Hlavní obsah

Brno se snaží být turisticky vstřícné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po několikaměsíční odmlce se nejen cestovní ruch, ale i Brno a jižní Morava připravují na letní sezonu. Kromě zajímavého programu pro všechny věkové kategorie se ve městě chystá nová destinační kampaň, podnikatelům v oblasti cestovního ruchu či pohostinství magistrát odpustil stejně jako loni některé z poplatků.

Foto: Profimedia.cz

Brněnský hrad Špilberk

Článek

„Poslední měsíce byly pro všechny z nás složité, pro ty, kteří poskytují ubytovací služby nebo provozují restaurace či kavárny, pak o to více. Rozhodli jsme se jim proto vyjít vstříc a odpustit jim některé z poplatků. Pokoušíme se tak znovu oživit to, co do města lidi táhne a kvůli čemu se velmi často do Brna vracejí, tedy gastronomii a zajímavé turistické cíle. Věřím, že tyto ekonomicky výhodné kroky ulehčí zmíněným subjektům návrat po pandemii, a návštěvníci města tak budou moci opět ocenit atmosféru, pro kterou je Brno oblíbeným turistickým cílem,“ sdělila primátorka města Markéta Vaňková (ODS).

Jednou z ekonomických úlev je prominutí místního poplatku za umístění restaurační zahrádky. Správci těchto poplatků jsou městské části, kterým bude město ušlý zisk kompenzovat.

Část tajuplného brněnského krytu Denis se otevře veřejnosti

Tipy na výlety

Nejvíce restauračních zahrádek je na území městské části Brno-střed, která také vybere nejvíc peněz na poplatcích — za loňský rok to bylo přes 4 800 000 korun. Celkem se počítá s kompenzacemi všem městským částem ve výši šest milionů korun, jak schválili zastupitelé.

Bez poplatku do konce roku

Další kompenzace městským částem se týkají místního poplatku z pobytu. Ten je z rozhodnutí zastupitelstva prominut od 24. května do konce letošního roku. Místní poplatek z pobytu platí fyzická osoba, která není v obci přihlášená a je na území obce přechodně ubytována po dobu nejvýše 60 dnů.

Poplatky vybírá ubytovatel a odvádí jej správci poplatku, tedy městským částem. Ty si také stanovují jeho výšku, na území Brna se pohybuje od 2 do 50 korun na osobu za den. Celková částka ke kompenzaci za tuto daň „za slunce a vzduch“ je vyčíslena na téměř osm milionů korun.

Gastronomie, která má být rovněž jedním z turistických lákadel ve městě, se dotkne také protialkoholní vyhláška, která byla schválena již v loňském roce a která rozšířila výčet veřejných prostranství a míst, kde je možné konzumovat alkohol.

Nově je tak možné popíjet také na Zelném trhu, Jakubském, Dominikánském a tzv. Římském náměstí a také v některých parcích a lesoparcích v centru, například v Lužánkách, Tyršově sadu nebo na Obilním trhu, tedy turisticky exponovaných místech. Konzumace alkoholu na těchto prostranstvích je limitována časem – na náměstích do půlnoci, v parcích do 22 hodin.

Znojemská věž je klenotem země. Radní ji chtějí zapsat na seznam památek

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám