Hlavní obsah

Jak udržet jezírko v kondici

Právo, Adéla Mclintock

Kalná voda a přebujelá houšť nesluší ani jezírku v zahradě, ani jeho zmenšenině na balkoně. Co máme udělat pro to, aby zůstalo křišťálově čisté a přinášelo radost nám i živočichům?

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Údržba jezírka spočívá v odstraňování organických nečistot a v omezování rozpínavé vegetace. Ta by neměla zakrývat víc než polovinu vodní plochy.

Článek

Vodní dílka, na jejichž podobě se majitel domluvil s přírodou, patří k nejpůvabnějším. O přirozenou krásu je ale může připravit biologická nerovnováha.

Krom nevhodného stanoviště ji má na svědomí přemíra živin. Jak to napravit bez použití jedovaté chemie?

Omezíme přísun živin

S přebytkem živin souvisí nadměrné bujení řas a kazivost vody. Ta ztrácí průhlednost a může zapáchat, což jsou důvody, proč se zahrádkáři vodních ploch zbavují.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Rozvoji řas napomáhá přemíra živin. Stejně jak pro květnatou louku, tak i pro jezírko platí: čím méně živin mají, tím lépe prospívají.

Přitom stačí dodržet pár základních pravidel:

  • Z hladiny co nejčastěji sbíráme spadané listí, okvětní plátky i jiné organické nečistoty, které při tlení obohacují vodu živnými látkami. Ponořený materiál včetně vláknitých řas lovíme šetrně, abychom neublížili larvám vážek, šidélek nebo jiné drobotině žijící na dně jezírka.
  • Máme-li v nádrži nasazené ryby, krmíme je po menších dávkách, aby zbytky nezahnívaly a nesnižovaly kvalitu vody.
  • K založení bahnitého dna nebo k výsadbě rostlin do pěstebních košů používáme speciální substrát pro vodní rostliny. Zcela nevhodný je běžný květinový substrát či zemina ze zahrady! Ty vodu přehnojují.

Rostliny v nádobách umocní půvab zahrady

Zahrada

Pozvěte na pomoc zeleň i živočichy

Bahenní a vodní vegetace z vody odebírá živiny, pomáhá ji filtrovat a skýtá prostor pro život užitečných tvorů. Listy a stébla jsou nesmírně důležité pro larvy vážek, které je využívají k výstupu z vody a posléze k líhnutí.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Vítané žabky odpočívají v pobřežní vegetaci, zatímco pulci čistí jezírko od řas. Prkno slouží nejen obojživelníkům jako úniková cesta ven z vody.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Plovatky bahenní se živí rozmanitým rostlinným i živočišným odpadem. Při přemnožení je snadno nachytáme na hlávku salátu.

Jaro a časné léto je pro výsadbu ideální. S dělením přebujelých rostlin vyčkáme až na začátek podzimu, abychom žabkám, čolkům či znakoplavkám nezničili jarní snůšku vajíček.

Volíme rostliny, které vedle krásného vzhledu nabízejí něco navíc. Třeba kosatec žlutý (Iris pseudacorus) pomocí kořenových výměšků ničí bakterie. Vodu účinně čistí také žebratka bahenní (Hottonia palustris). Ponořená prustka obecná (Hippuris vulgaris) či růžkatec (Ceratophyllum submersum) ji zase okysličují.

Tařice skalní se třpytí jako zlato mezi kameny

Zahrada

Na malé vodní ploše se vyhneme druhům, u nichž hrozí nebezpečí, že vytlačí své sousedy a jezírko zaplevelí. Dobyvačnou povahu mají orobince (Typha), rdesno obojživelné (Persicaria amphibia) či máta vodní (Mentha aquatica). Úplný zákaz do jezírka by měl mít okřehek (Lemna minor)!

Tip!
Aby zrcadlo vodní hladiny náležitě vyniklo a rostliny neuvrhly podvodní život do tmy, neměly by zakrývat víc než polovinu z celé plochy.
Foto: Adéla Mclintock, Právo

Přírodní jezírko s hladinou lesklou jako vyleštěné zrcadlo láká pohledy i živočichy. Nejdůležitější je udržet v něm biologickou rovnováhu.

Pokud se v jezírku vylíhnou pulci, můžeme si gratulovat, protože čistí fólii od řas. Výkonnou bio čističkou je i plovatka bahenní, měkkýš, který ze stěn a z hladiny sbírá tlející vegetaci, zbytky rybí potravy, mrtvý hmyz. Snadno se však přemnožuje a pak jsou jí po chuti i okrasné rostliny.

Tip!
Kdo může, pořídí si škeble. Jediná škeble dokáže za den přefiltrovat čtyřicet litrů vody.

Vodu dopouštíme až k okraji

Množství vody pravidelně kontrolujeme a doplňujeme, zvlášť v létě se rychle odpařuje.

Zmenšený objem se snáze přehřívá, což podporuje bujení řas a vede k poklesu potřebného kyslíku pro rostliny a živočichy. Není ani pěkný pohled na lekníny, jejichž listy i s řapíky z vody trčí, místo aby ladně pluly po hladině.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Dopouštění vody až po okraj je důležité pro každé jezírko, ať zahradní, nebo to v nádobě. Nízký vodní sloupec totiž ohrožuje zdraví rostlin i živočichů.

Snížený vodní sloupec ohrožuje život obyvatel a návštěvníků vodního světa. Pokud totiž voda nedosáhne až k mělkým okrajům nebo k únikovým cestám v podobě prkna, větve či kamene, hrozí, že se suchozemští tvorové, kteří spadli do jezírka, ale i žabky a larvy vážek nedostanou ven a utopí se. Pokud je to možné, dopouštíme jezírko studniční vodou nebo dešťovkou.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Zahrada plná líbezných melodií

Svažitá brněnská zahrada vás sice neohromí svou velikostí, zato má množství útulných koutků a bujných zátiší, ve kterých to bez ustání bzučí, funí, švitoří...

Pryšce - trvalky mnoha tváří

Jsou jedovaté a mají omezenou paletu barev. Tím výčet záporů končí. Ve všem ostatním pryšce neboli euforbie (Euphorbia) oslňují, překvapují a vůbec dělají...

Výběr článků

Načítám