Hlavní obsah

Jelení příkop bude zpřístupněn od příštího roku

Horní část Jeleního příkopu s rekonstruovaným medvědincem chce Pražský hrad veřejnosti zpřístupnit od druhé poloviny příštího roku. V současné době jsou tu ještě odstraňovány následky havárie kanalizace z loňska a hloubí se nová odtoková stoka.

Foto: Zuzana Zábrodská, Novinky

Jelení příkop

Článek

Zakázka za 17,4 milionu korun, kterou platí Pražské vodovody a kanalizace, by měla být hotová na konci června 2020. Dolní část Jeleního příkopu, kde se opravují hradby a věže, by se mohla otevřít v roce 2022. Novinářům to na prohlídce přírodní rokle řekl za tiskový odbor Pražského hradu Vít Novák.

V dolní části Jeleního příkopu nechává Správa Pražského hradu opravovat fasádu a část střechy pozdně gotické hradební zdi a budov, které na ni navazují. Rekonstrukce se týká také věže Mihulka, která by měla být dokončena letos. Práce jsou kvůli svažitému terénu časově náročné. Firma tu musela postavit 36 metrů vysoké lešení. Na omítnutí věže použila 120 tun materiálu.

Projekt na první část oprav stál přes 300 tisíc korun, za práce Správa Pražského hradu zaplatí zhruba 55 milionů korun. Na příští rok je naplánována oprava věže Daliborka, kdy se uskuteční také soutěž na zhotovitele, uvedl Novák.

Současný stav Jeleního příkopu si bude moci veřejnost mimořádně prohlédnout o víkendu 16. a 17. listopadu, vždy od 10 do 15 hodin. Vstup bude brankou na Klárově, nedaleko stanice metra Malostranská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám