Hlavní obsah

Znojemská věž je klenotem země. Radní ji chtějí zapsat na seznam památek

Právo, Milan Vojtek

Mezi největší klenoty České republiky chce dostat vedení znojemské radnice městskou dominantu. Radniční věž by Znojemští rádi viděli na seznamu národních kulturních památek a podají i příslušný návrh.

Foto: Profimedia.cz

Znojemská radniční věž by se mohla dostat na seznam kulturních památek.

Článek

„Vedení města Znojma si uvědomuje, že v našem regionu se nachází spousta pozoruhodných památek. Podobně jako národní kulturní památka rotunda svaté Kateřiny a Loucký klášter přesahuje i radniční věž svými kvalitami region, a proto by na seznamu národního kulturního bohatství neměla chybět,” uvedl starosta města Jakub Malačka (ČSSD).

„Ve spolupráci s Národním památkovým ústavem proto budeme usilovat o zápis na tento seznam. Po přípravě všech podkladů bude návrh předložen vládě České republiky ke schválení,“ dodal.

Podle mluvčí znojemské radnice Karolíny Janečkové v roce 2016 zahájilo Znojmo přípravné práce k obnově radniční věže. Zpracovaný stavebněhistorický průzkum ukázal, že dřevěné konstrukce krovu pocházejí ve značné míře z doby stavby věže v letech 1447-1457, jednoznačně tak dokumentují stáří věže a potvrzují architektonickou, památkovou a uměleckohistorickou hodnotu objektu.

„Svým stářím, mírou zachování a unikátností složité tesařské konstrukce mají nenahraditelnou historickou cenu,“ uvedla mluvčí.

Selské retro schované mezi paneláky

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám