Hlavní obsah

Mech, šišky, kůra. I tak vypadá pohodlný hotel

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věž

Letošní léto i předchozí období karantény využila spousta lidí k výrobě tzv. hmyzích hotelů. Tedy příbytků pro hmyz, který jim pak tuto laskavost oplácí opylováním rostlin a vůbec údržbou biologické rovnováhy na zahradě. Jeden nový vyrostl v létě také na Vysočině. Jeho snímky nám poslala naše čtenářka Monika.

Foto: Archiv čtenářky

Rodina naší čtenářky Moniky vytvořila na chalupě hotel pro hmyz.

Článek

Léto trávila Monika s rodinou na chalupě u rodičů na Vysočině, u obce Věž. A právě tam hotel postavili. Příbytek pro včelky a další hmyzí nájemníky vyráběla celá rodina.

„Celý ho ze starých prkének stloukl dohromady hlavně můj bratr. Jeho přítelkyně namalovala nápis HOTEL. Já jsem nasbírala výplň do jednotlivých pokojů. Naši rodiče též pomáhali, například se šmirglováním a řezáním dřevěných prken,” napsala nám Monika.

Přiložené snímky mohou přitom být velice názornou pomůckou a inspirací pro všechny, kdo by se do stavby hmyzího hotelu chtěli také pustit.

Foto: Archiv čtenářky

Hotel má několik oddílů pro různé druhy hmyzu.

Interiér je rozdělen do několika oddílů či „pokojů”, jak to trefně nazvala Monika, přičemž každý má jinou výplň tak, aby si každý z hmyzích druhů našel to nejpohodlnější ubytování.

Velmi vhodná je pro tyto účely například směs suchého mechu třeba s přidaným vřesem, určitě neopomeňte šišky a menší kousky dřeva (samozřejmě s kůrou) a v žádném případě nezapomeňte na kusy dřeva s navrtanými dírkami.

Během karantény si majitelé udělali zahradu veselejší i vstřícnější hmyzím návštěvníkům

Zahrada

Výplň je potřeba ve stavbě fixovat, dobře k tomu slouží jak pletivo, tak i obyčejný provázek. Ten je ale potřeba čas od času zkontrolovat, zda se příliš neuvolnil, nebo nepoškodil.

Čtenářčina rodina pak myslela ještě na dvě důležité věci: hotel vybavila stříškou s přesahem, která pomáhá malé nájemníky ještě lépe chránit. Zároveň je hotel umístěný na sloupcích, díky čemuž nebude nejnižší patro od země vlhnout.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak udržet jezírko v kondici

Kalná voda a přebujelá houšť nesluší ani jezírku v zahradě, ani jeho zmenšenině na balkoně. Co máme udělat pro to, aby zůstalo křišťálově čisté a přinášelo...

Holuba hřivnáče ze zahrady nevyhánějte

Tajemným, několikrát opakovaným hu-hú-hru hu-hrú se do daleka ozývá holub hřivnáč, který stejně jako kdysi kos opouští lesní tišiny, aby byl blíže lidem....

Výběr článků

Načítám