budoucího využití opravených staveb. „V kostelích budou probíhat církevní a společenské akce, které v řadě z nich už příležitostně probíhají. Bohoslužby se pořádají jednou do měsíce,“ slibuje Lanži.

Poutní místo Svatý Jan pod Skalou ukrývá léčivý pramen

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám