Hlavní obsah

Jaké jsou lyžařské novinky v zahraničí? Nové lanovky nebo propojené areály

Novinky, Lukáš Vavrda (Snow.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímá vás, jaké novinky si v letošní sezoně nachystala vaše oblíbená lyžařská destinace? Ať už jezdíte do Rakouska, Itálie nebo třeba dražšího Švýcarska, můžete se těšit třeba na modernější lanovky, jinde zase na propojené areály v rámci jednoho skipasu. A aktivní zimní dovolená může začít.

Foto: Profimedia.cz

Rakouská Zillertal

Článek
Rakousko

Nejaktivnější alpskou zemí v obnově nebo stavbě nových lanovek je Rakousko. A lyžařské areály se stále „zvětšují“ vzájemným propojováním. V oblasti kolem Zell am See díky tomu budou mít lyžaři prostřeno více než 400 kilometrů sjezdovek — sice ne zcela „bez sundání lyží“, ale téměř...

Největší a nejdražší novinkou jsou dvě nové lanovky v oblasti Kaprunu, Zell am See a Saalbachu, které propojí sjezdovky dosud sousedních lyžařských areálů tak, že bude možné „přelyžovat“ z jednoho do druhého. Nad Kaprunem se takto sloučí ledovcový Kitzsteinhorn s Maiskogelem, v Saalbachu zase jedna z krajních sjezdovek skončí přímo u nové lanovky na Schmittenhöhe.

Blízký rakouský ledovec nabídne lyžařům lepší spojení

Cestování

Nově vytvořený superskipas na celou oblast pak nahradí dosavadní vícedenní permanentky pro jednotlivé areály. Na tři dny přijde dospělého na 161 eur (4000 korun), na 6 dní pak 278 eur (7000 korun).

Nové, kapacitnější a pohodlnější přístupové lanovky z údolí přivítají lyžaře v kitzbühelské aréně nebo na čtyřvrcholové houpačce ve Schladmingu. Modernější a rychlejší propojení jednotlivých částí svého areálu dokončují v oblasti Hochkönig nebo v Zillertal Areně. Na Kaunertalském ledovci se pak návštěvníci svezou novou kabinovou lanovkou namísto legendárních dlouhých kotvových vleků.

Tip: Zillertal Arena

V Zillertal Areně najdete vše, co byste ve velkém a moderním rakouském středisku mohli očekávat — dlouhé, široké, sportovní i rekreační sjezdovky, rychlé lanovky, atrakce jako měřený slalom či skicrossovou trať a samozřejmě taneční apres-ski za doprovodu typických šlágrů.

Už v osm hodin ráno vyráží z městečka Zell am Ziller kabinková lanovka na svahy Zillertal Areny, která míří na nejvyšší vrchol střediska Übergangsjoch (2 500 metrů), na který se od kabinky Karspitzbahn svezete ještě třemi sedačkovými lanovkami. Právě z tohoto vrcholu vedou nejzábavnější červené sjezdovky.

Tip: Sölden

Jedno z největších rakouských středisek, díky vysoké nadmořské poloze a přítomnosti dvou ledovců s velmi dlouhou sezónou. Místo, kde se natáčel film s Jamesem Bondem, poskytuje špičkový servis jak lyžování, tak gastronomie a souvisejících služeb.

Největší muzeum Jamese Bonda vyroste na vrcholu rakouské třítisícovky

Cestování

Na ledovci Rettenbach se odehrává každý podzim první část mistrovství světa, sportovně zaměření jezdci si užijí prudkou černou sjezdovku. Blíž v údolí je část Giggijoch, sjezd z něj bývá často doplněn návštěvou kvalitní romantické restaurace hned u sjezdovky.

Tip: Stubai

Centrem dění na ledovci Stubai je mezistanice Gamsgarten a kromě kotvového vleku na Fernau a sedačkové lanovky Daunjoch se sem můžete dovézt nejdražší rakouskou lanovkou 3S Eisgrat, která vás z centrálního parkoviště vyveze rovnou na Eisgrat a patří k nemodernějším lanovkám Alp.

Kromě mnoha sjezdovek různých sklonů je k dispozici také veliký snowpark s promyšleně postavenými skoky a překážkami, a to jak pro zkušené, tak pro akční děti a začátečníky. Z restaurace na Gamsgartenu je pak skvělý výhled do údolí, nejlepší výhledy jsou z nejvyššího bodu, Jochdohle.

Švýcarsko

V konzervativním Švýcarsku není zvykem modernizovat lyžařské areály proto, aby byly větší a kapacitnější, ale když už nové lanovky vznikají, nezřídka jde o pozoruhodné stavby. Velkou pozornost přitom švýcarská střediska věnují také zimním hostům, kteří vyhledávají i jiné aktivity než lyžování.

Jedním z mála developerských projektů Švýcarska posledních let je propojení lyžařských areálů v Andermattu a Sedrunu, které bylo vloni završeno stavbou nové kabinkové lanovky v sedle Oberalppass. Nově vytvořená houpačka se 100 kilometry sjezdovek se letos díky další nové lanovce sblíží s dalším sousedním areálem, rozkládajícím se nad městečkem Disentis.

Zermatt je nejlepším zimním střediskem světa. Odpovídá tomu i vysoká cena

Cestování

Nové přístupové lanovky zajistí pohodlnější přístup z údolí do Aletsch Areny, z Grindelwaldu na Männlichen v oblasti Jungfrau a také v Savogninu. Několik nových lanovek potěší milovníky designu – sedačky podle návrhu automobilové značky Porsche budou lyžaře vozit v Arose, kabinky Porsche pak ve Flumserbergu nebo Gstaadu.

Tip: Davos Klosters

Proslulý švýcarský lyžařský resort zahrnuje šest lyžařských areálů s celkovým počtem 300 kilometrů sjezdovek. Areály se rozprostírají na několika vrcholech, z nichž každý má jiný charakter i atmosféru. Největším areálem je Parsenn, který je propojen s vedlejším městečkem Klosters. Přístup do areálu zprostředkovává červený vláček přímo z centra města. Autobusy i vlaky v okolí jsou zahrnuté v ceně skipasu, a tak není problém přesouvat se z jednoho areálu do druhého.

Lákavá je možnost poznávacího lyžování, při šestidenní dovolené nemusíte lyžovat dvakrát na stejném místě, projet si třeba dvanáctikilometrový sjezd z vrcholu Weissfluhgipfel do Küblis, který patří k nejdelším v Evropě. Pobyt si můžete zpestřit třeba nocí v ledovém hotelu.

Itálie

Největší rozvojové plány chystá a realizuje oblast Tre Cime/3 Zinnen, kde se po úspěšném propojení menších areálů kolem Helmu pracuje na vytvoření lyžařské houpačky s nedalekým rakouským areálem Sillian.

Na samotném Helmu se letos rozjede jedna z nejluxusnějších lanovek celých Dolomit. Po dlouhých letech se začíná významněji investovat také v Cortině d´Ampezzo, kterou čeká mistrovství světa a olympiáda. Modernizace se samozřejmě zaměřuje hlavně na závodní svahy, ale užitek z ní budou mít i běžní návštěvníci.

Už letos se z města vyvezou směrem k Tofaně moderní oběžnou kabinkou namísto omšelé kyvadlové kabiny, brzy se pak lanovkou dostanou i do odlehlého areálu kolem průsmyku Falzarego.

Tip: Santa Caterina

Necelých 20 minut za známým střediskem Bormio natrefíte po pravé straně hlavní silnice na stanici kabinkové lanovky, která vás vyveze na hřeben, kde můžete vystoupit k nádherným sportovním sjezdovkám, anebo sklesat ještě do zadního údolí zvaného Sunny Valley. Že jde o příznačný název, poznáte, jakmile se ocitnete v prosluněném kotli s dominantním dřevěným srubem.

V Sunny Valley najdete dvě sjezdovky, které jsou sice červeně značené, celkově jsou ale spíš mírné a jen zlehka členité, takže je zvládnou i méně pokročilí lyžaři, kteří si chtějí vychutnat pohodovou jízdu s horskou kulisou a slunečními paprsky.

Tip: Val di Fiemme

Mezi hlavní důvody obliby Val di Fiemme u českých lyžařů patří především rozmanité sjezdovky — sklouznete se jak na širokých dálnicích, tak na členitých červených nebo pekelně rychlých, avšak přehledných černých. Třešinkou na dortu jsou nejrůznější lyžařské atrakce a samozřejmě výtečná italská kuchyně.

Fiemme nabídne přes 100 kilometrů sjezdovek ve čtyřech různých areálech, z nichž největší je Latemar, rozkládající se mezi středisky Pampeago a Obereggen. Najdete zde převážně přehledné červené sjezdovky, jejichž panoramatické pozadí tvoří dolomitský masiv Latemar. Velmi sportovní charakter mají tratě, které se spouští od rifugia Angella, rychlé carvingové jízdy zprostředkují i červené široké tratě v části Obereggen.

Francie

Před letošní sezonou bude řada starších lanovek nahrazena novými, nejčastěji expresními šestisedačkami. Vzniknou i zcela nová propojení v rámci stávajících areálů, která lyžařům zjednoduší přejezdy mezi jednotlivými částmi jako v případě Les 2 Alpes, kde nová lanovka spojí lokalitu Fee s ledovcem, nebo v Portes du Soleil, kde nové lanovky zajistí větruodolnější alternativní trasu z Avoriaz do švýcarského Les Crosets.

Pohodlnější a rychlejší přejezd nabídne také nová lanovka mezi Valloire a Valmeinier, tam se zároveň zpřístupní i zcela nové terény.

Slovensko

Tip: Orava Snow

Proč nevyrazit lyžovat do sice nejmenších na světě, ale přesto velehor? Slovenský lyžařský areál Orava Snow se nachází na Oravě v Kysuckých Beskydech a jde o nejchladnější místo na Slovensku. Areál se vyznačuje vesměs mírnými svahy, útulným prostředím a poklidnou atmosférou. Rozprostírá se na dvou kopcích Kohútik a Lehotská a na oba vás vyveze sedačková lanovka, přičemž ta na Kohútik je stará teprve tři roky.

Oba kopce jsou plynule propojené dětskou pomou a sjezdovkou, takže není potřeba přejíždět autem. Nejmírnější svahy se tu vinou z vrcholu Lehotská a díky minimální členitosti a dostatečné přehlednosti jsou vhodné i pro první dětské oblouky. Výhodou tratí Lehotská I a Lehotská II je i dostatečný odstup od lesů, takže pokud dítě náhodou vyjede ze sjezdovky, neskončí v lese, ale při nejhorším v hlubokém sněhu.

Slovenská Jasná láká i na lanovkový piknik

Cestování

O poznání sportovnější sjezdovky hostí vedlejší kopec Kohútik, jehož tratě jsou převážně červeného značení. Na červených sjezdovkách Kohútik I a II se příjemně svezou i zkušenější lyžaři a černý úsek Kohútiku 3 potěší i vyznavače rychlé jízdy. Na Kohútiku startuje i jedna výletní sjezdovka Bučina I, která vás po přívětivém modrém svahu provede lesem i pláněmi s výhledem.

Výhodou areálu je jeho nepřeplněnost, nulové fronty na lanovky a celková poklidná atmosféra, která přeje nejen malým dětem při jejich začátcích na lyžích, ale i zkušenějším lyžařům, kteří se nikde nechtějí mačkat.

Tip: Bachledova dolina

V minulosti nepříliš známý slovenský skiareál Bachledka se během posledních let dokázal probojovat mezi nejmodernější a nejnavštěvovanější střediska Slovenska. Za poslední dva roky tu stihli vybudovat moderní zázemí s půjčovnou i prodejnou, desetimístnou kabinkovou lanovku a populární Stezku v korunách stromů.

Areál Bachledka se rozprostírá na hřebeni Spišskej Magury na východě Tater a jde o sportovně rodinné středisko, jehož sjezdovky se z vrcholu spouští téměř do všech světových stran. Na kopec se můžete nechat vyvézt kabinkou, sedačkou nebo kotvou, dolů se pak můžete projet po červené, modré nebo i černé sjezdovce.

České hory investují do sněhu i ekologie

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám