Hlavní obsah

Unikátní rostliny zbaví záhon všednosti

Právo, Adéla Mclintock

Klíč k poutavému záhonu není v tom, že z něj vyhodíme všecky trvalky, které se nám už okoukaly, nýbrž v tom, že mu občas nadělíme dárek v podobě rostlin, jež si teprve hledají cestu do našich zahradnictví. Seznamte se!

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Třapatka západní (Rudbeckia occidentalis) si na barvy nepotrpí. Její kouzlo je v geniálně jednoduché struktuře.

Článek

Co byste řekli na „nekvetoucí“ třapatku, imitátora štědřence nebo třeba na hadinec s žirafím krkem?

Zajímavých druhů je v zelené říši mnohem víc.

Třapatka západní (Rudbeckia occidentalis)

Že by ještě nevykvetla? Nebo snad už odkvetla? Vždyť v létě „normální“ třapatky září barvami ostošest, pomyslí si každý, kdo se prvně setká s třapatkou západní.

Když pak zjistí, že si tahle svérázná trvalka na příkrasy nepotrpí a že jí na štíhlých lodyhách ve výšce až 150 cm trůní celou sezonu jen kávově hnědé válečky, pocítí zklamání. Ne ale nadlouho. Zalíbení v geniální jednoduchosti je totiž silnější.

Zahrada protkaná exotikou zaujme na první pohled

Zahrada

Ani opylovačům nevadí chybějící prstenec pestrých jazykovitých květů, cestu ke sladkostem uloženým v nenápadných trubkovitých kvítcích najdou snadno i bez něj.

A co víc, kuriózní fazonu si rostlina tolerující jak úpal, tak dlouhodobější sucho udržuje až do konce zimy.

Pavinec vytrvalý (Jasione laevis)

Když se na skalce mezi kameny zavrtí ještěrka, je to radost. Když tam v letním vánku zatřepe hlavičkami pavinec, je to úplná extáze!

Nejde sice o žádné vzácné zvířátko (pavinec vyrůstá ze semínka, jak se na rostlinu sluší a patří), ale modř jeho květů, splývající s jasnou oblohou, zkrátka budí úžas a nadšení.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Pavinec vytrvalý (Jasione laevis) upoutává barvou letní oblohy, která je ve světě kvetoucích trvalek velmi vzácná.

Bezpočet střapatých, téměř kulovitých květních chomáčů se na nízkých drátovitých stoncích otevírá od června a s oblibou na nich rejdí všecko, co má sosák.

Při poctivém odstřihávání uvadlých strboulů si trvalka zachovává svěží vzhled a kvete až do září. Nejen v alpínu, ale i v korytě či slunné záhonové borduře s písčitou půdou.

Stromkový hadinec (Echium pininana)

Jméno hadinec nám není cizí. Ten obecný (E. vulgare) na nás celé léto pokukuje z příkopů a strání. Měří až 120 cm. Když číslo vynásobíme trojkou, přiblížíme se výšce stromkového hadince z Kanárských ostrovů.

Nenajde se nikdo, kdo by při setkání s tímhle zeleným Goliášem, ať už na dovolené, nebo v botanické zahradě, nepoulil oči na vrch hlavy.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Stromkový hadinec (Echium pininana) je ztělesněním jedinečnosti. Svá květenství vynáší málem až do oblačné výše.

Podaří-li se nám sehnat semena, můžeme si ho sami vypěstovat ve skleníku. Nejdřív vytvoří listovou růžici. Tu druhý rok po výsevu, jakmile odezní mrazy, přesadíme do záhonu, kde se z ní vyklube květenství delší než žirafí krk.

Když nevykvete, vykopeme ji opatrně koncem léta, vrátíme do skleníku a znovu vysadíme ven ve třetím roce. To už odmlouvat nebude. Škoda že po odkvětu ztrácí energii a odumírá.

Rdesno (Persicaria polymorpha)

Srdčité listy, výhony spletené v houšť a zprvu bělavá, později starorůžová květenství, která se čtyři měsíce povalují na trsech ve dvoumetrové výšce jako chuchvalce mlhy na rybníku. To je stručný popis mimořádně poutavého rdesna gigantických proporcí.

Rozrůstá se do šířky dvou tří kroků a v záhonu, ba dokonce mezi keři hravě zastává pozici lídra.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Rdesno (Persicaria polymorpha) obřích rozměrů dokonale plní roli lídra na záhonu. Kvete od června do podzimu.

Rychle rostoucí trvalka je ideální do tzv. sezonních živých plotů, které nás v létě schovají při koupání v bazénu nebo při opalování na terase. Na oplátku žádá úrodnou kyprou půdu na slunci či v polostínu, kde vydrží celé roky.

Vlčinec (Thermopsis montana)

Byť toho bezmála metr vysoká, trsnatá perena odkoukala dost od vlčího bobu (Lupinus), neztrácí vlastní osobitost.

Vlčinec je šmrncnutý víc do moderna a je loajálnější. Nezmizí po dvou třech letech beze stopy, ledaže by ho dlouhodobě sužovalo sucho, mokro nebo stesk po sluníčku.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Vlčinec (Thermopsis montana) skvěle imituje květní hrozny vlčího bobu a štědřence, neztrácí však přitom vlastní individualitu.

Jako talentovaný imitátor se ani nesnaží, aby se barvou odlišil od svého dalšího příbuzného, štědřence (Laburnum). Zlatem obtěžkaná hroznovitá květenství dokonce vystavují společně od konce dubna do června. To pak mají včely i čmeláci posvícení a my hned lepší náladu.

Když květní lodyhy po zavadnutí odstraníme, ukážou se obvykle ještě jednou koncem léta nové.

Trachystemon (Trachystemon orientalis)

Oddenkatá trvalka se probouzí s tajícím sněhem, už v březnu nás potěší modří okvětních plátků, zkadeřených jako beránčí kožíšek.

Nevelkému květu dominují fialovobílé tyčinky, čnící rovně z obnaženého středu. Bystrému oku neunikne podoba s brutnákem (Borago).

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Trachystemon (Trachystemon orientalis) se při dostatku půdní vláhy plošně rozrůstá pomocí podzemních oddenků.

Že je s ním jedna rodina, prozrazují i listy v odstínu hlávkového salátu, s povrchem na omak tak drsným, že by snad zbrousil i parkety. Až 60 cm vysoký trachystemon je šťastný na chladném břehu jezírka.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

I pod světlými dřevinami, když mu nevypijí všechnu vodu, se vesele rozrůstá do ostrůvků velikosti koupelnové rohožky.

Reklama

Související témata:

Související články

Ostálky prodlouží radost z léta

Málokteré kytky se můžou chlubit takovou vůlí ke kvetení jako ostálky. Vedro nevedro, po únavě ani stopy. Pestrobarevná paráda neskončí, dokud se do záhonů...

Líčidlo jedlé je krásné, ale i záludné

Možná že se ve vaší zahrádce líčidlo jedlé objevilo zčistajasna a teď tápete, jestli stojí za to tuhle nevšední trvalku pěstovat. Krásná sice je, má ale i své...

Poznejte krásné a nenáročné eonium

Eonium (Aeonium) dokáže v člověku probudit neskonalou hamižnost. Kdo se s ním totiž setká a pozná ho blíž, ten u jednoho nikdy nezůstane. Baží stále po...

Výběr článků

Načítám