Hlavní obsah

Mahónie je pro zahradu terno

Právo, Adéla Mclintock

Je na čase vyseknout této přehlížené a nedoceněné dřevině poklonu. Sluší jí to celý rok, s ničím nedělá cavyky a nádavkem plní bříška ptáčkům i hmyzu. Kdo by nechtěl získat mahónii do svých služeb?

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Jarní kytice. Mahónie snáší řez bez problémů, proto se nebude zlobit, když pár rozkvetlých větviček přidáme do vázy s tulipány a zlaticí.

Článek

Nerozhodnost botaniků způsobila, že mahónie neboli mahón, chcete-li, má hned dvě latinská rodová jména. Pod tím prvním – Mahonia – známe tento stálezelený keř odjakživa.

Ovšem ti, co si zakládají na nejmodernějších genetických poznatcích, jej přidružili k dřišťálům do rodu Berberis. Ať je to, jak chce, na jednom se všichni shodnou: mahónie je po všech směrech úžasná.

Nedejte na první dojem

Narazíme na ni prakticky v každém zahradnictví. Často je zastrčená někde v koutě, z květináčů natahuje pár chudě olistěných větví, kterých není radno se dotýkat, protože štípou jako nabroušené jehličky.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Miláček včel. Včelaři dobře vědí, jak štědré jsou kvítky k jejich polétavým svěřencům.

Vlastně působí dost neotesaně a hrubě, a tak jí málokdo věnuje druhý pohled. Jen ti, kdo nedají na první dojem, získají v mahónii věrného parťáka a dříče, který jednoho dne, a nebude to trvat dlouho, zazáří v zahradě jako vzácný klenot.

Která je která?

Mahónie cesmínolistá (Mahonia aquifolium) si k nám našla cestu ze Severní Ameriky. Dosahuje metrové výšky v obou směrech. Žije-li v blahobytu, přidává několik desítek centimetrů k dobru. Pokud ji občas zastřihneme, zahustí se a vyroste z ní přitažlivá boubelka.

Lesklé listy s pichlavými okraji se nápadně podobají cesmíně – odtud druhové jméno. V mrazu nabíhají do bronzova. Část z nich opadává a uvolňuje místo hustým chomáčům vonných květů. Větve jsou jimi v dubnu a květnu tak obalené, že vypadají jako polité vanilkovým pudinkem.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Voňavé obláčky květů. V dubnu je jimi mahónie cesmínolistá (M. aquifolium) posetá a působí skoro stejně tak nadýchaně jako trávy v sousedství.

Mahónie japonská (M. japonica) pochází z Číny. Měří okolo 1,5 m na výšku a asi o metr víc na šířku. Oblečená je do překrásné róby z téměř půlmetrových zpeřených listů. Ty se v několika poschodích shlukují do obřích rozet. Úplný architektonický sen!

Nechte hortenzie na Velikonoce znovu rozkvést

Velikonoce

Až 25 cm dlouhé, štíhlé hrozny citronově žlutých kvítků vonících po konvalinkách korunují rozety, které jsou na vzpřímených větvích posazené nejvýš. Když si keř zamane, vykvete už v listopadu. Občas nás překvapí při oblevě v zimě, kdy mu červenají listy. Jindy vyčká až na březnové sluníčko.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Barevné proměny. Do lesklých listů mahónie japonské (M. japonica) se v zimě vkrádají červené tóny.

Mahónie prostřední (M. x media) je zahradní kříženec, jenž se dále dělí na odrůdy, z nichž nejoblíbenější se jmenují Charity a Winter Sun. Spoustu toho podědila po rodičovské mahónii japonské.

V dospělosti ji však o kousek převyšuje, nese matnější listy a sytěji vybarvená květenství, jejichž lákavý vzhled doplňuje nasládlá vůně unášená vzduchem.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Architektonický sen. Nádherně stavěná mahónie prostřední (M. x media) nosí princeznovské korunky na mohutných listových rozetách.

Kamarádka na doživotí

Mahónie je synonymem vytrvalosti. Tam, kde zakoření, vydrží celá desetiletí. I když ji pozlobí mráz, což se v drsných zimách stává především choulostivější mahónii prostřední, stačí ostříhat poškozené větve, rány se rychle zacelí a rostlina znovu obrazí.

Z její schopnosti regenerovat se raduje každý, kdo rád váže kytice a motá věnce, v nichž ochotně zaskakuje za cesmínu. Jako stálezelená rostlina je ideální do živých plotů a k tvorbě kulis pro další rostliny.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Zlatá vsuvka. Rozkvetlý keř přináší vzrušení mezi větve jedle korejské. Sušší půda pod jehličnanem ho nevyvádí z míry.

Zajímavě kontrastuje se vzdušnými trávami, sametem vrbových kočiček i rudými výhony svíd.

Přátele si rychle nachází mezi jehličnany, na vřesovišti, na březích vod, nejsou-li trvale podmáčené, dokonce i v záhonech něžných květin.

Bezproblémová a užitečná

Díky skromné povaze a odolnosti najdeme pro mahónii využití všude tam, kde by spousta dalších rostlin vypustilo duši. Přežije sucho pod stromy, chládek u severní zdi, teplo na střešní zahradě i průvan mezi domy.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Ptačí pamlsek. Modrými bobulemi se na podzim ládují kosi i jiní opeřenci, kteří dřevinu pomáhají šířit po okolí.

Má-li z ní být nejkrásnější princezna pod sluncem, tak jí toho slunce moc nedopřejeme a nabídneme kyprou, humózní, nejlépe zamulčovanou půdu, do které před výsadbou zapracujeme kostní moučku.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

V ideálních podmínkách vytváří mraky květů bohatých na nektar. Včely jim neodolají. Po opylení oplývá štědrostí modrých šťavnatých bobulí, jimiž se na podzim a v zimě ládují kosi. To jsou také hlavní rozsévači téhle krásné a zároveň užitečné dřeviny.

Reklama

Související témata:

Související články

Objevte kouzlo zelenokvětých čemeřic

Nejen listy mají právo na to, být zelené. Svěží barvu znojemských okurek si můžeme užívat i na květech čemeřic (Helleborus), které nás provázejí na cestě ze...

Není jara bez krásy petrklíče

Jedna z našich nejsličnějších voniček – petrklíč – dává zimě vale a s náručí plnou zlata vítá jarní pohodu na záhonech, v květináčích i lesních tišinách.

Výběr článků

Načítám