Hlavní obsah

Kam na podzimní prodloužený víkend bez davů aneb V hlavní roli romantika

V důsledku stereotypních očekávání jsou hlavní evropské metropole přecpané, předražené a turisté motivovaní ideálními záběry z filmů často odjíždějí zklamaní. Mnohem romantičtějí atmosféru dnes často zažijete na méně profláknutých místech, která na své „objevení” teprve čekají, či do nichž byste to třeba vůbec neřekli. Troufnete si vybočit ze stáda a zkusit to letos na podzim jinak?

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Spiez je malebné švýcarské městečko v kantonu Bern.

Článek

Panoramatický Spiez

Švýcarsko je zemí, kde s výběrem lokality snad ani není možné šlápnout vedle. Pokud máte rádi panorama vysokých horských vrcholů, zelených luk a křišťálově čistých jezer, přijdete si na své. Pořád tam navíc existují místa, kde se kvůli fotce nejen nebudete tlačit v davu, ale o turisty tam téměř nezavadíte.

Jedním z takových ukrytých pokladů je Spiez, městečko ležící na břehu Thunského jezera necelou půlhodinku vlakem z hlavního města Bern. Najdete v něm středověký hrad, středomořsky vyhlížející promenádu, tenisové kurty, vyhlášené restaurace i lázně.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Spiez vypadá jako namalovaný.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Výhled na hradní nádvoří se jen tak neomrzí.

Nedaleko se nachází i lanovka na horu Niesen a pravidelné lodní linky nebo soukromé půjčovny loděk nabízejí řadu aktivit na jezeře nebo výletů do okolí. Po vodě se můžete pohodlně a rychle vydat třeba za dalšími krásnými hrady, kterých je v okolí požehnaně.

Univerzitní Coimbra

Pokud se před zimou chcete ještě pořádně prohřát, vyrazte do Portugalska. A chcete-li svůj prodloužený víkend pojmout vášnivě, ale zároveň trochu intelektuálně, je univerzitní město Coimbra jasnou volbou.

Nejen ve specializovaných kavárnách zde můžete zhlédnout, a především se zaposlouchat do živého zpěvu fada. Vášnivý hudební styl je duší Portugalců a tamější fado si lehce přizpůsobili studenti na univerzitní půdě. Charakteristické je proto zejména speciálními akademickými oděvy hudebníků. Zaposlouchat se do teskných serenád můžete každý večer zcela zdarma na náměstí před Starou katedrálou.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Coimbra v zapadajícím slunci

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Fado zní Coimbrou každý večer.

Nesmíte vynechat ani návštěvu univerzity, zejména její pompézní knihovny. Navštívit můžete i četná muzea, kostely či botanickou zahradu. Své kouzlo má i jen tak bloumat městem a obdivovat barokní architekturu nebo se posadit v kavárně s výhledem na dvě deci místního vynikajícího červeného vína. Stotisícové město samozřejmě není turistů prosté, ale platí to zejména v letních měsících. Od října se prý doslova vylidní a akademickou atmosférou se kochají už snad jen právoplatní studenti.

Něco málo přes půl hodiny autem se navíc nachází starodávné arboretum s palácem Bussaco, které je ideální na jednodenní výlet. A hned vedle leží lázeňské městečko Lusso. Když hýčkání, tak jaksepatří.

Dostupná Riga

Hlavní město Lotyšska pravděpodobně není místem, které by vám samo o sobě vytanulo na mysli ve spojení s romantickým víkendem. A to je právě jeho výhoda. Méně probádaná pobaltská města mají též co nabídnout, a navíc se v nich můžete nechat mnohem více rozmazlovat za nesrovnatelně méně peněz. Jen na to lidé ještě nepřišli.

Foto: Taťána marenčíková, Novinky

Historické centrum Rigy

Riga je vyhlášená obzvláště krásnými vyhlídkami z věží, kanály protékajícími zahradami, v nichž se na lodičce ani při pikniku nebudete mačkat, a zajímavostmi z kultury i temnější historie. Zatímco ženy mohou v cukrárně zkoušet zdánlivě nekonečné množství příchutí eklérek či obdivovat jantarové šperky, muži budou mít čas navštívit muzeum KGB, muzeum historie medicíny či vyzkoušet některý z řemeslných pivovarů. V muzeu čapek lze zase pořídit neotřelé párové fotografie na památku.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

V centru Rigy jsou klidná místa plná zeleně.

Unikátní je i místní trh, situovaný v obrovských hangárech na vzducholodě Zeppelin. Ve kterém jiném evropském hlavním městě dnes svojí drahé polovičce pořídíte kytici frézií za tři eura (asi 80 korun)? Riga nabízí prostě pro každého něco.

Umělecký Den Bosch

Nizozemsko má značné množství známějších taháků, ale 's-Hertogenbosch či snadněji vyslovitelně Den Bosch nabízí snad všechno, co by mohl chtít typický turista, jen v komornějším a romantičtějším balení.

Upravené město, v němž díky typické architektuře vidíte místním doslova do talíře a nikde se neválí ani smítko, nabízí dobré jídlo, výborné pivo a s místem spjaté úžasné zákusky. Je totiž rodištěm známého středověkého malíře Hyeronima Bosche, a Boschovo pivo, sladké Boschovy koule a další lákadla s jeho jménem tak najdete doslova všude.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Den Bosch je protkán půvabnými kanály.

Vyhlášená je i místní galerie, kde právě vystavují díla dalšího velikána malířství Vincenta van Gogha. Na náměstí před Katedrálou svatého Jana, která rozhodně stojí za návštěvu už kvůli nevšední výzdobě střechy, se často konají festivaly a na trhu v centru seženete květiny i pochutiny. V okolních historických domech pak sídlí zejména designové obchody i poslední severská móda.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Město je velmi úpravné.

Na atmosféře městu přidávají i kanály ideální na romantickou projížďku na loďce, kde z vody ční skulptury z Boschových obrazů. Snad každá restaurace a kavárna ve městě má venkovní posezení, které s příchodem chladnějších teplot nekončí jako u nás. Prostě přibydou stříšky proti dešti, ohřívadla a deky a venku se vesele posedává dál. Družnost Nizozemců je vysoce nakažlivá.

Divoký Island

Zdá se vám Island na prodloužený víkend příliš nedostupnou variantou? Opak může být pravdou. Nejvyšším výdajem totiž nejsou letenky, které lze často pořídit levněji než do bližších evropských destinací, ale pobyt jako takový. Čtyřdenní cesta je tak při troše střídmosti téměř srovnatelnou variantou s dalšími severskými zeměmi.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Nejaktivnější islandský gejzír Strokkur se nachází v geotermální oblasti u řeky Hvítá.

Výhodou Islandu pak je, že není třeba utrácet za vstupy na atrakce. Tou nejlepší kratochvílí je totiž půjčit si „přibližovadlo” a objíždět četné vodopády a další přírodní zajímavosti v tzv. Zlatém okruhu, jako jsou gejzír Strokkur, termální řeku či černou pláž Reinisfjara, a snažit se spatřit papuchalky.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Island i přes vysoké ceny rozhodně stojí za návštěvu.

Když budete mít auto, nemusíte navíc bydlet v předraženém Reykjavíku a romantika se dá v odlehlé chatce s nějakým tím horkým nápojem v ruce doslova krájet.

Jak se kam dostat

Nejjednodušeji se dostanete do Rigy, která je zároveň nejlevnější z vybraných destinací. Od hlavního města Lotyšska vás z Prahy dělí necelé dvě hodiny letu. S nejmodernějšími letadly tuto trasu operuje Air Baltic.

Rychle se dostanete i do Den Bosche. Z Prahy létá přímý spoj do Eindhovenu, ve vzduchu strávíte hodinu a dvacet minut. Nejlevnější letenky nabízí Ryanair. Den Bosch je vzdálen asi 20 minut jízdy vlakem.

Z Prahy do Curychu se přímým letem dostanete za hodinu a čtvrt, nejčastěji létají aerolinky Swiss. Do vlaku nasednete přímo na letišti a za hodinu a půl jste ve Spiezu. Jedná se také o časově dobře dostupný cíl.

Do Coimbry se dostanete buď za něco málo přes hodinu z Porta, či za dvě hodin z Lisabonu. Do Porta se z Prahy létá už jen s jedním mezipřistáním. Dobré spojení nabízí nizozemské KLM, se kterými se tam dorazíte zhruba za šest hodin a ještě si stihnete cestou zpět koupit na letišti čerstvě řezané tulipány. Do Lisabonu se z Prahy dostanete přímým letem s TAP Portugal, který trvá zhruba tři a půl hodiny. Do Coimbry můžete z obou míst pokračovat autem, autobusem či vlakem.

Na Island se z Prahy v letní sezoně dostanete s Českými aeroliniemi přímým letem, od října pak s jedním mezipřistáním v Kodani. Na cestě strávíte zhruba pět a půl hodiny. Na Islandu si kvůli flexibilitě určitě půjčte automobil.

Reklama

Výběr článků

Načítám