Hlavní obsah

Boschova monstra ožívají v Nizozemsku

Novinky, Taťána Marenčíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malíř ďábla, jak se Hieronymu Boschovi přezdívalo, se po půl tisíciletí prostřednictvím svých děl vrací na místo činu. O výstavu v nizozemském městě ’s-Hertogenbosch, nesoucí jeho jméno s podtitulem Vize génia, je takový zájem, že již v den otevření bylo online zakoupeno více než 100 000 lístků.

Boschovy příšery oslaví v Nizozemsku 500. výročí úmrtí svého tvůrce. Hieronymus Bosch: detail z Pokušení sv. Antonína.

Článek

K poctě umělecky nejvýznamnějšího středověkého rodáka Nizozemska ulice jeho rodného města zaplní nejen milovníci výtvarného umění, ale i pekelné bytosti z jeho děl.

Slavnostní průvod v maskách inspirovaných Boschovými obrazy předcházel zahájení nejobsáhlejší expozice nizozemského středověkého Mistra vůbec. Na výstavě, kterou 13. února otevřel tamější král Vilém Alexander, je k vidění více než sto děl, mezi kterými nechybí na čtyřicet stěžejních Boschových prací. Návštěvníci mohou spatřit takové skvosty, jakými jsou Mistr a smrt, Pokušení sv. Antonína, Loď bláznů nebo Fůra sena.

Foto: Archív Het Noordbrabants Museum

Hieronymu Bosch: Loď bláznů (kolem 1500 - 1510)

Příprava projektu trvala devět let, přičemž vystavená díla jsou zapůjčena z celého světa. Bosch se řadí mezi představitele rané renesance. Jeho obrazy jsou plné halucinací, nočních můr a hříšníků, ale i světců a andělů. Díla lze chápat jako alegorie úpadku doby a obraz tehdejší neřestné společnosti.

Foto: Archív Het Noordbrabants Museum

Hieronymu Bosch: Poslední soud (1495-1505)

Vstupné 22 eur

Ojedinělá výstava má být otevřena do 8. května. Poté se reprodukce děl přesunou do bývalého kostela, který bude věnován jedné z nejpozoruhodnějších myslí 15. století.

Vstupné pro dospělé činí 22 eur, děti od 4 do 17 let pak zaplatí jen symbolická dvě eura. Organizátoři se pomocí příznivých cen snaží probudit zájem mladší generace o umění.

Foto: Archív Het Noordbrabants Museum

Hieronymu Bosch: Svatý Jeroným v divočině (okolo 1485 - 1495)

Oslavy jubilea Boschova úmrtí ale zdaleka nekončí v muzeu. Fantastické příšery se budou procházet ulicemi města díky 3D projekcím. Masopustně vyhlížející ďáblové vás od dubna okouzlí také při projížďce lodí na stěnách kanálů. Veverko-ryby a další zčásti zvířecí a částečně lidské obludy, které jsou spíše groteskní než děsivé, probudí úžas na ulicích i v obchodech.

Celý rok 2016 je v Nizozemsku zasvěcen Boschovi a koncerty, přehlídky i divadelní a cirkusová představení toho budou důkazem.

Foto: Profimedia.cz

Boschovy surrealistické postavy opustily své rámy.

Pocházel z rodiny malířů

Jheronimus Anthonissoen van Aken, jak zní jeho vlastní jméno, se narodil do malířské rodiny okolo roku 1450 v nizozemském městě ’s-Hertogenbosch (neformálně Den Bosch). V dětství pravděpodobně navštěvoval latinskou školu a poté byl v rodinném ateliéru zasvěcen do tajů malby. Patřil k Bratřím společného života, duchovnímu hnutí, které hrálo výraznou roli v náboženském, ale i kulturním životě tamní komunity.

Jako jednomu z mála tvůrců se mu povedlo proslavit svými díly již během života. Díky množství zakázek se mu dařilo poměrně dobře, ale bohatství nikdy nedosáhl. S tím, jak jeho prestiž rostla, začal svá díla podepisovat jménem svého domovského města. Umělec, známý již jako Hieronymus Bosch, zemřel v roce 1516 a je pohřben v tamní katedrále svatého Jana.

Foto: Archív Het Noordbrabants Museum

Hieronymu Bosch: Alegorie obžerství a chtíče (odhadem 1500 - 1510)

Anketa

Navštívili byste podobnou výstavu v České republice?
Ano, na vstupném nezáleží
78,9 %
Ne, ani zadarmo
6,5 %
Možná, záleželo by na ceně
14,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 261 čtenářů.

Reklama

Související témata:
s-Hertogenbosch

Výběr článků

Načítám