Hlavní obsah

Muzeum Tesla v Třešti potěší nejen fanoušky elektrotechniky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dvou podlažích budovy bývalé sýpky vedle vlakového nádraží v Třešti na Vysočině si přijdou na své fanoušci radiotechniky a spotřební elektroniky. Sbírku exponátů vyrobených převážně mezi druhou světovou válkou a počátkem 90. let dvacátého století dali dohromady členové Historického radioklubu československého.

Foto: Petr Horník, Právo

Na vystavených telefonech je vidět, jak jejich vývoj pokročil.

Článek

Sbírka je veřejnosti přístupná, ale prohlídku je nutné předem objednat. Pokud nebude přítomen průvodce s odborným výkladem, lze si zapůjčit tablet s podrobnějším popisem vystavených předmětů, než jaký najdete na cedulkách. V muzeu si přijde na své celá rodina se staršími dětmi.

Zatímco techničtí nadšenci nejspíš ocení i detailní informace týkající se parametrů jednotlivých přístrojů, ostatní mohou zavzpomínat a mládeži ukázat, z čeho poslouchali muziku nebo čím telefonovali.

Foto: Petr Horník, Právo

Expozice v patře je nabitá historickými magnetofony i rádiovými přijímači.

Přízemí je věnováno průmyslové, „těžké“ elektrotechnice — třeba vysílačům různé vlnové délky, ale také třeba televizním kamerám. Vidět můžete například vysílač Tesla KTV 50, který byl v šedesátých letech dvacátého století vyroben v Tesle Hloubětín a v Poděbradech sloužil k telegrafnímu předávání zpráv na ambasády v zahraničí. Dalším z exponátů je Tesla Tranzistorová Rozhlasová Koncepce vyráběná hlavně v sedmdesátých letech. Vystavený zvukový mixážní stůl sloužil v brněnském rozhlase do roku 2006.

Součástí expozice je studiová televizní technika, kterou byla v roce 1970 vybavena první dvě studia na Kavčích horách. O šest let později byly do provozu uvedeny první československé barevné kamery. Vystavená kamera Tesla TKP-306 byla vhodná i pro přenosové vozy a vyráběla se v Tesle Radiospoj v pražské Podbabě do roku 1990.

Na vlastní kůži

Prohlédnout si můžete i poslední profesionální televizní kameru vyvinutou v tehdejším Československu ve výzkumném ústavu rozhlasu a televize ve Vokovicích.

V nasvíceném studiu a před kamerou si lze na vlastní kůži vyzkoušet práci televizního hlasatele. A odtud se dostáváme ke spotřební elektronice, která zaplnila prostory o patro výš. Na rozdíl od úvodní části, kde exponáty dokážou „naslepo“ identifikovat hlavně fajnšmekři, mezi magnetofony, rádii, telefony, gramofony a televizemi si budete připadat jako doma.

Foto: Petr Horník, Právo

Televizní hlasatelna

U vystavených předmětů je většinou hned na první pohled patrné, k čemu sloužily. Ať už jde o elektronickou televizi z let 1935-1939, nebo rádio Tesla 308U Talisman, které se v padesátých letech minulého století vyrábělo nejdříve v Bratislavě, a po přestěhování výroby do nové továrny v Oravě se na něm zaučovali pracovníci, kteří později vyráběli televizory. Celkem vzniklo přes milion kusů, z nichž šla velká část na export, takže poslední z řady talismanů je nejspíš nejznámější výrobek celého koncernu Tesla.

Hudební skříň

Přibližně ve stejné době se v Pardubicích vyráběla hudební skříň Jubilant (k 10. výročí založení Tesly), obsahující první československý dvojrychlostní magnetofon MGK10 a třírychlostní gramofon H17/TJ. V oddělené skříni se nacházejí čtyři reproduktory. Jubilant je vybaven také radiopřijímačem. Prodávala se k němu skříň na ukládání desek a další, s prosklenými dveřmi a osvětlením, která sloužila jako bar.

Podobné kusy „nábytku“ si pořizovali majitelé nákladných vil. Na míru vznikla i vystavená hudební skříň Zezula z roku 1939. Gramofon uvnitř dokázal automaticky přehrát deset desek po sobě. Mezi exponáty najdete také o několik desítek let starší gramofon NC440 z Tesly Litovel, který zásluhou špičkových parametrů získal v roce 1973 zlatou medaili na veletrzích v Brně. Na tehdejší poměry byl drahý - stál 3290 Kčs.

Spíše za raritu se dá považovat první a poslední walkman Tesla vyráběný v letech 1985-1987, který byl příliš rozměrný, a tak si nezískal u mladých velkou oblibu. Naopak s výrobou takzvaných tranzistoráků měla Tesla bohaté zkušenosti. Kromě řady Doris si můžete prohlédnout například i reklamní přenosné přijímače ve tvaru puku vyrobené v různých barvách k MS v ledním hokeji, které se v roce 1978 konalo v Praze.

Foto: Petr Horník, Právo

Walkman, který se neujal.

První barevná televize

Tesla Color s úhlopříčkou devětapadesát centimetrů, která byla produkována v letech 1973-1976 v Oravě, byla prvním barevným televizorem vyrobeným v tehdejším Československu. Vyšla na dvanáct a půl tisíce korun, což znamenalo asi šest měsíčních platů. Tesla Asta s úhlopříčkou jednatřicet centimetrů byla pro změnu poslední černobílou televizí vyráběnou u nás. Společně se „sourozenci" Plutem a Satelitem se v osmdesátých letech používala také jako první počítačový monitor.

Zachráněné exponáty
Národní podnik Tesla vznikl v roce 1946 zestátněním a spojením šestnácti původně samostatných firem, většinou poboček zahraničních koncernů.
Historický radioklub československý byl založen v roce 1990. Sdružuje sběratele a příznivce historické radiotechniky či elektroniky.
V květnu 2003 si klub pořídil vlastní budovu pro uskladnění sbírek a výstavní prostor v Třešti. Druhá zakoupená sýpka bude sloužit jako depozitář.
Expozice spotřební elektroniky, která se postupně rozšiřuje, zahrnuje převážně produkci bývalého podniku Tesla. Mnohé předměty byly zachráněny před likvidací.
Prohlídky lze objednat na čísle 608 625 420 nebo na adrese prohlidky@muzeumtesla.cz.
Více informací na: muzeumtesla.cz

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám