Hlavní obsah

Libye či Somálsko jsou nejméně bezpečnými zeměmi

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Libye, Somálsko, Afghánistán, Sýrie nebo Jemen. To jsou jen některé ze zemí, které by měly být pro turisty v příštím roce zcela zapovězeny. Patří totiž k těm nejméně bezpečným na světě, a to z hlediska samotné osobní bezpečnosti, ale i pro zdravotní rizika. Ukazuje to interaktivní mapa organizace International SOS.

Foto: International SOS

Mapa ukazuje úroveň bezpečnostních rizik v jednotlivých oblastech světa.

Článek

Mapa odhaluje kromě bezpečnostních a zdravotních rizik také úmrtnost na silnicích. I v této kategorii si Libye a Somálsko vedly špatně, stejně tak třeba Afghánistán nebo Venezuela.

Nejbezpečnější zemí pro sólo cestovatele je podle průzkumu Singapur

Cestování

Velká část rizikových zemí se nachází v Africe či na Středním východě. Patří k nim mimo jiné Mali, Středoafrická republika, Jižní Súdán nebo část Nigérie.

Extrémní bezpečností riziko hrozí také na ukrajinském Donbasu. Cestovatelé by se měli vyhnout rovněž některým částem Mexika, v Mezoamerice i Hondurasu, v Asii zase Papui-Nové Guineji.

Nejméně rizik hrozí v severní Evropě

Drtivá většina Afriky by měla být cestovatelům zapovězena kvůli zdravotním rizikům.

Zdaleka nejhůře jsou na tom Niger, Středoafrická republika, Eritrea, Somálsko nebo Guinea, Libérie a další. Nejmenší zdravotní rizika na kontinentu hrozí v Jihoafrické republice. V Africe je také vysoká úmrtnost na silnicích.

Foto: International SOS

Interaktivní mapa ukazuje také zdravotní rizika.

Naopak nejbezpečnějšími zeměmi, a to i z hlediska zdravotních rizik, jsou severoevropské jako Dánsko, Norsko, Finsko nebo Island. Kromě toho také Švýcarsko nebo Slovinsko.

O zdraví se cestovatelé nemusejí obávat ve většině evropských zemí, střední riziko hrozí na Balkáně, podle mapy ale třeba i na Slovensku a dále na východ v Rumunsku, Bělorusku či na Ukrajině.

Nejnižší úmrtnost na silnicích je rovněž ve střední, západní a severní Evropě, dále v Kanadě, Austrálii či na Novém Zélandu.

Nejlevnější výlet po Evropě? Češi to mají blízko

Cestování

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám