Hlavní obsah

Japonské a singapurské pasy jsou stále nejsilnější na světě. Češi sedmí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonci a Singapurci se mohou pyšnit nejsilnějšími pasy na světě. Pokud by totiž neplatila cestovní omezení kvůli covidu, mohli by s nimi bezvízově vyrazit do celkem 192 zemí. Na dalších příčkách jsou německé a jihokorejské pasy, v první desítce jsou také české, s nimiž lze bezvízově vycestovat do 185 států.

Foto: Profimedia.cz

Japonské pasy patří společně se singapurskými k nejsilnějším na světě.

Článek

Žebříček síly pasů pravidelně sestavuje poradenská společnost Henley & Partners na základě dat od Mezinárodní asociace leteckých dopravců IATA. Zohledněny ale nejsou aktuální restrikce kvůli pandemii, které cestování značně omezují.

První příčku sdílejí zmíněné japonské a singapurské pasy. Druhou německé a jihokorejské. Následují Finsko, Itálie, Lucembursko a Španělsko. Čtvrtou pozici pak sdílejí Rakousko, Dánsko, Francie, Nizozemsko a Švédsko, pátá náleží Irsku a Portugalsku.

Jedno z nejhezčích evropských měst vás finančně zruinuje

Podcasty a pořady

Šestou příčku sdílí celkem šest zemí. Jsou to Belgie, Nový Zéland, Norsko, Švýcarsko, Spojené království a USA. Sedmá pozice náleží kromě Česka také Austrálii, Kanadě, Řecku či Maltě.

Nejslabší je afghánský

Na druhé straně barikády stojí zejména některé asijské národy. Vůbec nejslabší pas je afghánský, se kterým lze bezvízově vycestovat do pouhých 26 destinací. O něco lépe si vedou irácké, syrské, pákistánské či jemenské pasy.

Svoboda cestování se za posledních několik dekád značně rozšířila, s kartami zamíchala až pandemie, uvádí server CNN. Podle Henley Passport Indexu, který byl poprvé publikován v roce 2006, mohl jednotlivec navštívit průměrně 57 zemí, aniž by si musel dopředu zařizovat vízum. Dnes je to číslo skoro dvojnásobné, v průměru 107 destinací. Tuto výsadu si nicméně užívají zejména obyvatelé Evropy, Severní Ameriky a bohatších asijských národů.

Nejsilnější pasy světa
1. Japonsko, Singapur192 destinací
2. Německo, Jižní Korea190 destinací
3. Finsko, Itálie, Lucembursko, Španělsko189 destinací
4. Rakousko, Dánsko, Francie, Nizozemsko, Švédsko188 destinací
5. Irsko, Portugalsko187 destinací
6. Belgie, Nový Zéland, Norsko, Švýcarsko, Spojené království, USA186 destinací
7. Austrálie, Kanada, Česká republika, Řecko, Malta185 destinací
8. Polsko, Maďarsko183 destinací
9. Litva, Slovensko182 destinací
10. Estonsko, Lotyšsko, Slovinsko181 destinací
Zdroj: Henley Passport Index

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám