Hlavní obsah

Na nebe se vracejí letadla. Po více než roce padl rekord uskutečněných letů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvyšující se množství letů indikuje, že se osobní letecká doprava pomalu vrací do normálu. Minulý pátek se uskutečnil nejvyšší počet letů od minulého března, podle aplikace FlightRadar24 jich bylo 92 095. Stále je to o zhruba 40 tisíc méně než ve stejný den roku 2019, uvádí server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Počet uskutečněných letů se zvyšuje.

Článek

Počet letů podle FlightRadaru konstantně narůstá od poloviny února, kdy některé země ukončily lockdown. Minulý rekordní pátek zaznamenal o zhruba 40 tisíc uskutečněných letů více než stejný den roku 2020. Předloni, v roce před pandemií, však 18. června proběhlo na 124 516 letů.

Data Mezinárodní asociace leteckých dopravců IATA ukazují, že loňský rok byl nejhorším v dějinách letectví. Osobní doprava se propadla o 65,9 procenta, což byl nejstrmější pád v historii.

Nárůst registruje také Letiště Václava Havla Praha, kde bylo letos v květnu odbaveno přes 132 tisíc cestujících. Oproti loňskému roku je to 1500procentní nárůst, uvedlo letiště v tiskové zprávě. V porovnání s letošním dubnem pak bylo v květnu odbaveno o 30 procent více pasažérů.

Za nárůstem počtu cestujících stojí zejména obnovené linky do desítek destinací. Ty navíc neustále přibývají. Nově to je například linka Aegean Airlines do Heraklionu na Krétě, z Česka začíná opět operovat i společnost easyJet. Využít lze například linku do Amsterdamu, v červenci pak přibydou spojení do Ženevy, nově také do Barcelony.

Návrat vzducholodí? Společnost je chce nasadit do několika let

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám